Invitati de marca din lumea culturala romaneasca si proiectii inedite la ultima zi de Emineschool BFF

Invitati de marca din lumea culturala romaneasca si proiectii inedite la ultima zi de Emineschool BFF

 Cea de-a treia si ultima zi de la Emineschool Bucharest Film Festival aduce, intocmai precum in zilele precedente, invitati de marca din lumea culturala romaneasca si proiectii inedite. 

Incepem in forta la ora 11:00 cu 10xObservator cultural, un documentar independent realizat cu sprijinul Observator cultural, inclus in Sectiunea Made in Romania la Astra Film Festival, 2013. Filmul este realizat de Marian Baciu in 2013 si are in prim plan publicatia care a schimbat definitiv felul de a fi privit fenomenul cultural in Romania: Observator cultural.

Pe marele ecran ii veti vedea pe membrii echipei redactionale, dupa cum urmeaza: Carmen Musat, Ovidiu Simonca, Gheorghe Musat, Antoaneta Ralian, Geo Serban, Liviu Ornea, Marius Oprea, Caius Dobrescu, Mihai Fulger, Paul Cernat, Adina Dinitoiu, Iulia Popovici, Doina Ioanid, Silvia Dumitrache si Cezar Gheorghe. Cu o parte dintre cei enumerati va veti putea intalni si veti putea dialoga dupa proiectia documentarului. Un trailer poate fi vazut mai jos:

De la ora 13:00 am pregatit o selectie faina de booktrailers, deopotriva romanesti si straine, incalzire pentru dezbaterea de dupa vizionare, de la 14:00: Booktrailers - un produs intre doua industrii culturale.

Oana Boca si Mihai Fulger sunt cei doi invitati speciali cu care vom avea placerea de a conversa, iar Eli Badica va fi moderatoarea discutiei.

 

La 15:00 ne intalnim cu scriitoarea si jurnalista Adina Popescu si o ascultam citind din Povestiri de pe Calea Mosilor (Casa de Pariuri Literare, 2014).

"Povestiri de pe Calea Mosilor este prima mea carte de proza scurta pentru adulti, desi cred ca si pentru copiii de la 12 ani in sus ar putea fi o lectura simpatica si pe undeva utila. In fond, este vorba despre copilarie, copilaria mea si implicit a generatiei mele care s-a intamplat undeva la granita dintre doua regimuri, cel comunist si cel capitalist «de tranzitie» al anilor ‘90", spune Adina Popescu.

Noaptea in care Fernando Pessoa l-a intalnit pe Konstantinos Kavafis, in regia lui Stelios Charalambopoulos, este un film deosebit despre intalnirea dintre doi mari poeti ai secolului abia incheiat: Fernando Pessoa si Konstantinos Kavafis. Documentarul, o productie Grecia-Portugalia-Cipru, cu Makis Arvanitakis, Dimitris Economidis, Othon Metaxas si Emilios Tsouvalis in distributie, narat de Minas Hadzisavvas, Luis Lima Barreto si Othon Metaxas, este difuzat in cadrul Emineschool Bucharest Film Festival cu sprijinul acordat de Fundatia Culturala Greaca.

Dupa aceea, urmeaza un calup cu doua documentare care sunt musai de privit. Primul, de la 17:45, se numeste Keful celor de la TIUK! si este selectat in competitia oficiala, sectiunea CadRO, a editiei din 2015 a Festivalului International de Film Documentar CRONOGRAF (Chisinau).

Regizorul Vlad Rotaru ne pune la dispozitie povestea la zi a unei reviste culturale independente, cea mai importanta revista exclusiv virtuala din literatura romana, facuta de placere, cu chef, cu semnaturi de la Chisinau si Bucuresti pana-n orice colt al lumii. In distributie, Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas, Dan Perjovschi, Mitos Micleusanu si Nora Iuga – voce.

La 18:20 va rula A Writer's Will, un film despre unul dintre cei mai importanti scriitori romani contemporani, Sorin Stoica, care isi prezinta testamentul literar. Festivaluri: DaKino 2006; StudentFest – Timisoara, 2006; TEMPS D’IMAGES, 2008, Bucuresti;



SUREXPOSITIONS, 2008. Regizorul Gabriel Achim spune ca "Documentarul despre Sorin a fost primul si ultimul meu documentar, obligat fiind in anul II de Facultate (daca imi mai aduc bine aminte!) sa dam un examen cu un film documentar. Stiu ca aveam tot de felul de subiecte in cap. La scoala ne puneau tot felul de documentare pretioase despre Nicolae Grigorescu sau Nichita Stanescu, cu cadre lungi, in trav, care parcurgeau "maiestuos" cel putin doua-trei incaperi, cu voice over grav etc. Asa ca, atunci cind Cosmin Manolache mi-a zis ca Sorin e foarte bolnav, m-am gandit ca ar fi mult mai interesant si folositor sa fac un documentar experimental despre un artist inca in viata". 

Ultima proiectie din festival va fi o premiera in regia lui Marian Baciu, cu participarea acestuia, si va incepe la ora 19:10. Sala oglinzilor pune reflectorul pe Casa Monteoru-Catargi, fostul sediu al Uniunii Scriitorilor din Romania, care s-a confundat in ultima jumatate de secol cu literatura romana.

Cladirea de patrimoniu isi traieste ultima intalnire a scriitorilor inaintea retrocedarii, moment de rememorare a unei traditii literare parca din alte vremuri, printr-o istorie fotografica al carei martor sigur si fidel a fost marele artist fotograf Ion Cucu. In film veti avea ocazia sa ii vedeti pe Ion Cucu, Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Mihai Sora, Nicolae Prelipceanu, Nora Iuga, Dan Haulica, Gabriel Chifu, Varujan Vosganian, Mihai Zamfir, Ion Horea, Gabriel Dimisianu, George Balaita, Mircea Ivanescu (voce), Horia Garbea, Andreea Rasuceanu si Alexandra Carlsson.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related