Advertiserii romani ignora potentialul trendului de multiscreening in comunicare: MEC prezinta rezultatele studiului regional MEC Multiscreen Study

Advertiserii romani ignora potentialul trendului de multiscreening in comunicare: MEC prezinta rezultatele studiului regional MEC Multiscreen Study

Romania inregistreaza cele mai mari procente in randul tarilor din regiune in ceea ce priveste procentul de multiscreening.

Persoanele care nu acceseaza internetul in timp ce privesc la televizor sunt deja o minoritate, dupa cum dezvaluie Multiscreen Study, un studiu de cercetare regional dezvoltat de agentia MEC. Studiul s-a desfasurat pe un esantion de 5000 de persoane din 5 tari: Polonia, Cehia, Ungaria, Romania si Rusia.

Studiul dezvaluie ca, la nivel regional, majoritatea respondentilor folosesc televizorul si acceseaza internetul in acelas timp, iar aproximativ jumatate dintre ei folosesc smartphone-urile sau tabletele in acest sens.

La nivel local, Romania inregistreaza un set de cifre remarcabile: putin peste 90% dintre romani declara ca intra pe internet in timp ce privesc la TV. Ecranele secundare, respectiv mobilul si tableta reprezinta principalele surse de acces.

 

ACCESEAZA INTERNETUL SI FOLOSESC SMARTPHONE-UL IN TIMP CE PRIVESC LA TELEVIZOR

Advertiserii nu reusesc sa speculeze la maximum potentialul de multiscreening: doar 30% din reclamele TV din Romania incurajeaza telespectatorii sa le viziteze website-urile. Insa numai 60% dintre aceastea au site-ul optimizat pentru mobil.

In ciuda incidentei covarsitoare a fenomenului de multiscreening, putini dintre clientii de comunicare TV se ingrijesc de a genera interactiune in online: doar 30% din reclamele din Romania trimit catre un site, ceea ce ne claseaza in coada clasamentului la acest capitol.

Mai mult decat atat, telespectatorii care decid sa acceseze site-ul de pe smartphone ca urmare a comunicarii TV pot sa aiba o surpriza neplacuta: doar 60% din site-urile comunicate in reclame TV sunt optimizate pentru mobil.

 “Intrebarea fireasca in acest context este daca exista un impact asupra comunicarii. Putem masura efectul comunicarii TV+online? Raspunsul este da, si mai mult de atat, il relationam direct cu performantele de business printr-o metodologie proprietara MEC: AdQuantum. Astfel am observat ca exista o sinergie puternica intre comunicarea TV si online: folosirea amandurora corelat aduce beneficii aditionale pe indicatori de business precum notorietate, dar si intentie de cumparare, iar MEC o poate masura si creste gradul de eficienta” ne spune Victor Rotariu, Head of Analytics and Insights, MEC Romania.

“Ne incurajam toti clientii sa profite de sinergia TV si online. Primul pas este trimiterea catre un site online optimizat pentru mobil. Aceasta nu este suficient insa. Oferim din ce in ce mai mult produse de comunicare complexe care sa maximize efectul investitiei TV-Online. De exemplu, putem sa ‘ascultam’ comunicarea TV si sa livram comunicare corelata in timpul aceleiasi pauze publicitare pe smartphone sau tableta” ne dezvaluie Dana Seserman, Head of Digital, MEC Romania.

Metodologia studiului:
CAWI in perioada Septembrie-Octombrie 2015, esantion: 5000 de utilizatori de internet 15 ani+ din Romania, Cehia, Ungaria, Polonia si Rusia (in Rusia doar orase > 100k locuitori), MEC Analytics & Insight.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Wavemaker Romania

Exceptional growth requires uncomfortable change.We do our best work for brands who relish being provoked to go further and faster, together.   That’s why we’ve built Provocative Planning, a... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related