Comunicarea brandurilor de cafea - o privire la rece

Pe piata cafelei, competitia da in clocot. Nescafe "a inceput cu o cafea buna". In replica, Jacobs a adus "puterea alintaromei". Iar Tchibo te indeamna "inspira prin gestul tau". Doncafe, brand proaspat, fruct al pasiunii dintre Elita si Selected, se dedica pasiunii sufletului latin. Doncafe vrea sa demonstreze ca atunci "cand adaugi pasiune unei cafele bune, creezi o cafea excelenta", ba chiar doua: Doncafe Elita si Doncafe Selected. Dar dincolo de sloganuri si mesaje de campanie, cine va iesi castigator la capitolul vanzari?

Aburii cafelei alunga norii crizei
Inainte de a da verdicte, sa nu uitam ca suntem in criza economica. Se preconizeaza mai multa cumpatare din partea consumatorilor, chiar daca, in general segmentul FMCG este ultimul loc in care se vor face simtite efectele crizei. A spus-o Paul Nuber (General Manager Nestlé Romania; va ocupa functia pana la sfarsitul lunii februarie) in cadrul conferintei de lansare a biroului din Bucuresti al Civitas Global Ketchum, care a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie, si au constatat-o si cei de la Unlock. Adina Vlad (Managing Partner Unlock Market Research) a prezentat, in cadrul aceluiasi eveniment, un studiu cu privire la perceptia romanilor asupra crizei. Astfel, 68 % din respondentii "Romanian Crisis Monitor" au declarat ca vor cumpara in principal bunuri de prima necesitate, dar pe de alta parte, 56% au declarat ca probabil isi vor permite sa cumpere mai putine branduri si ca in general vor reduce consumul. Oarecum contradictoriu vine argumentul lui Paul Nuber: "daca ai viziune, oamenii vor cumpara de la tine", a mai adaugat el la acel moment.

Aboneaza-te pentru a avea acces la acest articol
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune


Comentarii

Andrei Stefanescu
acum 15 ani
Desi beneficiaza de o sustinere financiara puternica piata cafelei "beneficiaza" de cele mai slabe si irelevante campanii de comunicare. Jacobs vine acum cu "avantajul granulelor mari"-ok si ce beneficiu e pt mine consumator? O campanie total ratata. Nescafe se cauta de vreo 5 ani fara a veni cu macar o campanie relevanta,ba mai m ult au avut si o campanie riscanta cea cu bataile inimii. Campania actuala e lipsita de orice poveste si, total gresit tactic, scot in fata un beneficiu al categoriei (cafeaua te trezeste). Ok, dar asta o face orice cafea. Doncafe cred ca nici nu stiu ce vor. Dupa cafea cu suflet si accent pe Brazilia ca tara de provenienta, acum au un spot (cel cu carnavalul de la venetia) din care nu intelegi absolut nimic, e din cu totul alt film. Ca sa nu mai vorbim de confuzia dintre marci DC gold/ restul marcilor sunt irelevante.Tchibo nu a mai miscat de ani de zile. Totusi ele se mentin pentru ca romanii sunt bautori de cafea si beneficiaza de suportul unor super-companii, gen Nestle, kraft-Jacobs, Strauss si cu investitii masive in retail.
raluca anchidin
acum 15 ani
cred ca vine din avantajul cartofilor mari in ciorba - se stie ca daca pui cartofi mai mari in ciorba gstul este mai bun decat daca ii tai prea mici. Poate de aici si granulele mari....sigur cercetatorii americani de la vreo universitate din Alaska au descoperit asta
Sorin Pasula
acum 15 ani
Eu cred ca in domeniul cafelei romanii au prins gustul marcii. Unii cumpara Jacobs, altii Tchibo sau Elita si foarte probabil ca aceste alegere sa nu se faca pe loc in magazin (supermarket) in functie de pret/cantitate ci criteriile pentru alegere sa vina de undeva din spate puse sub un foarte subiectivul raspuns: "asta imi place"...(foarte posibil ca fiecare bautor roman de cafea a incercat vreo 2-3 produse din aceiasi gama de pret de la producatori diferiti)

Pana la urma doar un adevarat bautor de cafea apreciaza cea mai buna cafea si cea mai buna cafea imbraca pentru fiecare alt nume...

Eduard Gherasim
acum 14 ani
Doncafe are o campanie de 2 lei cu toate ca a bagat 15 milioane in ea... Faza asta cu pasiunea in stil telenuvela e Ok dar apar greseli in cam multe locuri..

Cand faci cafea deobicei mergi pe: origine (Tchibo), aroma (Jacobs) sau efect (trezire)

Doncafe a pus cam multa frisca in cafea si s-a cam diluat pentru ca s-au cam raspandit in toate partile, si stim bine ca atunci cand amesteci multe lucruri bune deobicei iese unul prost... ma refer la advertising, nu la cafea...

Ba e cultivata in America de Sud, ba in Italia... ba seamana cu o reclama la vin bun romanesc.... ba duce spre telenuvela italiana.... nu stiu cui se adreseaza... Cafea cu pasiune... banui ca toate casnicele obsedate de telenuvele ar bea cafeaua, dar am dubii



Branded


Related