Links Associates promoveaza dreptul la memorie al comunitatii rome

Links Associates promoveaza dreptul la memorie al comunitatii rome

Pe 8 August 2015, in ultima zi a Festivalului Pakivalo, singurul festival romani din Romania, a fost dezvelit la Muzeul Culturii Romilor primul monument care comemoreaza Holocaustul romilor, un proiect initiat de Damian Draghici (membru al Parlamentului European, promotor al culturii rome si un recunoscut artist international), cu sprijinul Fundatiei Bright Light, Romani Criss si promovat de Links Associates.

"Ma bucura interesul presei fata de un astfel de eveniment care readuce in prim plan suferinta dintr-o perioada critica pentru umanitate. Initiativa lui Damian Draghici are o incarcatura extraordinara atat pentru comunitatea roma cat si pentru comunitatea majoritara, fiind un pas important spre acceptare si recunoastere reciproca. Ne onoreaza ca am facut parte din acest proiect, un proiect de suflet pentru noi", a subliniat Corina Vintan (CEO Links Associates, agentie afiliata retelei Edelman).

Pe 15 Aprilie 2015, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care 2 August este recunoscuta ca Ziua memoriala a Holocaustului European al romilor iar anti-gipsismul este vazut ca o atitudine incompatibila cu valorile Uniunii Europene.

Monumentul dezvelit pe 8 august a fost construit in jurul simbolului solar al rotii cu douasprezece spite care semnifica un binecunoscut arhetip spiritual rom al Libertatii, ca spatiu si timp in miscare.

Aspiratia spre Lumina si Libertate a „rotii istoriei”, valoare consacrata a culturii rome, este similara cu idealul european al libertatii de circulatie, transnationalismului si transfrontalieritatii. Lanturile de la baza monumentului semnifica amenintarea captivitatii mentale si fizice, cand intunericul acopera lumina.

"Atat comunitatea roma cat si comunitatea majoritara din Romania aveau nevoie de un astfel de simbol pentru a se putea reconecta prin prisma empatiei generate de o imensa suferinta umana. Monumentul este in acelasi timp un pas important in reconstruirea memoriei colective a comunitatii rome care are nevoie de simboluri regeneratoare puternice. Fara o istorie si o memorie comuna nu poate fi gandit un proiect viitor de integrare si dezvoltare a comunitatilor de romi. ", a declarat Damian Draghici.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related