Alexia Udriste: Freelancingul este un carusel de emotii. Pisicile, ceaiul si cartile ajuta

Alexia Udriste: Freelancingul este un carusel de emotii. Pisicile, ceaiul si cartile ajuta

Si Stan Lee, in tineretile lui, arata a ilustratorul lui Spiderman. La fel ca Alexia Udriste (ilustrator freelancer), varianta perfecta a ilustratoarei iubitoare de pisici, carti, ceai si proiecte rupte din basme. Mai, mai ca o invidiem pentru echilibrul dintre proiecte si aventura zilnica drintre rafturile bibliotecii :

Povestile sunt nesfarsita sursa de inspiratie pentru mine. Cam tot ce citesc, mai exact. Cred ca realitatea o asimilez mai greoi, am hibe in a o transpune-n imagini. Prefer fantezia si naivitatea intamplarilor.

Desi la inceput de drum pe potecile pestrite ale freelancingului, Alexia are deja o poveste conturata, care incepe pe foile carnetelului ei de schite cu coperta semnata Vali Petridean. 

Dar, cum intotdeauna e mai bine sa citesti originalul decat interpretarea, hai sa vedem ce a raspuns Alexia in primul ei interviu de pe IQads.

Alexia

 

Cum se prezinta Alexia celor care n-o stiu drept Udriste

Ilustrator si undercover catwoman, desi ma cam tradeaza parul de pe haine. Fac ilustratie de un an, pe bune. In rest, desenez de vreo 12.

Sunt impulsiva si-mi transpira mainile prea tare, motiv pentru care beau mult ceai, ca hidratarea-i importanta cand e pensula uscata. Cam asa. Nu intru in detalii de ordin pisicesc, cum obisnuiesc sa o fac.

Acum sunt in proces de conturare a mea, a ilustratiei care-mi iese din maini si a unei biblioteci, ca mi-am parasit cartile undeva prin provincie. Nu pun accentul pe „i” cand spun „caisa” si nici n-o voi face vreodata.

 

Background: inceputuri ilustrate si fotografiate

Am desenat de cand ma stiu. Am avut mereu un sentiment ca asta-i drumul, vizualul. Se pare ca am avut premonitii bune.

Fotografia a fost o abatere din care am invatat mult si care mi s-a ghemuit bine in suflet. Acum, declar raspicat ca-i simt lipsa, dar promit ca remediez situatia, cumva, cumva.

Am stiut mereu ca intr-un fel sau altul voi ajunge „sa activez” in zona asta de creatie, atat de draga mie. Am facut un liceu de arte, unde am prins una-alta, si prin asta ma refer la a-mi dezvolta metode prin care sa-i suport pe cei din jur si sa-mi cresc in mine mai tare spiritul autodidact.

"The perks of being Alice"

 

Freelancing-ul, preferat agentiilor

La mine lucrurile au curs natural, job-urile au venit de la sine si inevitabil a inceput si viata mea de freelancer.

Momentan, nu cred ca m-as simti confortabil intr-o agentie de publicitate. E foarte fain sa ai optiuni din care sa alegi, sa-ti selectezi ce ti se potriveste, ce nu. Momentan nu este o optiune.

Ma descurc mai bine in spatiul meu, cu ritmul meu, cu mine. Cred ca m-ar intrista mult un job fix, fie el si intr-o agentie de publicitate, unde sincer, nu m-as vedea.

 

Viata unui freelancer si cum face fata nebuniei

Nebuloasa freelancing-ului este innebunitoare. Zilele curg repejor, ceaiul curge si el prin vene cu nemiluita. Incerc sa-mi imbunatatesc partea de organizare.

Am trecut de la un ritm lejer la unul alert intr-un timp foarte scurt si-am fost luata prin suprindere de cat de importanta este organizarea aproape maniaca, de care duc lipsa, recunosc. Este un carusel de emotii.

Cu toate astea, ma echilibrez usurel cu putina concentrare.  Incerc sa-mi stabilesc niste pasi pe care ajung mereu sa-i ocolesc cu brio prin fie ce cai. Eu ma consider inca la inceput. Evit sa-mi spun varsta inainte de a bate palma si-i evident de ce.

 

Ce o inspira pe Alexia

Povestile sunt nesfarsita sursa de inspiratie pentru mine. Cam tot ce citesc, mai exact. Cred ca realitatea o asimilez mai greoi, am hibe in a o transpune-n imagini. Prefer fantezia si naivitatea intamplarilor.

 

Fiecare ilustrator are un stil

Acuarele si dulceturi? Ilustrez naiv, cu detalii mici cat puricele si ma bazez pe crampeie de poveste.


"Blue fragrances with a hint of violet"

"Mr. Fox and Miss Wolfer"

 

Lista de favoriti

Sunt multi, multi si-i pacat ca de foarte multi nu se prea stie. Avem ilustratori foarte misto, cu o multime de stiluri si particularitati, ca n-ai cum nu-i recunoaste. Carnetelul meu de schite are coperta ilustrata de Vali Petridean. Se pune ca favorit, nu? : )

 

Cele mai iubite proiecte de pana astazi

Mereu imi sunt dragi mai tare proiectele la care lucrez in momentul in care mi se pune intrebarea.

Din proiectele terminate gata, cred ca-mi e foarte draga colaborarea pentru Craciunul Copiilor, pe care am avut-o cu Teatrul Ion Creanga anul trecut.

Afis Craciunul Copiilor

Pe locul doi sta o alta colaborare pentru identitatea de brand a unui nou concept de pe la noi in materie de sanatate in randul viitoarelor mamici si nu numai.

Cel din urma are un concept drag mie, legat de viata elefantilor si comportamentul acestora: „Elephants give us insights into the power of the three feminine energies – child, mother and old wise woman.”

 

Clienti

Am colaborat des cu Teatrul Ion Creanga si inca o fac. E o echipa tare frumoasa si implicata acolo. Zona e si ea de poveste, oamenii asta cauta cand ma contacteaza si incerc sa-mi pastrez doza de realitate manipulata, ca sa fac fata, nu alta.

 

Colaborari cu branduri. Provocari

Sunt 3 branduri cu care am colaborat pentru crearea unei identitati de brand, doua dintre proiecte se afla deja in portofoliul de pe website-ul personal. Este vorba despre brandurile Misbehave si Obvious.

Misbehave

Obvious - front label

Obvious - back label

Proiectele comerciale iti pot pune bariere, depinde de brief, depinde de echipa care se ocupa de comunicarea cu tine, ilustratorul. Trebuie luat in considerare target-ul, nu numai propria-mi opinie, este interesant desi uneori poate deveni stresant si presiunea creste destul de mult. Un client indecis, ori un proiect conturat superficial nu sunt cele mai bune puncte de plecare.

 

La ce lucreaza Alexia cu deadline "in viitor"

Pot spune numai ca implica basme si-n alte randuri putem da si de cativa caluti fermecati, rezidenti ai unui orasel de flori, in flori. Cam asa, v-am spus ca e cu poveste multa la mijloc.

 

In 10 ani de aici inainte, te vezi... 

In casa mea, cu pisicile-mi imprejur, spatiul de lucru tinut mai departe de dezordine (caci pana acum n-am prins schema lucrului in ordine si disciplina) si ceva carti in biblioteca, carti care sa-mi poarte fericite ilustratiile.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related