Doi tineri romani din Londra au conceput cea mai usoara bicicleta pliabila de pe piata

Doi tineri romani din Londra au conceput cea mai usoara bicicleta pliabila de pe piata

O bicicleta care sa cantareasca cat patru ananasi, doua pisici sau trei MacBook-uri, asta au vrut sa construiasca Petre Craciun si Ligia Stan, doi tineri romani din Londra. El are 24 de ani, un background in arte si e pasionat de ciclism, iar ea e cu un an mai mica, s-a mutat la Londra ca sa fie mai aproape de Petre si lucreaza acum la un studio de productie.

Ideea Hummingbird Bike s-a nascut acum cativa ani, cand Petre si Ligia erau in Bucuresti, iar el incerca sa gaseasca o bicicleta pliabila potrivita pentru prietena lui, pe care sa o poata baga si in liftul stramt al blocului si care sa fie suficient de usor de carat.

Asa a ajuns sa conceapa Hummingbird, o bicicleta care are 6.5 kilograme si e construita din fibra de carbon. Bicicleta nu rezolva doar problema Ligiei, ci e potrivita si pentru pentru ciclistii moderni care folosesc mijloacele de transport sau mersul pe bicicleta zi de zi. Practic, Hummingbird se pliaza rapid, ocupa spatiu mic si e usor de transportat, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa mai fie totul o bataie de cap.

Prezentarea 

 

Dupa ce Petre si Ligia au pus totul la punct, s-au gandit sa faca o campanie de Kickstarter care sa ii ajute sa stranga banii de care au nevoie pentru a face din proiectul lor o realitate. Bicicleta va putea fi cumparata de pe Kickstarter incepand cu 11 noiembrie si va fi disponibila in culorile: galben, rosu, negru sau simplu - fibra de carbon. Hummingbird va avea doua versiuni: single-speed si 5-speed si doua tipuri de roti - 16” si 20”.

Am fost curiosi si am intrebat mai multe despre Hummingbird Bike, asa ca ii lasam pe Petre Craciun sa ne dea detalii despre proiect, cum a decurs totul si ce planuri de viitor au cei doi.

 

Ideea

Ligia locuia la etajul 4 intr-un bloc cu un lift minuscul, in care incapeau doua persoane lipite. Am incercat sa ii cumpar o bicicleta pliabila ca sa o introduc in lumea ciclistilor, insa ea mai usoara bicicleta pe care am gasit-o avea 10 kg, un sfert din greutatea Ligiei.

De aici mi-a venit ideea sa construiesc eu o bicicleta - studiam Modelmaking in Anglia, aveam un atelier si totul la indemana, asa ca am inceput sa schitez si sa lucrez la concept. Am ajuns sa construiesc o bicicleta pliabila de 6.5 kg, din fibra de carbon.

 

De la idee la punere in practica

Constructia bicicletei cred ca a durat cel mai putin - cateva saptamani. Adevarata munca a fost inainte, a fost complicat sa imi dau seama ce sa fac ca sa imbunatatesc design-urile actuale de pe piata. Am incercat sa vin cu ceva nou si sa ajung la un produs final care este - si arata - diferit fata de alte biciclete pliabile.

Am desenat foarte mult si am testat multe idei din scartaitoare si lemn. Aratau putin ridicol, dar m-au ajutat sa pun lucrurile intr-o lumina noua. Intr-un final, am ajuns la un design care arata potential si l-am turnat in fibra de carbon.

De atunci tot schimb piesele pe prototip si testez noi mici ajustari ca sa ajung la un produs cat mai aproape de perfect (desi m-am convins ca nu voi fi niciodata multumit si voi vrea sa fac noi modificari, in fiecare zi).

 

Obstacole

A fost usor sa construim bicicleta, a fost greu sa ne pornim la drum. Cred ca cel mai greu lucru pentru un designer este sa spuna “stop” procesului creativ si ideilor si sa puna mana sa creeze ceva fizic. Intotdeauna o sa am alte idei de a imbunatati designul si inca lucrez la asta, dar a fost un punct in care a trebuit sa spun “Gata cu schitele” si sa construiesc un prototip.

Cea mai mare provocare a fost sa ajungem la punctul in care putem infiinta o companie. Mintea mea este mai mult la produs si design decat la business si marketing. Din fericire, am avut sprijin de la oameni care au crezut in noi si iata-ne aici!

 

Sursele de inspiratie pentru design

Inspiratia a venit de peste tot. Sunt foarte pasionat de ciclism si stiu cam toate brandurile de pe piata. Am cateva preferate pentru fiecare subiect - forma, functionalitate, paintjob.

Am vrut sa creez o bicicleta cu functionalitatea unui Brompton dar usurimea unei biciclete de curse. Am vrut sa fie un statement, atunci cand te uiti la ea sa stii ca este ceva nou - de aici culoarea galbena si forma putin diferita de alte biciclete pliabile.

 

Naming: De ce Hummingbird?

Pasarea colibri este cea mai mica si rapida pasare din lume, ni s-a parut ca este un simbol puternic care se aliniaza cu valorile companiei noastre. Suntem mereu pe fuga, mereu aplicand idei noi si vrem sa fim lideri in nisa bicicletelor pliabile usoare.

 

Ce diferentiaza Hummingbird de alte biciclete pliabile?

Probabil cel mai interesant lucru la bicicleta - ceea ce am si patentat - este faptul ca pivotul este concentric, astfel incat atunci cand o pliezi, lantul este mereu tensionat si nu cade, ceea ce se intampla des cu alte biciclete pliabile.

De asemenea, prin design, atunci cand bicicleta este pliata, ghidonul functioneaza ca un sistem de inchidere, tinand bicicleta pliata intr-un pachet complet. Prin design am eliminat nevoia de a “rupe” bicicleta in doua atunci cand o pliezi - din acest motiv alte biciclete nu pot fi facute din fibra de carbon, intrucat un mecanism de pliere ar impiedica folosirea acestui material.

Am creat bicicleta Hummingbird pentru ca am simtit o nevoie pe piata pentru o bicicleta pliabila usoara. Momentan, piata numeste “super-usoara” o bicicleta de 10 kg. Am realizat ca putem mai bine de atat - asa ca incercam sa gasim acei oameni care considera importanta greutatea si lookul unei biciclete, mai mult decat brandul.

 

Finantare prin crowdfunding

De cand am hotarat sa transformam Hummingbird intr-un business am stiut ca vom lansa pe Kickstarter. Nu pentru ca nu am fi putut gasi investitori, ci pentru ca este o platforma care incurajeaza inovatia, cu un public de “early adopters”. Am vrut sa beneficiem de o comunitate de oameni care sunt mereu in contact cu ce e nou, pentru ca si noi facem parte din ei.

N-am vrea sa ne gandim la scenariul in care nu strangem banii - dar avem un plan de rezerva. Suntem in discutii cu o companie care produce fibra de carbon pentru masinile de Formula 1, ei vor sa dezvolte o bicicleta ultra-usoara, la nivelul masinilor de curse.

Daca totul merge bine, vom avea ambele optiuni - o bicicleta la un pret rezonabil pentru ciclisti, pe Kickstarter, si o bicicleta pentru “elita”. In orice caz, stim sigur ca exista o piata pentru Hummingbird. Daca campania pe Kickstarter nu ne propulseaza unde ne-am vedea noi in cateva luni, putem oricand sa ajungem direct in magazine!

 

Planuri de viitor

Avem o galeata plina cu idei de pus in aplicare in viitor.
Momentan vrem sa optimizam designul si sa ne asiguram ca livram cel mai bun produs bikerilor de pe Kickstarter.

In viitor vrem sa construim o bicicleta si mai usoara, incercam sa ajungem la 4-5 kg, poate chiar cea mai usoara bicicleta din lume, nu doar cea mai usoara bicicleta pliabila. Incercam o varianta cu roti mai mari si un pachet mai compact atunci cand pliezi bicicleta, toate idei la care schitam in fiecare seara.

Pana atunci, speram sa crestem business-ul si sa ajungem sa putem pune in aplicare toate ideile care nu ne lasa sa dormim noaptea :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related