Sunt o fata prietenoasa si as vrea sa lucrez in PR

De ani de zile intreb obsesiv la interviuri: "De ce vrei sa lucrezi in PR? De ce crezi ca ti se potriveste?" De ani de zile revine obsesiv un raspuns: "sunt o persoana prietenoasa si comunicativa".

In cele ce urmeaza as vrea sa demontez principalul mit al acestei industrii: in PR trebuie sa lucreze fete prietenoase. NU, nu este adevarat.

Am cunoscut oameni introvertiti si putin sociabili care au facut minuni in departamentele de PR pe care le-au condus. Care nu mergeau la cocktailuri si nu flirtau cu directorul general ca sa le aprobe un comunicat. Care si-au folosit capacitatile analitice, abilitatile de leadership, cultura generala, au avut viziune pe termen lung si au avut curajul sa faca lucrurile altfel. Succesul lor nu a depins de un zambet la un eveniment sau de o lista mare de prieteni pe facebook. Au influentat oamenii, castigandu-le respectul.

Am cunoscut fete frumoase si prietenoase, care socializau ca nimeni altele la receptii, dar cand era vorba sa faca o strategie se blocau in cautarea pozelor pe net. Fete care se "pisiceau" la telefon atunci cand sunau un jurnalist, dar care nu reuseau sa vanda un subiect, fiindca nu le lua nimeni in serios. Fete care in timpul unui eveniment isi petreceau timpul socializand cu baietii de la tehnic, uitand sa treaca prin lista de intrebari cu directorul general.

Nu ma intelegeti gresit. N-am nimic impotriva fetelor prietenoase. Mi-a placut mereu sa ma imbrac frumos, sa merg la cocktailuri si sa socializez. Evident ca este important atunci cand esti in contact cu oamenii, sa ai communication skills si sa fii o persoana placuta. Carisma are rolul ei si nu poate fi ignorata. Networking-ul este de asemenea important.

Dar, din fericire, sau din nefericire, in meseria noastra este vorba de mult mai mult decat atat. Nu suntem hostesse, suntem consultanti in comunicare. 80% din timpul nostru il petrecem la birou, scriind, vorbind cu clientii, citind presa si venind cu idei. Nu avem timp sa mergem seara la evenimente fiindca lucram la prezentari.

Asa ca, data viitoare, voi angaja persoana care la intrebarea "de ce crezi ca ti se potriveste PR-ul?" imi va raspunde ca are cultura generala, talent la scris si profunzime in gandire.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar


Comentarii

EmilC
acum 14 ani
"Am cultura generala, talent la scris si profunzime in gandire." :) Numai ca o sa urmeze proba practica...sa vezi atunci CATERINCA!
Adrian-Marius TUDOSE
acum 14 ani
Chiar ai face-o? Daca ti s-ar prezenta la urmatorul interviu un ... Quasimodo cu mintea unui ... Kissinger? H! ha! ha! Fa-ma sa cred !!!
EmilC
acum 14 ani
daca e smart, ce mai conteaza ca e quasimodo
Coltan Alina Mihaela
acum 14 ani
Sunt total de acord PR-ul nu inseamna pupaturi in fund asa cum multi, chiar din industrie il considera. Si da, foarte bine zis sa nu se confunde hostess-ul cu PR-ul.
Kiraly Victor
acum 14 ani
Some are born great, some achieve greatness and some hire PR officers.
ana cucosh
acum 14 ani
cu promovarea pipitzelor, dar am senzatia ca suferi de sindromul teo trandafir.
Marius Fleancu
acum 14 ani
la scris. mega talent, de fapt. daca-mi raportez cultura generala la cea a lui jiji, cred ca am si d'aia. la fel si cu profunzimea in gandire. desi aici am dubii, pentru ca nu stiu care este unitatea de masura. poate metrul? litrul? amperul? contul?

un raspuns de genul "sunt o persoana prietenoasa si comunicativa" poate masca o forma de modestie. pipitele au absolvit SNSPAu si na, sunt comunicative si prietenoase, ca doar atat se invata in facultatea aia. nu e vina lor. si acum serios, dumneavostra credeti ca sunteti profunda in gandire si ca aveti talent la scris?

nu, da' serios intreb.



Branded