Maine incepe Festivalul de Teatru Independent Undercloud, editia a VIII-a

Maine incepe Festivalul de Teatru Independent Undercloud, editia a VIII-a

Editia a VIII-a a Festivalului International de Teatru Independent UNDERCLOUD va incepe sambata, 22 august, cu un eveniment inedit: un cross cultural initiat de regizoarea si scriitoarea Chris Simion impreuna cu multipla campioana Valeria Racila Van Groningen.

Intalnirea are loc la Arcul de Triumf, singura conditie a inscrierii fiind ca participantii, care vor alerga pana la MTR, sa vina cu o carte pe care o considera esentiala pentru cultura lor si a celorlalti.

Dupa ce se da startul de catre bine-cunoscuta gimnasta Andreea Raducan, participantii vor alerga sau merge pe distanta propusa cu cartea in mana, iar la linia de sosire, o vor dona bibliotecii Undercloud, care va functiona in Clubul Taranului.

Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc la ora 19.00, cu spectacolul „N(AUM)”, in regia Marianei Camarasan, cu Oana Pellea si Cristina Casian, un proiect Unteatru, preluat de Teatrul Metropolis, cu sprijinul Fundatiei Gellu Naum.

Spectacolul readuce in atentia publicului figura celui mai important reprezentant al suprarealismului romanesc si a avut deja succes international, fiind invitat la Palais des Beaux-Art din Bruxelles, in cadrul Galelor Teatrului Romanesc, la Milano, Stockholm, Londra, New York.

Tot sambata, se va juca si primul spectacol din sectiunea Concurs: „Flori pentru Algernon”, in regia si interpretarea Iuliei Colan, de la ora 21:00. „Flori pentru Algernon”, productie a Teatrului ACT, este un one-woman show realizat in anul 2012, care are la baza opera omonima a lui Daniel Keyes. Cartea­jurnal dramatizata de Iulia Colan vorbeste despre Charlie, un baiat retardat in varsta de 33 de ani care devine parte a unui experiment spectaculos.

Pentru prima oara in istoria UNDERCLOUD, in program este inclusa si proiectia unui documentar: „In Debt We Art”, realizat de actorul Daniel Popa, despre teatrul independent. Proiectia va avea loc in aer liber, la ora 22:00, in curtea MTR, iar intrarea este libera. Pornind de la ideea de „datorie” pe care o are artistul, Daniel Popa a vorbit cu nume importante ale scenei teatrului independent din Romania, pentru a raspunde la o serie de intrebari legate de modul in care miscarea independenta a luat amploare in ultimii ani: „o calatorie culturala prin scena teatrala independenta contemporana, dezvoltata in jurul cuvantului DATORIE”.

Duminica, 23 august, sunt programate doua spectacole din sectiunea Concurs – „Promised Land” (concept si coregrafie: Arcadie Rusu, productie independenta), „Crema de zahar ars. Astazi ii spunem iubire” (regie Iris Spiridon, productie Godot Cafe Teatru) – si un spectacol-lectura, „Sonata Kreutzer”, in regia lui Chris Simion:

  • „Promised Land” analizeaza singuratatea in sens de interiorizare, dar si in ideea de contemplare universala a omului, care este platforma generatoare de noi sensuri. Starile ascunse in spatele oricarui gest, oricarei miscari vin din nevoia continua de integrare pe un nou „Promised Land”. 
  • Spectacolul „Crema de zahar ars – astazi ii spune dragoste” este un dialog al sentimentelor, o naratiune boema a iubirii, in care actorii Andreea Bibiri si Marius Manole captiveaza publicul prin expresivitatea si naturaletea prin care pornesc acest joc al trairilor interioare, al intrebarilor fara raspuns, urmarind povestea unei relatii si progresul acesteia.
  • „Sonata Kreutzer” este una dintre cele mai bune povestiri scurte ale lui Lev Tolstoi, publicata in 1889 si cenzurata nu numai in Rusia, ci si in alte tari, inclusiv in SUA, pe motiv de incalcare a moralitatii cu privire la sexualitate, asa cum era privita in epoca. Dramatizarea lui Chris Simion ii are in distributie pe Marian Ralea si Vlad Logigan.

Luni, 24 august, se joaca primul spectacol din sectiunea „Focus Moldova” – „Nekrotitanium”, in regia Luminitei Ticu. Bazat pe romanul cu acelasi titlu, scris de Mitos Micleusanu si Florin Braghis, „Nekrotitanium” pune in discutie aceasta prejudecata si devine o combinatie perfecta intre violenta, sarcasm, prostie, moldovenism, rautate si alte caracteristici ale mioriticilor. 

In zilele urmatoare, sunt programate celelalte doua spectacole din Focus Moldova: „Sex & Perestroika”, in regia Luminitei Ticu, marti, 25 august, de la ora 20:00, si „BASH/Piesele zilelor din urma”, in regia lui Mihai Fusu, miercuri, 26 august, de la ora 20:00. 

  • „Sex & Perestroika” este realizat dupa romanul cu acelasi titlu de Constantin Cheianu si balanseaza intre document si fictional, intre vuietul surd al unui afara nediferentiat, pe care il cerceteaza cu ochiul rece al observatorului, si starea de surescitare a individului dependent de meandrele vietii sale intime, intre perestroika si sex. 
  • „BASH/ Piesele zilelor din urma” este o colectie de trei piese – „Ifigenia in Orem“, „O haita de sfinti“ si „Medeea redux“ – trei confesiuni, inspirate din mitologia antica greaca, in special din Euripide, care fac sa te solidarizezi si, in acelasi timp, sa urasti personajele, fiecare dintre ele explorand complexitatea raului din viata de zi cu zi.

Marti, 25 august, in afara de spectacolul din Focus Moldova, sunt programate doua spectacole din concurs: „Amalia respira adanc”, in regia Amaliei Olaru, si „Jurnalul lui Adam si al Evei”, in regia lui Eugen Gyemant.

  • O productie a Teatrului Mignon, „Amalia respira adanc”, one-woman show cu Ioana Marchidan, porneste de la un text de Alina Nelega si prezinta un exercitiu absurd de regasire a sinelui prin cuvinte si imagini. Un exercitiu complex, in care textul si jocul actoricesc sunt foarte bine sustinute de conceptul audio­video, reprezentatia fiind completata de proiectii care aduc aminte de filmele noir. Emotii, indoieli, framantari, amintiri, regrete. Toate trezite deodata prin fotografierea unor detalii umane. Spectacolul, unul nu neaparat experimental, dar fragil, vorbeste despre om si cautarile sale dinspre interior inspre lume, inspre ceilalti...
  • „Jurnalul lui Adam si al Evei”, cu Dan Radulescu si Dana Rogoz, este un spectacol in care povestea scrisa de Mark Twain este spusa pe scena intr-un mod emotionant si plin de umor deopotriva. Pe parcursul reprezentatiei, descoperirea continua a mediului inconjurator, a timpului si a spatiului, dar mai ales a atractiei fizice dintre Adam si Eva starnesc un amalgam de emotii.

Tot marti, 25 august, va avea loc colocviul „Teatrul independent si dramaturgia contemporana romaneasca”, cu teatrologul Octavian Saiu si invitatii sai.

Editia a VIII-a se desfasoara sub sigla programului european EFFE 2015-2016 – Europe for Festivals, un important certificat international atribuit de catre Comisia Europeana si Asociatia Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival international de teatru independent din Romania care a primit aceasta distinctie. Festivalul nostru a primit aceasta importanta distinctie ca urmare a cooperarii internationale in domeniul artelor spectacolului pe care a propus-o (incepand cu editia de anul trecut) si pe care o sustine in continuare.

Juriul festivalului este format din regizorul Sanda Manu, dramaturgul Matei Visniec, teatrologul Irina Ionescu, actorul George Ivascu si teatrologul Octavian Saiu.

Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul bilete.ro sau de la InfoPoint-ul Undercloud, din cadrul Muzeului National al Taranului Roman. Pretul unui bilet este de 35 RON.

Afisul festivalului

Oferta: Cumperi un bilet si primesti unul gratis!

Un bilet cumparat cu un card Raiffeisen iti ofera un al doilea bilet gratis. Oferta se dedica doar spectatorilor care vor opta pentru plata fara cash si este valabila incepand cu 20 august, cand montam POS-ul si Info Point-ul Undercloud in curtea Muzeului National al Taranului Roman (MTR).

UNDERCLOUD 2015 este finantat de ARCUB in cadrul Programului cultural „Esti Bucuresti” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti), Ministerul Culturii si Cultelor si Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Partenerii si sponsorii festivalului, fara de care aceasta platforma culturala nu ar fi putut fi dezvoltata, sunt: Raiffeisen Bank, Staropramen, Telekom Romania, Aqua Carpatica, Uniqa Asigurari.

Festivalul se desfasoara si cu sprijinul agentiei de creatie Armada, Kasper Events, Hotel Caro, Duke Hotel, Hotel Ibis, Class Living, Vitantis Mall, Cim Market, Casa de avocatura Sora&Asociatii, Mucca si Ambasada Statului Israel.

Partenerii media care ne sunt alaturi anul acesta sunt: ELLE, Psychologies, Viva, Glamour, Unica, Hotnews.ro, IQads, LiterNet.ro, Yorick, Ziarul Metropolis, Observator cultural, Romania Libera, Academia Catavencu, bazavan.ro, Decatorevista, Realitatea.net, Zile si nopti, Cinemagia si Radio Gold FM.

Partenerul tehnic al festivalului: 360 Revolution.

Co-producatori: Muzeul National al Taranului Roman, Clubul Taranului.

Producatori: Compania de Teatru DAYA si MARLA Image Boutique

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related