Profesie: elev si YouTuber

Profesie: elev si YouTuber

Sa fi fost eu in stare sa tin un vlog cand eram adolescenta? N-as zice. Parca n-aveam atat de multe lucruri de spus. Adica na, aveam parerile mele; de pilda, ca sistemul de invatamant e profund gresit pentru ca trebuia sa tocesc o materie antipatica si cum ar trebui, de fapt, organizate lucrurile. Sau, in alta perioada, as fi putut tine discursuri demotivationale despre cum societatea si responsabilitatile sunt "naspa". Veselie.

In schimb, vietile adolescentilor de azi par colorate si foarte amuzante, chiar daca sunt petrecute in proportie mare in fata PC-ului. Tone de subiecte de discutie, kilograme de tag-uri si provocari reciproce. Vlogging-ul pare subjugat regulei bulgarelui de zapada: odata ce te apuci sa turui, nu te mai opresti. Si n-o zic in sensul rau, pentru ca multi reusesc sa-ti capteze atentia pret de unal doilea videoclip.

Pe Tequila, Tudi Popa si altii ii stiti deja. Insa scormonind un pic pe YouTube, dai peste o serie de vloggeri de pana in 15 ani, precoce, care au luat drumul YouTube-ului foarte in serios si planuiesc sa-i prinda rapid din urma pe ceilalti. Oricum, e loc pentru toata lumea in gradina YouTube, atat timp cat oamenii se uita la tine si te plac.

Incep cu Andrei Selaru sau 'Selly' (pronuntat sheli). Are 13 ani, peste 68.000 de subscriberi pe YouTube si mai are un pic pana trece de 13.000 de like-uri pe Facebook. A facut in decembrie anul trecut 2 ani de YouTube, ceea ce inseamna ca s-a apucat undeva pe la 11 ani.

Mai multe despre el: pare mult mai matur decat este, carismatic, are simtul umorului dezvoltat, nu da 2 bani pe religie, stie ce-i ala un DSLR si si l-a cumparat cu banii lui. Ca n-ar fi dat tatal lui 20 de milioane pe o camera.

Asta aflam din cel mai nou clip postat, de Q&A, adica urmatorul:


De-o seama cu Selly, Vlad Munteanu e mai micut totusi la numarul de abonati pe YouTube (2.452) si like-uri pe Facebook (274, la aceasta data), dar a si inceput mai tarziu, acum vreo 4 luni. Si incearca activ sa-i creasca.

Mai jos avem un sketch in care Vlad interpreteaza un dublu personaj - il vedem pe Vlad cel care are nevoie de ajutor si Vlad cel care raspunde tuturor problemelor primului Vlad. Problemele privesc numarul de vizualizari de pe YouTube, care ar putea fi oricand mai mare. Clipul in care Vlad se "cloneaza" pe sine a fost apreciat si de Selly.


Kevin Vlogsify s-a apucat acum un an de YouTube, are vreo 12.800 de subscriberi si in viata reala il cheama Deniz (sau Denis). Pagina de Facebook inca nu are, dar nici nu are nevoie, merge bine si fara. Are ceva traditie in vlogging si a dat peste niste vloggeri micro-juniori de 6-9 ani, fara experienta si cu camere indoielnice, carora li s-a adresat indirect in clipul urmator:


Includ si doua exceptii de la regula 13-14 (in jur de 13-14 ani).

Daca trecem Prutul si mai adaugam niste ani, ajungem la Ilie Bivol, un baiat foarte energic in tot ce face si tot pe atat de neinfricat. Canalul lui a trecut de 2.000 de subscriberi si doar 3 luni vechime; pagina de Facebook nu si-a facut inca, dar are vreo doua mii de prieteni.

Ca pe YouTube vloggeri se joaca permanent leapsa cu diverse provocari se stie, dar dintre cei pe care i-am urmarit eu, Ilie e cel mai onest. In clipul de mai jos il vedem cum mananca un cartof crud [intreg] cu mustar, cum bea Cola dintr-un ciorap, cum iese pe strazile Chisinaului imbracat in femeie abordand diversi trecatori inocenti si altele.

 
Andrei Sneks este al doilea senior al nostru - avea in decembrie 18 ani, acum poate a implinit 19. Andrei produce cam un an incoace o emisiune pe YouTube numita Sneks Show, in care comenteaza si discuta despre probleme actuale, politice si sociale.

Intr-un mod pe care unii l-ar considera jignitor, asa ca daca va stiti mai sensibili, mai bine nu va aventurati pe canalul lui, care are pana in momentul asta peste 80.000 de subscriberi care nu s-au simtit ofensati, iar pe Facebook a strans peste 15.700 de like-uri. In cel mai nou episod Sneks Show, Andrei discuta despre un subiect tot mai presant pentru absolventii de liceu - are rost sa se angajeze?

In concluzie, daca nu stiam deja, sa fii YouTuber e un lucru serios. Multumita YouTube-ului, daca te-ai nascut entertainer, si 13 ani sa ai, tot ajungi sa distrezi niste oameni. Sau, mai bine zis, mii de oameni.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related