Cum face o tipa din Berceni branding pentru toate cartierele din Bucuresti

Cum face o tipa din Berceni branding pentru toate cartierele din Bucuresti

Nici nu va puteti imagina cat de ofticat poate fi un editor cand isi da seama ca acel coleg care ii uploadeaza continutul in admin-ul site-ului ajunge mai celebru decat el. Da, despre mine e vorba. Si despre colega mai celebra, Tea Tomescu. Bine, Tea face mai mult de atat. E Project Manager pentru IQads si SMARK, graphic designer, DTP, ilustrator part time si om de sustinere. Poate nu stiti cum o cheama, dar sigur ati dat cel putin un like unei fotografii cu branding de cartiere bucurestene. Am preferat s-o intervievez pe Tea pe mess, asa cum mai vazusem ca a functionat si cu JEG, dar nu pentru ca era peste mari si tari, ci pentru ca asa  comunicam noi in timpul programului.

Si da, acest interviu este rezultatul unei frustrari personale. Parca astia mici sunt intotdeauna mai activi si-si gasesc timp sa-si puna in aplicare toate ideile, pe cand cei din generatia mea (doar cu cativa ani mai mare) isi pastreaza ideile la nivel de proiecte, motivand ca n-au timp, energie sau resurse sa se apuce de ele. Dar despre cate diferente apar intre generatiile de tineri din ziua de azi vom discuta mai multe la conferinta Romanian Youth Focus.

Tea Tomescu: Mai, cand imi iei interviul, mai?

Ioana: Acum.

Ioana: Tu faci layout-urile alea in timpul programului nostru de lucru? De-asta nu ne pui stirile si nu ne faci ilustratii misto?

Tea Tomescu: Asta e o intrebare de interviu la care ar trebui sa raspund cu bifati aici "da" sau "nu"?!

Ioana: In interviul asta eu pun intrebarile. Asa ca raspunde!

Tea Tomescu: Da, le fac cand nu am stiri de pus sau chestii urgente! Problem?

Ioana: Deci ne acuzi cumva ca ar trebui sa scriem mai mult si mai repede. Mbineee s-a notat.

Ioana: Si de unde ai inceput cu treaba asta? Stateai asa intr-o zi la birou si te-ai gandit sa faci branding de cartiere?

Tea Tomescu: Nu, eram la ai mei si tocmai ce gasisem niste vederi vechi cu Bucuresti, cu orase din Romania…si m-am tot uitat eu peste ele si mi-am dat seama ca sunt misto.

Unele din ele aveau si numele orasului scris cu un anumit font, mai comunist. Si mi-a traznit mie ideea - ia sa fac eu branding de cartiere.

Tea Tomescu: Imediat mi-a venit in cap melodia aia de la B.U.G. Mafia - Pantelimonul petrece.

Ioana: Asa, si-atunci te-ai gandit sa faci o identitate pentru cartiere sau cum? Care e scopul proiectului astuia?

Tea Tomescu: M-am gandit pe moment la mai multe cartiere si daca as reusi cumva sa le fac cate un logo care sa le reprezinte. Scopul este sa-i faca pe locuitorii bucuresteni sa-si iubeasca cartierul, sa-l aprecieze mai mult. Tocmai din cauza asta am facut layout-urile ca sa poata fi ajustate ca niste cover photos. Am vazut cum cativa dintre userii de pe Facebook si-au pus cover photo, spre uimirea mea. Nici macar nu le-am sugerat sa faca asta, au pus de bunavoie.

Ioana: Desi eu stiu, te intreb asa de dragul jurnalismului, tu unde pui toate treburile astea?

Tea Tomescu: (stai ca mai uploadez una)

Tea Tomescu: (e ora)

Ioana: (adica tu lucrezi si in timp ce dai interviuri? the fuck?)

Ioana: (ai o ora?)

Tea Tomescu: (da!)

Ioana: (vom reveni la asta)

Tea Tomescu: Toate treburile astea apar pe pagina mea de Facebook Dungi, unde am inceput sa postez mai multe dintre proiectele mele personale si ce fac mai interesant pentru munca.

Tea Tomescu: (mama ce exprimare)

Ioana: (da, las-o mai moale cu bullshitu')

Ioana: Si de ce ti-ai zis Dungi?

Ioana: (Pieptanari, ce cacat de cartier e asta?)

Tea Tomescu: Mi-a fost foarte greu sa vin cu un nume (de scena) si nici nu tineam neaparat sa am un alias. Aveam nevoie de un nume pentru pagina mea de Facebook si nu puteam sa-i zic Tea Tomescu. Am facut un brainstorming solo. Nu, mint, am facut mai multe... initial am avut alte doua nume in engleza, dar nu mi-au placut. Voiam neaparat sa am unul pentru pagina care sa sune bine in romana, sa fie scurt si sa sune si usor amuzant.

Tea Tomescu: (cacaaaat, am uitat o diacritica la Pieptanari!!!!)

Ioana: (ti-au atras atentia fanii? vezi daca postezi de la birou!)

Ioana: Si de ce ai o anumita ora? Atunci ti se alinieaza tie planetele in Berceni? (n.r. Tea sta in Berceni si noi faceam misto de ea ca ar fi din cartier chiar de inainte sa inceapa proiectul. Si inca mai facem, nu va ingrijorati).

Tea Tomescu: (se aliniaza fanii mei si am o vizibilitate mai crescuta) Uite, azi, zi de miercuri, pentru ca am avut treaba, n-am putut sa postez la timp. S-au facut niste studii ca e mai bine sa postezi in zilele de miercuri, la ora 15:00. Eu am facut asta la 16:30. Postez cam doua cartiere pe zi, cred ca e de-ajuns.

Ioana: Tu vorbesti serios cu studiile astea?

Tea Tomescu: da! nu stiai?!!?!

Ioana: Link or it didn't happen.

Tea Tomescu: Stai ca era un articol misto. Uite.

Ioana: Ai primit cereri de la fani? Vor sa le faci diverse cartiere?

Tea Tomescu: Da, primesc destul de multe cereri, le raspund. Apoi unii chiar insista si ma mai roaga o data. Tocmai de-aia am facut si cu zone, ca m-au rugat sa fac si cu Piata Romana, Hala Traian...

Ioana: haha, Hala Traian, subtil. (n.r.: La Hala Traian stau eu. Si inca nu mi-a onorat dedicatia).

[UPDATE] Mi-a ascultat cerinta chiar cu o zi inainte sa public interviul. Am prins ideea.

Hala Traian - una dintre cele mai frumoase hale ale Bucurestiului, opera arhitectului Giulio Magni. La inceput, Hala Traian a fost piata de desfacere pt peste si carne, apoi, treptat s-a transformat in piata si astazi este supermarket.

Ioana: De unde iei informatiile astea pe care le pui in descrierile creatiilor?

Tea Tomescu: Am imprumutat cateva carti de la o prietena si am luat si de pe net ce am mai gasit. Unele informatii s-ar putea sa fie eronate, deci inca lucrez la descrierea creatiilor. Incerc sa compun 2-3 randuri pentru fiecare. Si pentru ca fratele meu scrie foarte frumos, l-am rugat pe el sa ma ajute la partea asta. Facem treaba buna in familie.

Ioana: Ok. Si cum faci cand te apuci de creat un nou layout? De ce tii cont?

Tea Tomescu: In primul rand caut poze cat mai bune ca rezolutie si reprezentative pentru cartierul respectiv, apoi fac o selectie si incerc sa le incadrez in marimea standard, tinand cont si de elementele care apar. Apoi ma gandesc la un filtru de culoare care sa se potriveasca si cartierului. Iau de exemplu Cotroceni care este cunoscut ca fiind cartierul cu Gradina Botanica, cu verdeata, cu multe case si ceainarii. Logo-ul l-am facut cu un font simplu, dar simpatic, iar deasupra i-ului am desenat 2 frunze.

Tea Tomescu: (brb)

Tea Tomescu: (zi)

Tea Tomescu: (sunt praf, maine sa-mi dai sa citesc ce ti-am raspuns)

Ioana: Si de unde iei pozele alea? Ai drepturi de autor?

Tea Tomescu: (aoleu)

Ioana: Ma. Io iti userez viata ca sigur te vor intreba si altii asta.

Tea Tomescu: Pozele sunt luate de pe net, ce-i drept n-am niciun drept de autor. Sunt majoritatea vederi din ce am vazut. In orice caz, persoana de la care am luat cele mai multe poze a scris la termeni si conditii ca pot folosi pozele.

Ioana: Si ce planuri mai ai cu proiectul asta? Vrei sa expui undeva? Am vazut ca te-ai bagat deja in proiectul Plaiurile al lui Cutarica...

Tea Tomescu: O sa am o expozitie destul de curand, dar nu dau mai multe detalii pentru ca nu vreau sa dau informatii gresite. Cat despre Cutarica, el a avut o idee asemanatoare cu orase si m-a intrebat daca vreau sa particip si eu cu proiectul meu si am fost de acord.

Ioana: Intrebare filosofica: de ce te-ai apucat de proiectul asta?

Tea Tomescu: am vrut sa imi exersez in primul rand imaginatia, sa vad daca reusesc sa definesc un cartier, prin viziunea mea, incercand sa fac o legatura intre istorie si informatiile, parerile bucurestenilor despre zonele orasului. In al doilea rand, am reusit sa-mi stimulez si curiozitatea despre cartierele si istoria lor, am aflat (si inca aflu!) o gramada de lucruri interesante si chestia asta ma face sa ma gandesc si la alte proiecte similare acestuia.

Ioana: Cam de la ce post ai devenit faimoasa si au inceput sa te contacteze hipsterii?

Tea Tomescu: Huh? Ioana, postul de-abia acum urmeaza.

Ioana: :)) Zi ma, care a fost cel mai viralizat post dintre astea cu cartierele?

Tea Tomescu: Colentina, clar. Toti hipsterii si-au pus cover photo cu acest cartier, probabil pentru ca stau acolo. But guess what, cele mai multe like-uri le are Berceni!

Ioana: Manarieeeee!


Ioana: Si mai ai in plan alte proiecte de genul asta?

Tea Tomescu: Da. Am o mare lista cu idei. Pe de o parte nu vreau sa ma grabesc sa le pun in aplicare, dar pe de alta parte sunt nerabdatoare sa vad cum o sa iasa. E cam devreme sa spun ce vreau sa mai fac pentru ca inca nu am inceput sa lucrez la aceste idei. Pot totusi sa spun ca va fi o combinatie intre graphic design + foto, deci cu executia in stilul "Cartiere de Bucuresti". Insa, de data asta fotografiile vor fi facute de mine. Ah, mai am si un proiect de ilustratii cu obiecte la costum.

Ioana: Am mai vazut si un proiect cu injuraturi vegetariene? Ideea asta de unde ai mai scos-o? Mama ta stie ce faci pe Facebook?

Tea Tomescu: Mama mea stie tot ce fac pe Facebook, are si ea cont si are chiar si pagina cu cercei si felicitari din hartie (paper quilling). Da, in legatura cu injuraturi vegetariene: am dat peste un pamflet pe undeva pe net si mi s-a parut amuzant sa vin si cu niste imagini. As prefera ca lumea macar sa injure mai frumos.

Pe Tea o puteti gasi in public la conferinta Romanian Youth Focus de luna viitoare, unde vom vorbi cu mai multi tineri - printre care ilustratorul Cutarica si initiatoarele proiectului Student din provincie - despre ce ii pasioneaza si ce planuri de viitor mai au. Cereti-i autografe sau dedicatii vizuale in branding.

Pentru ca toti colegii si prietenii au tinut sa-si vada cartierul ilustrat si aici, ca sa nu se supere nimeni, va dedic in continuare o selectie de zone vintage luate de pe  Facebook.com/Dungulite.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related