Cristina Stanciulescu (Viva!) despre cum poti sa faci o coperta video pe hartie. Si cum a schimbat internetul presa

Cristina Stanciulescu (Viva!) despre cum poti sa faci o coperta video pe hartie. Si cum a schimbat internetul presa

Doar pentru ca este print, asta nu inseamna ca nu poate fi si video. Cu 16 ani vechime pe piata romaneasca, revista Viva! lanseaza luna aceasta prima coperta video din Romania* o editie cu coperta care transcende printul si trece in video. Publisher-ul Cristina Stanciulescu, care a si initiat acest proiect, povesteste pentru IQads cum a pornit totul de la vizita unor baieti si o aplicatie. 


Cristina a devenit publisher dupa zece ani ca redactor-sef al revistei Viva! Si alti zece in radio: Europa FM, Radio Total si Radio Romania Cultural.


Viva: schimbari, dar cu masura

In ceea ce priveste revista Viva, lucrurile au fost clare de la inceput si pina astazi: s-a respectat cu strictete, obsesiv chiar, linia editoriala. Asta a dus la mentinerea brandului pe piata. I-am schimbat de citeva ori formatul, am adaptat-o la timpurile moderne prin schimbarea designului, am incercat noi formule de shooting-uri, dar intotdeauna am respectat vocea revistei: friendly gossip.


Astazi nu se mai vorbeste despre print si online

Echipa editoriala furnizeaza continut atit pentru print, cit si pentru online. Este obligatoriu, de altfel. Astazi nu se mai vorbeste despre print si online, se vorbeste despre brand. Daca aceste doua medii nu exista impreuna, nu se completeaza, atunci nu supravietuiesc.

E simplu. Incercam sa folosim ceea ce are Viva: exclusivitatile, ideile, ludicul pe care aceasta revista se bazeaza, poate mai mult decit oricare alta . Nu exista limite, nu exista restrictii. Sigur, nu vorbim despre bunul simt, sau etica profesionala, despre adevar si corectitudine. Acestea sunt date, sunt in ADN-ul revistei.


Coperta video

Intr-o zi am primit vizita unor baieti de la firma Concept Factory. Mi-au prezentat o aplicatie, mi-au aratat ce se poate face cu ea. Am avut ideea sa filmam un shootig si sa cream prima coperta video din Romania. Am muncit cam 3 saptamini la proiect.


Moment perfect cu Inna. Si mama ei

N-am ales-o. S-a intimplat sa fie Inna si mama ei. Viva are ceea ce se cheama "momente perfecte". Nu de putine ori, copertele au chemat situatiile si invers.


Ce are printul si nu va avea niciodata alt tip de media

Printul este singura media care e cumparata activ. Cititorul se duce la un chiosc, scoate banii din buzunar. Printul se citeste cu atentie. Nu veti intilni femeie, de pilda, care sa-si citeasca revista preferata si care sa faca altceva in acel timp. Atentia dedicata revistei este 100%.

Printul acceseaza un punct din creier (zic studiile) care tine de "rasplata". Te simti rasplatita, premiata, atunci cind iti cumperi revista preferata. Revista ta vorbeste despre tine. E un produs statement. Cind iti vine in vizita o prietena, nu-i asa ca pe masuta de cafea vei pune exact acea revista care spune despre tine cine esti si ce-ti place?

Si nu in ultimul rind, printul reprezinta cea mai flexibila media pentru clientii de publicitate: de la pagini clasice de dreapta (pe care cititoarele de revista nu le considera enervante sau plicitisitoare) pina la iata, realitate augmentata, care produce experiente si la care, pentru acest prim numar, s-a asociat Sephora, clientul care ne-a sustinut in demersul nostru inedit.


Jurnalistii de print si cei de online

Nu cred ca ar mai trebui sa existe, desi... Jurnalistul de online si-a adaptat viteza la ritmuri mai rapide, cel de print crede ca mai are inca timp...


Un lucru bun si unul mai putin bun pe care le-ai invatat de cand lucrezi in media

Lucrul bun e ca minciuna are picioare scurte. Lucrul mai putin bun: ca trece mult timp pina cind publicul se prinde...


La cumparaturi

Sunt in situatia in care nu cumpar reviste, pentru ca le am pe birou. Cumpar insa presa din afara: Vanity Fair, Time, Vogue. De ce? Nu stiu nu m-am intrebat. De ce sa nu cumpar?


Cu Facebook-ul deschis in permanenta

Petrec aproape toata ziua pe internet... Incep cu siteurile de stiri, apoi cu cele generaliste, ma uit peste tot. Am facebook deschis in permanenta.


Publicitate si presa

Este ca intotdeauna, o relatie strinsa. Nu stiu daca e vorba despre "putere". Mai degraba de influenta, as zice. Desigur ca acum publicitatea este mai puternica, sau pare asa ... Sunt multe cazuri in care integritatea editoriala a capatat noi definitii, noi conotatii. Provocare este sa reusesti sa faci presa in continuare la fel de onest.


Cum a schimbat internetul presa

Internetul i-a dat o mai mare viteza de reactie. Asta e un lucru bun. Lucrul rau este ca viteza asta a ajuns sa faca si victime colaterale.


O reclama autohtona care te-a surprins

In ultimul timp, nu prea au fost.


Ce te enerveaza cel mai mult in media din Romania?

Superficialitatea. Zgomotul.

 

* N.R. Ne-a fost semnalat ca un proiect asemanator a fost pus in aplicare in 2011, de catre Revista Biz.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related