[EFFIE2009] Cum a luat Effie liderul categoriei de bere cu arome

Brand&Bears si Ursus Breweries au castigat un Silver Effie intr-o categorie speciala dificila 'New Product or Service Introduction' cu 'Redd's Launch Campaign'. Povestea lansarii Redd's in 2008 pare un studiu de caz din cartile de marketing & publicitate.

Intr-una din cele mai dinamice si mature piete romanesti, Ursus Breweries decide sa creeze o noua categorie: berea cu arome cu target principal femeile. Si iata cum Redd's ajunge sa 'se bata' nu numai cu berile premium, dar si cu vinul, racoritoarele, cafeaua, cocktail-urile etc.

Cu toate ca ne-am propus un obiectiv ambitios de vanzari (cateva milioane de beri), ne-am concentrat in primul rand pe schimbarea unor tipare de mentalitate si comportament prin: pozitionarea categoriei ('o altfel de bere'), stabilirea atributelor produsului (gustul diferit, mai putin amar) si a pozitionarii Redd's.

Dupa ce am trecut prin toate etapele 'ca la carte' - segmentare target ('premium switchers' & 'taste seekers)', descoperirea insight-urilor, stabilirea pozitionarii & a ideii strategice, gandire mix media - am lasat deoparte teoria si am lasat creatia sa faca ce stie mai bine.

Ca si creativ, sa primesti un brief precum lansarea berii Redd's este coplesitor. Orice strategie ai avea, oricate insighturi ai primi, nicio idee nu este demna de prezentat mai departe. Simti mereu ca se poate mai bine, mai destept. Poate ca tocmai din aceste motive am reusit sa facem o treaba atat de buna.

Aveam in fata noastra un produs nou si o zona de comunicare deloc exploatata. Pe cat de ofertant parea, pe atat era de greu. Orice idee puneam pe masa era verificata apoi in focus grupuri, despicata in patru si...revenea in creatie. Astfel, am luat-o de la capat iar si iar.

Odata ce am stiut cu cine vorbim, am creat eticheta sticlei, apoi sloganul, headline-ul, vizualul, tvc-ul, toate elementele care au facut ca Redd's sa fie o mare tentatie, sa placa, sa nu aiba cusur.

Acum ca am mai crescut, impreuna, pot sa spun ca munca pentru un brand ca Redd's se bazeaza mai ales pe atentia la detalii - tribalele de pe eticheta, conotatia fiecarui cuvant din slogan sau headline, hainele personajelor din TVC, conturul fiecarei siluete din vizual. Orice detaliu e important.

Pentru toata munca noastra am fost rasplatiti cu Silver Effie. Foarte frumos. Acum insa, punem trofeul undeva si mergem mai departe fiindca pentru Redd's mai sunt multe de facut, mai bine. Rezultatele campaniei au dovedit ca premisele de la care am pornit au fost corecte. Ne-am bucurat sa aflam ca prin aceasta campanie am dublat cam toate obiectivele de imagine propuse (notorietate, trial, vectori de imagine), dar si pe cele de vanzari.

Mai mult, Redd's a continuat sa creasca spectaculos pe tot parcursul anului 2008 si sa devina lider al categoriei 'bere cu arome'.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Festivaluri

Sectiune


Comentarii

a b
acum 14 ani
Categoria de bere cu arome nu prea exista in Romania. Beck's nu e bere cu arome. Scrie pe eticheta. Cum sa nu fie lider?

Daca tot e cum ziceti, de ce v-a mai scos clientul la pitch?

Cit despre cum se ia un premiu d'asta prin Romania... Voila!

cuzzmean io
acum 14 ani
Interesant cum contesti intregul festival Effie in timp ce vorbesti prostii. Ia cauta Beck's Lemon pe Google. Stii site-ul, nu?
Eduard Gherasim
acum 14 ani
Deci.... dupa ganduri seculare care au durat mai bine de 1 an.. am ajuns la o concluzie...

In tara asta sunt multi oameni de advertising care cred ca o reclama comica vinde orice... si isi iau o mare teapa...

Si ca pozitionarea produsului urmata de o reclama cu o strategie buna... vinde mai bine ca orice... Red's e un succes pentru ca e prima bere pentru femei si pentru ca a ales unghiul asta... atat tot...

x xx
acum 14 ani
tu ai cumva dreptate,dar atunci de ce nu am vazut vreo corona sau bavaria apple sau becks lemon la effie-uri?

Daca au luat un premiu inseamna ca or fi facut ceva bine.

a b
acum 14 ani
Beck's lemon este bautura racoritoare din amestec 50%bere si 50% suc de lamaie. e bine sa stii descriptorul unui produs inainte de a-l introduce intr-o categorie sau alta. In timp ce REDDS este singura bere cu arome din Romania (produsa). Asta vroiam sa spun. In rest...

Penibil oricum.

Dan mathewson
acum 14 ani
Bine ca au fost singurii in categorie la EFFIE!!!!

Trebuiau sa ia locul 2, cind nimeni nu a concurat!!!

BRAVO

x xx
acum 14 ani
... adica Gold Effie pe 'New Product or Service Introduction'.


Branded


Related