[Parinti de publicitari pe Facebook] Simona Lazar: Aveti grija ce faceti pe Facebook, prieteni, mama e cu ochii pe voi

[Parinti de publicitari pe Facebook] Simona Lazar: Aveti grija ce faceti pe Facebook, prieteni, mama e cu ochii pe voi

Simona Lazar (Senior Copywriter, McCann Erickson Romania) are o mama super cool, care stie cum sta treaba cu calculatoarele si Internetul. A invatat singura How-to-Facebook, desi a existat la un moment dat o mica confuzie intre chat si wall-ul Simonei. Nu va faceti griji, problema a fost remediata rapid. Mai multe despre cum stau lucrurile pe Facebook in familia Lazar, ne spune Simona mai jos. 

Don't share this with parents

In primul rand, trebuie sa mentionez ca tata nu are Facebook. La polul opus este mama care foloseste Facebook cat pentru doua persoane si-o pisica. Acum poate nu ma mai gandesc atat de mult daca o va deranja ceva din ce postez, nu ma ascund de ea mai mult decat m-as ascunde de alte persoane din lista.

Adica incerc sa pastrez postarile la limita bunului simt. Pun @&$# in loc de injuraturi, genul ala. La inceput cand si-a facut cont, cand inca nu intelegeam exact care trebuie sa fie raportul si dimensiunea comunicarii noastre online, ma gandeam un pic mai mult.

Edit post

Da, de mai multe ori. Un exemplu destul de recent este o poza cu mine fumand cand mama stia ca ma lasasem de vreo 8 luni si am omis sa-i spun ca de fapt toata distractia nu ma tinuse mai mult de 6. La 2 secunde dupa ce am postat-o i-am editat setarile de privacy si am facut-o disponibila pentru toata lumea, mai putin pentru mama. Crud, stiu. Iarta-ma, mama. Intre timp m-am lasat iar de fumat.

Attend event fara sa stie parintii

Nu cred ca exista evenimente pe Facebook care sa-i oripileze pe ai mei. Din cate stiu, clubul de swingeri nu isi face evenimentele publice pe Facebook. Nu ca as sti ceva despre clubul de swingeri. Petrecerile din cluburi cu muzica dubioasa nu ii intereseaza. Probabil ca si-ar pune niste intrebari daca ar vedea ca merg la vreun concert de-al lui Salam, dar pot s-o pun pe seama jobului si sa le zic ca pentru a fi creativa, trebuie sa am experiente de viata cat mai variate.

Post to wall de la parinti

Imi posteaza chestii uneori. Si de cele mai multe ori imi plac. Mama are un umor misto si e destul de tech savvy. Stie sa-si faca si selfie-uri. Uite aici o poza cu noi doua incercand un duckface:

Nici macar n-a avut acelasi comportament clasic al tuturor oamenilor la inceput de Facebook. N-am vazut-o sa-si faca quiz-uri sau sa ma invite sa joc vreo saga sau alta.

Moment stanjenitor

Dar da, a existat acel un moment cel mai stanjenitor pe care nu cred ca am sa-l uit prea curand. Mama tocmai isi facuse cont si nu prea stia exact care e diferenta dintre chat si postari pe wall. Eu tocmai ma despartisem de un baiat, eram pe culmile disperarii, cum s-ar zice, iar ea, vrand sa ma faca sa ma simt mai bine, mi-a postat pe wall o fotografie din’aia cu un citat siropos de genul „Mai bine sa fi iubit si sa fi suferit decat sa nu fi iubit si sa nu fi simtit”. Sau ceva.

Am. Crezut. Ca.Mor. Noroc ca i-am explicat repede situatia, ea mi-a jurat ca a fost destinat pentru chat si nu pentru wall si am sters repede.

Prietenii parintilor

Nu prea mi se intampla sa-mi comenteze prietenii ei. Asta pentru ca mama preia poze de-ale mele si le da share pe wall-ul ei cu status-uri de genul „Fata mea frumoasa!”. Asa ca toate urarile de bine, de sanatate, de fericire se intampla acolo.

How-to-Facebook

Dupa cum spuneam ai mei sunt tech savvy. Au facut amandoi Politehnica, au fost inconjurati de calculatoare de pe vremea cand un calculator ocupa toata mansarda IQads. Mama imi facea temele la informatica in facultate. Ii sunt recunoscatoare pentru asta si acum. Asa ca nu a fost nevoie sa-i invat eu nimic.

Ma mai suna uneori sa-mi spuna ca a vazut ca Xuleasca de la mine din lista s-a maritat si ce rochie interesanta a avut! Sau ca cutarica s-a despartit de cutarel, stiam? Aveti grija ce faceti pe Facebook, prieteni, mama e cu ochii pe voi.

Reguli pe Facebook

La inceput mi se parea ca mama comenteaza putin cam mult la toate posturile mele si i-am spus ca poate ar trebui sa spuna doar esentialul pentru ca, desi ea e o mama cool si de gasca, imi descuraja prietenii sa se implice in conversatii. Asta cand aveam 20 de ani sau 21. Intre timp nu prea mai comenteaza desi acum mi-ar placea sa o faca mai des. Ii comunic pe aceasta cale.

Stanjeneala de la ceva ce au postat parintii

In afara de episodul cu citatul tip Tony Poptamas inainte sa fie Tony Poptamas cool, nu.

Lupta pentru like-uri. Parinti vs. Copii

Nu. Dar o poza care a avut foarte multe like-uri pe wall-ul meu este una cu mama circa 1970 si cu mine circa 1996. Efortul e doar al mamei, ea a scanat ambele poze si le-a pus una langa alta.

Secrete aflate de pe Facebook

Exista destul de multe lucruri pe care le afla de pe Facebook pentru ca din cauza programului meu incarcat nu apucam sa vorbim foarte des si sa-i povestesc tot ce mi se intampla. Asa ca e bine ca poate sa mai afle una alta de acolo. Desigur, s-a intamplat si sa afle ca am baut prea mult cu o seara inainte si alte lucruri de genul asta. Dar hei, oameni suntem.

Concluzie

Pana una alta, vreau sa-i spun mamei sa carry on Facebook-ing. She’s doing it right.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related