[Creativul non-publicitar] Madalina Andronic, ilustrator: Mi-e teama ca acest „creativ” va ajunge noul „hand made”. Inca nu exista niste repere bine infipte in mintea „alegatorului”, gustul se educa dupa cum vrea fiecare

[Creativul non-publicitar] Madalina Andronic, ilustrator: Mi-e teama ca acest „creativ” va ajunge noul „hand made”. Inca nu exista niste repere bine infipte in mintea „alegatorului”, gustul se educa dupa cum vrea fiecare

Creativitatea pentru Madalina Andronic inseamna in esenta ceva foarte simplu: sa indraznesti "s-o iei de unul singur pe coclauri" decat pe cai batatorite, indiferent de domeniul in care iti tii profesia si ambitiile. Daca intram un pic cu gandul in industriile creative (sic!), lucrurile sunt ceva mai umbrite: oricine se poate autotproclama creativ fara sa poata fi contrazis. Asta strica domeniul, dar hai sa ne imaginam ca n-o sa fie asa tot timpul, spune ea:

Realitatea este ca oricine insira doua margele pe o ata si gaseste pe altcineva sa le cumpere poate fi si designer, si creativ, si ce mai vrea el. Which is sad, dar eu sper ca o sa incalecam la un moment dat pe un curcubeu sclipicios si o sa facem ordine in lume.

Pentru cei care n-o cunosc inca, amprenta Madalinei tine de integrarea folclorului si basmelor romanesti in desenele ei. A ilustrat carti pentru altii, a ilustrat si una pentru ea (despre "Praf de zane" ne-a povestit mai multe aici) si a trecut chiar dincolo de hartie, la pictura pe portelan in cadrul The Awesome Project, fondat in 2012 alaturi de designerul Claudiu Stefan si continuat, in prezent, pe cont propriu.

Madalina dezvolta subiectul creativititatii in randurile urmatoare. S-o citim:

 

Ce e creativitatea pentru tine?

Creativitatea e o treaba care n-are de-a face cu domeniul in care activezi, nivelul social sau cultural ori alte caracteristici de-astea standard. Creativitatea vine atunci cand esti deschis la minte, curios, bun, cand iti asumi riscuri si cand gasesti mai multe drumuri intre A si B.

In domeniul artistic s-a tras de aceasta „creativitate” in toate partile, mie mi se pare un cuvant de-ala cu care ne jucam atunci cand eram mici si il spuneam de 100 de ori pana isi pierdea intelesul. E frumos ca toti aspiram la statutul de „creativ”, dar nu orice zboara se mananca.

 

Cat de creativa esti si cel mai creativ lucru pe care l-ai facut

Desi nu-mi place cuvantul - paradoxal, mi se pare ca este inca o cutie in care intri sau nu -,ca o mama care-si lauda copiii, zic si eu ca sunt pretty creative, dar nu ma pune sa si aleg intre copiii mei, ca nu se face :)

Ma straduiesc sa fac ce stiu eu mai bine, cum stiu eu mai bine, in fiecare zi. Unele zile sunt mai bune, altele mai putin bune. Totusi, probabil ca atunci cand lucrezi mult, de mult timp si constant, poti produce o treaba misto si intr-o zi mai putin buna.

Cred ca toate proiectele la care am lucrat pana acum, fie ele personale sau nu, mi-au exersat muschiul asta creator - de la carti ilustrate, la portelan, grupuri de invatare si atelierul deschis zilnic pentru public. Fiecare m-a pus in fata unor situatii in care am fost nevoita sa gasesc si alte rute ocolitoare.

 

Suprautilizarea termenului „creativ”

Asa cum spuneam, mi-e teama ca acest „creativ” va ajunge noul „hand made”. Pentru ca nu exista inca niste repere bine infipte in mintea „alegatorului”, gustul se educa dupa cum vrea fiecare.

Oricine poate sa se autoproclame „creativ” si nu e nimeni care sa ii poata spune ca nu e asa. Nu ii vad pe cei care ar putea sa puna piciorul in prag unindu-se pentru amorul artei si al educatiei artistice, toleram un sistem educational vechi si gaunos, cu pretentii elitiste, dar fara nicio ancorare in realitate.

Si realitatea este ca oricine insira doua margele pe o ata si gaseste pe altcineva sa le cumpere poate fi si designer, si creativ, si ce mai vrea el. Which is sad, dar eu sper ca o sa incalecam la un moment dat pe un curcubeu sclipicios si o sa facem ordine in lume.

 

Cum treci peste „creative block”?

Cand m-am blocat in ceva, plec de langa birou. Ma duc la plimbare, la mancare, la cumparat pantofi, la povesti si la filme. Pur si simplu unele zile nu sunt atat de productive si nu cred ca merita sa tragi de un cal mort.

 

Obstacole in calea dezvoltarii creativitatii

Educatia. Educatia. Educatia. Aia de acasa, aia de la scoala, aia pe care ne-o facem singuri. Pentru ca e mult mai usor sa mergi pe o cale batatorita decat sa te apuci sa o iei singur pe coclauri. Basically, ia-o pe coclauri si s-ar putea sa descoperi altceva.

 

Romania creativa

Noi suntem simpatici si descurcareti si de multe ori umorul si ingeniozitatea ne-au tinut la suprafata. Dar cred ca avem o creativitate izvorata din constrangeri, din limite, cateodata suntem mai creativi la ocolisuri si ascunzisuri decat la pasi inainte.

Ma bucur totusi ca vad copiii din ziua de azi mai liberi si mai relaxati, deci mult mai 'predispusi' la solutii creative si ingenioase si altfel, fara rusinea de a nu face ca toti ceilalti. Cum ziceam, totul incepe de acasa.

 

Pentru cei care vor sa fie creativi

Nu stiu cat de in masura sunt eu sa dau sfaturi, nu-s COSMO la rubrica 'Citoarele intreaba' :)

Muschiul creativitatii se exerseaza, intr-adevar, dar fiecare o poate face in mod diferit - cititi mai mult, radeti mai mult, plimbati-va mai mult, relaxati-va mai mult.

Stati de vorba cu cei mici - as in really listen si nu radeti de ei - si o sa vi se zdruncine putin convingerile sedimentate de-a lungul timpului.

Pentru ca raul de lapte care inconjoara palatul Zanei Zorilor nu se trece neaparat invingand dragonul care pazeste podul, ci mai degraba cu un biscuite de ciocolata.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related