O lingurita din magia video-mapping-ului, de la Mindscape Studio

O lingurita din magia video-mapping-ului, de la Mindscape Studio

Lucrurile pe care le fac cei de la Mindscape Studio sunt cele care, in timpul unui eveniment, va fac sa va uitati in sus si sa spuneti “Aaaaaa”. Mai exact, vizualurile, fie ele motion graphics, video mapping sau alte instalatii interactive. Dar nu se opresc la asta, Mindscape ocupandu-se si cu post-productia video si alte proiecte multimedia. Am vrut sa-i cunoastem mai bine, asa ca am stat de vorba cu Dorel Naste (Media Designer si Owner, Mindscape Studio), care ne-a povestit despre proiectele lor, despre relatia cu clientii si cate ceva despre viitorul domeniului.

IQads: Cum si cand a luat nastere Mindscape Studio? A fost creat pentru a umple un gol din piata sau pentru a imbunatati ceva ce deja exista?
Dorel Naste: Mindscape Studio a luat nastere in 2007, dupa ce am hotarat ca trebuie sa renunt la job-urile pe care le avusesem pana atunci in alte studiouri si sa pornesc o afacere personala, iar domeniul de activitate sa fie mai complex. Nu am considerat ca trebuie sa umplu un gol din piata, ci voiam sa ma exprim si sa-mi aduc aportul intr-o zona care incepea sa se contureze la noi, zona care initial cuprindea partea vizuala pentru evenimente - VJ-ing, performance-uri audio video.

IQads: Care sunt trei argumente pentru care evenimentele ar trebui sa fie completate de visuals sau video mapping?
Dorel Naste: As argumenta prin faptul ca “vizualurile/visuals” trebuie intelese ca fiind un mijloc complex de comunicare a unei idei, a unei stari. Pot in acelasi timp sa transmita clar valorile unui brand prin imagini si grafica video (si nu ma refer la filme de prezentare sau clipuri publicitare), pot sustine prestatia scenica a unui DJ/muzician/trupe prin elemente video procesate real-time, pot crea o ambianta personalizata prin proiectii de mood sau video mapping, pot completa o scenografie de teatru sau un stage design.


Video mapping pe Biserica Anglicana, pentru Street Delivery

IQads: Cum suna, de obicei, briefurile pe care le primiti? Sunt mai degraba vagi sau nerealiste, ori, din contra, exacte, creative, va provoaca sa gasiti solutii noi?
Dorel Naste: Am primit brief-uri de toate felurile, de la brief-uri de doua randuri la brief-uri pentru care am facut munca de cercetare sa vedem daca putem sa raspundem cerintelor. Evident, ne plac acele brief-uri care ne solicita creativ sau ne pun intrebari despre cum putem rezolva tehnic un anumit lucru.

IQads: De ce elemente depinde reusita unor proiectii de motion graphics sau de video mapping?
Dorel Naste: In primul rand, tine de dorinta clientului de a realiza un eveniment in cadrul caruia aceste proiectii, video mapping sau chiar instalatii interactive, sa fie punctul de referinta sau punctul culminant al event-ului. Depinde si de dialogul purtat intre studio-agentie-client si, evident, de timp si buget.

IQads: Cat de des sacrifica un client sau o agentie creativitatea, in favoarea unor costuri mai reduse? Alte motive care duc la sacrificarea creativitatii?
Dorel Naste: Nu am contorizat cat de des se intampla acest lucru, dar am incercat tot timpul sa purtam un dialog si sa gasim solutii. Au fost proiecte in care bugetele au fost mici, poate chiar ridicol de mici, dar am incercat sa oferim solutii chiar si atunci.

IQads: Care a fost proiectul care v-a solicitat cel mai mult?
Dorel Naste: “Desperados Wild Paint Shooting”, proiect realizat pentru festivalul ADfel, si nu neaparat pentru ca ne-a solicitat cel mai mult, ci pentru faptul ca a trebuit sa gasim solutii intr-un proiect ce ingloba relizarea de aplicatii iOS si Android, crearea unui joc si integrarea acestuia intr-un video mapping interactiv pe o fatada. Era prima data cand realizam acest lucru, am rezolvat probleme intr-un timp relativ scurt, ne-a placut foarte mult si de aceea ramane o referinta pentru noi.

IQads: Va fi video mapping-ul folosit din ce in ce mai des in cadrul evenimentelor? Sau este altul viitorul vizualurilor de la evenimente?
Dorel Naste: Personal, consider video mapping-ul doar o mica parte din tot ce poate fi catalogat sub acest termen echivoc numit “vizualuri”. Un eveniment reusit poate fi sustinut atat de proiectii simple, curate, la obiect, cat si de forme mai complexe, ca video mapping (pe o structura arhitecturala existenta sau pe decoruri realizate special pentru asta), proiectii 360 de grade (dome projection), proiectii stereoscopice, performance-uri audio-video interactive, instalatii kinetice etc. Uite doua exemple de proiecte de-ale noastre care sunt mai mult decat doar video-mapping:

IQads: Dar tehnologia, cat de des se schimba in domeniul vostru? E greu sa tii pasul? Aveti vreun as tehnologic in maneca?
Dorel Naste: Tehnologia avanseaza din ce in ce mai repede si in acest domeniu si de multe ori este frustrant sa vezi ca nu ai timp suficient pentru toate „jucariile”. Totodata trebuie sa fii atent sa nu te preocupe mai mult partea tehnica, in detrimentul conceptului, a partii creative, a starii emotionale ce trebuie transmisa. De obicei timpul liber dintre doua proiecte este perioada pentru noi experimente software si hardware.

IQads: Ce v-ar placea sa vedeti mai des in Romania in materie de video mapping, proiectii, vizualuri? Stiu ca in strainatate sunt chiar festivaluri care schimba fata oraselor cu ajutorul video mapping-ului – s-ar putea face asa ceva si la noi?
Dorel Naste: Mi-ar placea sa vad festivaluri sau evenimente de new-media (si nu neaparat de nisa). La fel cum in afara unele institutii culturale, primarii, branduri, realizeaza tot felul de spectacole interesante (Nuit Blanche, Fete des lumieres, Ars Electronica), cred ca pe o scara mai mica s-ar putea realiza si la noi. De exemplu, Noaptea Muzeelor scoate in strada zeci de mii de oameni, deci public exista. Mai e nevoie doar de vointa si suportul financiar al acestor institutii.

IQads: Ce alte planuri de viitor aveti?
Dorel Naste: Ne dorim extinderea echipei cu doua-trei persoane care sa impartaseasca aceeasi pasiune si sa putem dezvolta proiecte mai indraznete. Am convingerea ca in viitorul apropiat clientii vor avea o deschidere din ce in ce mai mare spre astfel de solutii multimedia.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Pozitii

Sectiune



Branded


Related