Un blockbuster in lumea productiei: The Big Film

Un blockbuster in lumea productiei: The Big Film

Alexster Savalone si Vlad-Claude Van Fuica sunt protagonistii afisului cu care tocmai s-au intalnit ochii dumneavoastra. Ce promoveaza? Blockbuster-ul BIG FILM, in care dronele video navalesc Pamantul, urmand sa spioneze intreaga omenire la directivele unui voyeur extraterestru. Din Bucuresti, Romania rasar eroii: un producator si un regizor vor incerca sa salveze lumea de aceasta soarta lipsita de intimitate.

O privire completa si mai indeaproape chiar aici:

Serios acum, omenirea nu e chiar asa interesanta. Nu, sinopsis-ul real e urmatorul: Vlad Fuica (director de imagine, fotograf & producator) si Alex Sava (scenarist, regizor & editor), au patruns prin 2008 in lumea filmului, televiziunii si advertising-ului via propria companie de productie. Principalul lor obiectiv era realizarea serialului "In Berceni", doar ca The Big Film a prins propria viata si le-a luat-o pe dinainte. Misiunea inca sta in picioare insa, oare vor reusi s-o duca la bun sfarsit?

 

Despre Alex si Vlad. Pe calea filmului 

Alex: Am fost pasionat de desen, filme si muzica inca de cand eram copil. Nu mi-a luat mult timp pana sa-mi dau seama ca o cariera in productie video ar imbina armonios principalele mele pasiuni. Plus ca imi era putin frica de munca adevarata si rutina unei slujbe "normale".

Vlad: In liceu am inceput sa invat despre fotografia pe film, tot procesul clasic. Mi-am luat un SLR si am inceput sa fotografiez. Am vrut sa studiez mai mult despre imagine si am ales sa merg la cinematografie. De ce exact nu pot sa explic, m-a atras, am continuat si nu am de gand sa ma opresc.

Cel mai amuzant era sa explic prietenilor din copilarie ce studiez eu in facultate, primind mereu intrebarea: "Ce e asa greu sa dai rec?".

 

Apare The Big Film

Alex: In facultate am cumparat domeniul thebigfilm.com pentru ca imi placea cum suna, desi n-aveam niciun plan pentru el la momentul respectiv. Nici nu stiam ca, dupa cativa ani de shaorma, acel "big" ne va descrie perfect.

Vlad: Noi ne-am cunoscut in facultate, fiind intr-un grup mai mare de prieteni/colegi si, in anul 3, am facut un scurtmetraj impreuna, scurtmetraj ce a ajuns la TIFF. Tot impreuna ne-am facut si filmele de licenta. 

Ne placea sa punem "The Big Film presents" la inceputul scurtmetrajelor, suna mai oficial si mai putin studentesc. Apoi am tot continuat cu numele si dupa facultate, pana cand am inceput sa-l punem si pe acte.

 

Primul proiect

Alex: Teoretic primul nostru proiect a fost serialul "In Berceni", pentru el ne-am facut casa de productie. In mod ironic, primul nostru proiect e si singurul care nu a fost inca terminat. Inca.

Vlad: Primul proiect terminat a fost un mic filmulet de prezentare pentru o companie software, obtinut printr-o recomandare. De la el s-au legat si altele.

 

Cel mai solicitant proiect de pana acum

Alex: Cel mai complex cred ca a fost spotul pentru Galantom -- o platforma care faciliteaza donatiile catre cauze nobile. Aici am facut cu ei scenariul apoi am acoperit toata productia si post-productia in-house. A fost insa o experienta extrem de placuta pentru ca am intalnit o echipa de oameni extraordinari care isi dedica timpul pentru a-i ajuta pe altii.

Vlad: Spunem ca a fost complex pentru ca am avut 12 zile de filmare, am filmat numai in zona de "magic hour" pe la 5-7 am si la apus. Am facut si filmari mai ciudate, de exemplu cu steadicam din masina, era sa si cad de cateva ori. Dar era singurul mod in care puteam tine pasul cu maratonistii fara sa fac infarct.

 

Un proiect care nu s-a mai facut

Alex: Serialul nostru "In Berceni" e proiectul de suflet pe care n-am reusit sa-l facem inca, dar la care nu am renuntat. Ideea a pornit de la faptul ca nu aveam la vremea respectiva niciun serial pe gustul nostru, asa ca ne-am gandit sa facem noi genul de serial la care am vrea sa ne uitam.

In 2012 am facut casting si ne-am gasit o echipa tanara de actori dornici de a face un produs de calitate. Ulterior, am filmat un test de 15 minute cu cativa dintre actori, pentru a forma echipa. Rezultatul a fost numit de catre noi un ‘mini-pilot’, dar nu am avut niciun plan sa-l difuzam (va fi refilmat in versiunea completa). Apoi, am decis sa pune pauza la proiect pentru ca ne-am concentrat atentia pe publicitate si mai ales segmentul corporate.

Povestea, personajele si distributia au suferit cateva modificari pe parcurs, dar credem ca in sfarsit am ajuns la echipa perfecta cu care putem merge mai departe.

Vlad: Faptul ca putem acoperi o mare parte din productie cu echipamentul nostru si ca facem post-productia in-house ne ofera posibilitatea de a micsora echipa si implicit si bugetul. Chiar credem ca avem o solutie optima in acest moment. Singurul nostru obstacol, in mod ironic, motivul pentru care putem sustine acum un astfel de proiect: suntem foarte ocupati.

 

Serviciile The Big Film 

Alex: In principiu, am oferit intotdeauna acelasi serviciu, creatie pe zona video pentru companii. Insa la inceput realizam ideile lor, ei ne spuneau ce ar vrea in clip, iar noi filmam si montam dupa spusele lor. Acum, dupa ce le-am castigat increderea, venim noi cu idei de la inceput si ei asteapta cu nerabdare clipul. Facem totul in-house, de la concept si scenariu pana la post-productie.

Vlad: Si asa am ajuns de la testimoniale simple, sa facem lucruri mai complexe precum spoturi TV. Speram anul viitor sa ajungem si la film.

 

Evolutia echipei

Vlad: In general incercam sa mentinem mereu echipele mici, dar de exemplu la o reclama, echipa poate fi mult mai mare. Important e ca echipa sa aduca la final un produs de calitate, indiferent ca e formata din 2 oameni sau din 20. 

Alex: Avem foarte multi colaboratori si echipele pot deveni destul de mari la proiectele complexe. Insa cand sunt lucruri simple, nu e nevoie decat de un om sau doi in plus.

 

Clienti de „cursa lunga"

Alex: Stim cateva restaurante care ar spune despre noi ca suntem clientii lor de cursa lunga. Noi insa, nu stiu, avem mai multi. Unul din clientii nostri preferati e agentia Exploratist cu care am facut cateva proiecte interesante anul trecut. Ce ne place cel mai mult la ei e ca sunt, ca si noi, dornici de a face ceva diferit si creativ. Sunt si singurii care nu ne-au spus niciodata "nu" pana acum de cate ori am venit cu o idee mai inedita la ei.

Vlad: Si avand in vedere ca suntem acum in pre-productie la un nou spot pentru Galantom si pe ei i-am include in lista de clienti preferati.

 

Obstacole

Alex: Principalul obstacol peste care am trecut mai greu a fost faptul ca de la distractie si joaca am ajuns la contracte semnate si proiecte mari. Mi-a luat ceva timp sa trec de la cliseul tanarului artist idealist si visator la un om putin mai matur si pragmatic. Un alt obstacol ar fi faptul ca facem o munca subiectiva unde nu prea exista raspunsuri gresite, doar pareri diferite.

Vlad: Si ar mai fi cateva obstacole pe care le au si alte firme. Faptul ca acoperim costurile de productie la fiecare proiect poate fi uneori dificil, pentru ca daca avem mai multe proiecte complexe consecutive costurile se duc in sus iar platile se fac dupa cateva luni.

 

Cat de dificil este sa tii pasul cu tehnologia in productie?

Alex: Nu e foarte greu pentru ca pana la urma tot ideea conteaza cel mai mult, in ziua de azi poti filma decent si cu un telefon. Daca ai o idee originala, echipamentul nu mai conteaza chiar atat de mult. Insa noi exageram uneori cu echipamentul.

Vlad: Echipament nou cumparam aproape tot timpul, mai ales ca daca nu apar lucruri noi, atunci apar versiuni noi la lucrurile existente, deci ne e foarte greu sa ne abtinem. Oricum pe asta am fi dat banii si daca nu aveam casa de productie, macar acum avem scuza ca e o investitie.

 

Big Film Foundation: obiective 

Alex: Intotdeauna exista oameni creativi cu idei interesante sau organizatii caritabile care nu dispun de buget pentru un clip de prezentare. Asa ca ne-am facut o asociatie non-profit pentru astfel de proiecte si acoperim noi costurile de productie. Lucram cu drag la ele in limita timpului disponibil.

Vlad: Inca nu am avut timpul necesar pentru a face tot ce ne-am propus cu aceasta fundatie, insa speram pe viitor sa ajutam mai multa lume, la fel cum am fost si noi ajutati cand am fost studenti.

 

La ce lucrati acum si ce mai planuiti pe viitor?

Vlad: Anul trecut a fost un an foarte bun pentru noi, iar anul acesta e foarte promitator. Momentan lucram la prima noastra reclama pentru TV pentru un client mare, produsa in totalitate de noi, de la concept pana la post-productie; filmam chiar saptamana viitoare. Iar pe viitor speram sa putem produce lucruri si mai mari. 

Serialul TV ramane principalul nostru scop, insa mai avem cateva idei pe care speram sa le putem realiza in timpul liber.

Alex: Credem destul de mult si in filmarile de 360 grade si in VR/Oculus Rift/etc.
Am investit in echipament pentru a produce astfel de clipuri si urmeaza sa le lansam saptamana viitoare.

Nu credem ca filmul clasic 2D va fi vreodata inlocuit, e sfant, insa pentru prezentari si lucruri interactive, mai ales pe social media, chiar credem ca acesta e viitorul. Cel putin pentru unele companii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related