Doina Revival, un spectacol oferit de Maria Casandra Hausi si iranianul Mehdi Aminian, in premiera pe scena Balkanik Festival

Doina Revival, un spectacol oferit de Maria Casandra Hausi si iranianul Mehdi Aminian, in premiera pe scena Balkanik Festival

In cadrul Balkanik Festival, editia 2015, desfasurat in perioada 11 – 13 septembrie, la Gradina Uranus si The Ark din Bucuresti, va avea loc premiera unui spectacol special semnat de Roots Revival, proiectul muzical initiat de tanarul artist iranian Mehdi Aminian.

Spectacolul se numeste “Doina Revival” si este conceput de fapt in jurul naturii improvizationale a doinei, prin urmare va fi o reprezentatie unica, doar in cadrul Balkanik Festival. Proiectul muzical aduce la un loc artisti din Romania, Iran si Spania, reusind sa armonizeze doina cu percutia si instrumente traditionale iraniene.

Pe scena vor urca Maria Casandra Hausi – voce (Romania), cunoscuta drept ambasadoare a doinei romanesti, artistul iranian Mehdi Aminian (voce, ney, sitar), initiatorul proiectului muzical Roots Revival Romania, Marti Hosta – percutie (Spania), Iosua Galev – clape, pian (Romania), Zabih Vahid - kamancheh (Iran), alaturi de alti invitati.


Maria Casandra Hausi


Mehdi Aminian

Sunetele uitate ale Doinei din Maramures sunt acum redescoperite si reinterpretate cu instrumente din alte culturi intr-un mix experimental de improvizatie unic.

Doina, Horea din Maramures, asa cum consemna si Bela Bartok in 1912, are "un colorit rasaritean, bogat ornamentata si interpretata in gen de improvizatie”. Acelasi tip melodic este bine cunoscut atat in Ucraina, Irak, Persia, cat si in vechea Romanie.

Acest stil melodic fiind fara indoiala de origine perso-araba, iata de ce aceasta alaturare din proiectul “Doina Revival” nu este deloc intamplatoare. Doinei nimic nu ii este strain. Apartinand genului liric, devine in cele din urma un limbaj universal.

“Doina, cu adevarat este nascuta din suferinta omului, insa frumusetea sa melodica dezvaluie un cantec de invingere a starii de tristete, este un act de credinta nestavilita, este un triumf al Binelui.”, spune Maria Casandra Hausi.

Proiectul a fost demarat si din dorinta de a demonstra ca doina a fost inteleasa si interpretata gresit de zeci de generatii. Majoritatea au incadrat-o nejustifcat si nemeritat intr-un sablon ieftin, intr-un cliseu muzical de prost gust.

Doina nu este trista, Doina nu se lamenteza, ea traieste profund, este puternica, se marturiseste curajos, se exprima liber, "toate le indura, toate le sufera", demn si onorabil. Nu are sunete prelungi interminabile si vibrato pe fiecare nota pentru ca interpretul sa isi arate asa-zisa virtuozitate.

Instrumentele insufletite de muzicieni vor dialoga si se vor marturisi. Fara sa doreasca sa "inchida" doina intr-o formula ritmica, artistii promit sa ii dezvaluie pulsul si vibratia, cu ajutorul iscusit al percutionistului.

 

Afisul festivalului

Abonamentele la pret redus – 85 lei (valabile pentru 3 zile) sunt disponibile pana pe 10 septembrie pe eventbook.ro si in reteaua eventim.

Trupele confirmate care vor urca pe main stage la Gradina Uranus sunt:

  • Fanfare Ciocarlia (Romania)
  • Roots Revival Romania (cu Maria Casandra Hausi & Mehdi Aminian w. Guests)
  • Shantel & Bucovina Club Orkestar (Germania)
  • Kocani Orkestra (Macedonia)
  • Ivo Papasov & His Wedding Band (Bulgaria)
  • Kalyi Jag (Ungaria)
  • Lemon Bucket Orkestra (Canada)
  • Amsterdam Klezmer Band (Olanda)
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related