Cristina Popescu (G2) despre cum arata un brainstorming productiv

Cum arata un brainstorming productiv? Cristina Popescu (Senior Copywriter, G2) vorbeste despre cum arata un brainstorming la ea in agentie, care au fost cele mai productive si neproductive sesiuni de brainstorming la care a participat, folosirea tehnologiei in timpul brainstormingului, surse de inspiratie si idei de imbunatatire a sesiunilor de brainstorming.

Programarea brainstormingului in agentie

In principiu, la noi brainstormingurile sunt "specializate": intai se arunca in lupta creierele de la strategie si client service si abia apoi cele de la creatie. Ulterior, procesul e inversat: ca sa iasa din agentie, orice idee de la creatie trebuie mai intai vanduta "clientului intern" - client service si strategie.

Acomodarea cu subiectul inainte de brainstorming

Subiectul unui brief de la strategie & client service e mai intai discutat cu creatia, astfel incat toata lumea sa vorbeasca despre acelasi lucru si sa intrebe ce are de intrebat. Asta ca sa nu ajungem sa ne gandim la un "viral" cu un cal zburator in timp ce lumea asteapta de la noi un spot TV cuminte pentru gospodine. E comic, dar contraproductiv.

Lucrul de unul singur vs. lucrul in echipa

Ideile nu au program, apar si cand esti in cada, in metrou sau la un first date deosebit de plictisitor. Din cauza asta, pe vremea cand eram junior copywriter, aveam impresia ca gandesc mai bine de una singura. Intre timp mi-am dat seama ca nimic nu se compara cu o echipa in care art-ul si copy-ul lucreaza bine impreuna. E ca la dans. Poti sa te descurci si singur, daca nu ai incotro, dar e mult mai ok cu pereche.

Spatiile in care se desfasoara brainstormingul

Brainstorming-ul meu ideal are loc intr-o camera cu design minimalist si prietenos, foarte luminoasa, cu un covor verde ca iarba, fotolii-puf si o glastra cu lalele multicolore :). Dar in viata reala, tot ce imi/ne trebuie e un spatiu unde sa fim singuri si sa putem discuta fara sa fim intrerupti. Si de multe ori asta e un lux.

Cel mai eficient brainstorming la care am participat

Imi plac brainstorming-urile "pasionale". Alea in care apar cele mai nebunesti idei. Ni s-a intamplat, de exemplu, sa avem un brief punctual (un flyer) pentru un detergent de vase si sa gasim o idee pentru o campanie intreaga, foarte simpatica si relevanta. E fun si iti aduci aminte de ce te-ai apucat de publicitate in the first place.

Cel mai neproductiv brainstorming la care am participat

Cel mai mare esec a fost un brainstorming in care eu si art-ul ne-am certat incontinuu, aprope pana la demisie. Era tarziu, eram obositi, am inceput sa tipam unul la altul si am plecat trantind usi. Iar in afara de factorul asta emotional, exista si brief-uri cu foarte multe limitari, de la buget si pana la ce NU ai voie sa faci/spui/arati sau ce culoare trebuie sa aiba cerul in momentul in care filmezi. Sunt momente in care te simti ca un cal de curse care e pus sa alerge legat la picioare. Din fericire, sunt destul de rare.

Relatia dintre brainstorming si tehnologie

Tehnologia te ajuta inainte de brainstorming. Trebuie sa fii cat mai bine informat in privinta subiectului de care urmeaza sa te ocupi ca sa lucrezi eficient. Si, foarte important, ca sa nu ai aceleasi idei pe care le-au avut altii inaintea ta.

Exista o perioada a zilei cand flow-ul creativ este mai bun

Perioada in care meeting-room-ul e liber :)

Sursele de inspiratie inainte de un brainstorming

Nu le-as numi atat surse de inspiratie, cat informatii. Daca ai un brief despre, sa zicem, o saltea, e bine sa stii cat mai multe despre ea si despre oamenii care o folosesc. Si nu strica sa mergi si sa interactionezi si tu cu obiectul ala. Uneori inspiratia vine sarind pe o saltea cu arcuri impachetate individual.

Idei de imbunatatatire a sesiunilor de brainstorming

Avem colegi de la client service care ne fac ceai, ne aduc biscuiti si ne fac masaj de relaxare. E un inceput bun.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related