Mihai Ene (The Secret Service) despre cum arata un brainstorming productiv

Cum arata un brainstorming productiv? Mihai Ene (Creative | Managing Partner, The Secret Service) vorbeste despre cum arata un brainstorming la el in agentie, care au fost cele mai productive si neproductive sesiuni de brainstorming la care a participat, folosirea tehnologiei in timpul brainstormingului, surse de inspiratie si idei de imbunatatire a sesiunilor de brainstorming.

Programarea brainstormingului in agentie

Nu-l programam. Se intampla pur si simplu. Ca doar n-o fi vreo primadona care necesita invitatii. Ne adunam si ne dam cu presupusul. Indiferent de orientarea profesionala (creativ, account, strateg). In general cei care au ceva in comun cu subiectul sau clientul. Si nu, la noi nu se cere voie de la account si nici nu i se prezinta.

Acomodarea cu subiectul inainte de brainstorming

Citim, intrebam, intelegem, ne gandim individual si cand avem ceva de spus, ne marturisim. Ne mai si certam.

Lucrul de unul singur vs. lucrul in echipa 

Mai mult singur si de la un moment dat incolo in echipa. Dar sunt destul de lone ranger. E apanajul multor ani de parteneri de echipa neseriosi. 
Spatiile in care se desfasoara brainstormingul 

Brainstormingu asta se intampla ca si sexu', la intamplare. Pe unde ne apuca. De multe ori in afara biroului. Biroul e inhibant. Oricat de frumos ar fi decorat. Pentru mine e moartea pasiunii. Hai mai bine in fata agenturii, pe bordura.

Cel mai productiv brainstorming 

Habar n-am daca exista un cel mai productiv. Au fost multe de gen. Au fost si multe degeaba.

Cauzele unui brainstorming neproductiv

Lipsa de concentrare, inspiratie, chef. Alte prioritati, alte joburi care trebuie predate asap. Participanti de pomana sau mai destepti decat toti cei din incapere.

Relatia dintre brainstorming si tehnologie

Sunt momente dintr-o chinuiala de asta in care vreau sa fiu singur, in liniste deplina, sa privesc intr-un singur punct si sa ma gandesc. Sunt momente cand muzica ma ajuta sau situatii in care imi place galagia si miscarea in jur, dar de care ma izolez intr-un fel autist.

Perioda zilei cand flow-ul creativ este mai bun

Da, dupa doua noaptea pana spre rasarit.

Surse de inspiratie inainte de brainstorming

Conduc aiurea prin oras sau chiar mai departe de el. Si nu inainte de brainstorming, ci in timpul lui. Se sparge balonu' cu idei cand sunt la volan si ma apuc sa-mi dictez in telefon sau si mai rau, sa scriu in el in pofida atator campanii de "don't text & drive". Am scris doua campanii la volan, traversand Alpii elvetieni si austriaci.

Idei de imbunatatire a sesiunilor de  brainstorming

Pentru asta sunt carti scrise de unii si altii care se lauda ca cele mai bune idei vin daca faci cum spun ei. Nu as putea sa ma pun cu ei. Sunt scriitori.
Io cred ca e subiectiva si cat se poate de individuala treaba cu stimularea.

Pot doar sa-ti spun ca biroul e nociv. Uneori si canapeaua de acasa, pentru mine.

Muzica, imaginile miscatoare, schimbarea peisajului in care te invarti in mod obisnuit, tot felul de stimuli si excitari neobisnuite pentru felul in care ti-ai petrecut vremea pana la momentul brainstormingului.

Si niste parteneri de brainstorming compatibili cu tine. Pot fi ei cei mai plini de idei din lume, daca nu exista compatibilitate intre cei implicati, nu iese nici daca tragi cu pusca.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Oameni

Sectiune



Branded


Related