Putem plati in 2010!?

E criza si toata lumea e preocupata de bani: cat costa, cat investesc, cat vand, cat scot din vanzari... La un moment nici nu mai stiu de ce anume am nevoie pentru ca ma preocupa mai mult cat ma costa sa imi rezolv problema. Si daca ma costa prea mult, deja nu mai am nevoie! Brusc, se rezolva totul...

Daca nevoia e chiar presanta, incerc sa obtin o amanare sau esalonare a platii: "s-a marit termenul de plata; presiuni externe", "financiarul a fost foarte prins si a uitat sa faca plata" si cel mai interesant, acu ca se apropie sfarsitul de an, "cumpar, dar e ok sa platesc in 2010, caci nu mai avem bani in buget?" Va reamintesc ca suntem in luna august. Mai sunt 4 luni pana la incheierea lui 2009... Oricat de amuzant ar parea, nu imi aduc aminte sa fi ras in fata nici unuia din argumentele de mai sus. Si nici cei care imi transmiteau mesajul nu pareau deloc relaxati.

E, lupta cu preturile se intalneste azi si in research, aceasta "cenusareasa" a marketing-ului. Mama vitrega Criza incearca sa o tina deoparte, iar Printul o cauta cu disperare, caci stie ca in ea ii sta salvarea. De aceea nu rad, pentru ca, pana la urma, in aceasta perioada lumea chiar are nevoie de informatie. Chiar trebuie sa afli cine te cumpara, de ce te cumpara, pentru cine te schimba, cat de bine comunici, merita investitia, faci ce trebuie??? Pretul unui research este infim pe langa investitia in orb din spatele unui proiect.

Ma rog, intr-un final, ceea ce conteaza este maiestria in negociere - pana la urma nimeni nu e de vina si cu totii incercam sa ne rezolvam problemele. E important sa fii flexibil, dar cred ca si mai important este sa respecti parametrii unui business corect.

De exemplu, una din metodele care functioneaza foarte bine anul acesta este aceea a studiilor sindicalizate pe teme de interes comun. Clientul obtine informatie complexa la un pret mai mic, iar agentia nu e nevoita sa faca compromisuri.

2009-2010 sunt de asemenea anii research-ului experiential, si nu declarativ. Acesta este momentul in care e multa nevoie de etnografie si observatii participative, pentru ca oamenii isi schimba mai repede comportamentele decat atitudinile. Ei pot declara ceva si face cu totul altceva si e bine sa fi "in teren" si sa intelegi ce li se intampla.

Este, de asemenea, bine sa cercetezi trend-uri emergente in context de criza. Parte dintre ele vor lasa urme adanci sau se vor permanentiza. Si cine afla primul, posibil sa devina primul! Si lista poate continua. Este un an generos pentru research. Totul este sa fii deschis catre a sti ce se intampla.

Nu vreau sa vorbesc despre cat costa un research in sine, ci despre motivele pentru care merita sa faci research acum. Pentru ca nu sunt vremurile de asa natura sa te poti baza doar pe intuitie. Nimeni nu stie ce va urma si incotro ne indreptam. Deci, logic, ori cercetezi, ori nu mai faci nimic! Sau faci, dar risti.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar



Branded