Romania isi adjudeca primul premiu acordat vreodata designului de accesorii la London Fashion Week

Romania isi adjudeca primul premiu acordat vreodata designului de accesorii la London Fashion Week

Aseara s-au decernat la Londra, in cadrul International Fashion Showcase 2016, premiile "Emerging Talent Awards", acordate celor mai talentati tineri designeri si curatori din lume, respectiv celei mai bune expozitii aflate in competitie.

Din cei peste 80 de designeri intrati in concurs, romanca Otilia Mihalcea, creatoarea din spatele brandului Oval, a obtinut Premiul pentru design de accesorii – o reusita remarcabila pentru designul de bijuterie romanesc.

 

Ceilalti castigatori au fost Hala Kaiksow din Bahrain, care a primit premiul pentru cel mai bun designer, Tala Hajjar din Liban, careia i-a fost acordata distinctia de cel mai bun curator, si Cehia, care a fost desemnata tara castigatoare in sectiunea Showcase Winner.

 

Proiectul romanesc, inspirat de bijuteria dacica, realizat de Assamblage - Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana si Institutul Cultural Roman din Londra, i-a impresionat atat de mult pe mebrii juriului incat au inventat un premiu nou la editia acestui an, acordat creatorilor de accesorii, o premiera absoluta in istoria International Fashion Showcase.

Ambasadoarea British Fashion Council - Sarah Mower, renumit critic de moda si jurnalist la revista Vogue, a declarat ca propunerea Romaniei a dat o noua dimensiune accesoriilor in cadrul International Fashion Showcase. Proiectul a fost realizat cu sprijinul UniCredit Bank Romania, Atlassib si Simplu.

 

Despre remarcabila colectie de bijuterii “Neotectonics” prezentata sub labelul OVAL, Otilia Mihalcea a declarat:
"Desi extrovertita in forma si structura, aceasta colectie mediteaza in tacere, respingand orice urma de idealism asupra istoriei. Extras strat cu strat din Muntele Legendar, miezul transplantat in bijuterie pulseaza de o energie eliberata dupa secole de captivitate. Fiind odinioara lege a oricarei bucati de aur, bronz sau cupru, dialogul intern cu natura este acum imperceptibil. Suprafata a fost erodata si reinchipuita, restructurata si slefuita pana cand a devenit abstracta."

 

La International Fashion Showcase, sectiune a Saptamanii Modei de la Londra coordonata de British Council si British Fashion Council, participa anul acesta 24 de tari.

Expozitia romaneasca, care a fost pentru intaia oara dedicata exclusiv bijuteriei de autor, a fost inspirata de formele si simbolismul podoabelor dacice si prezentata sub forma unei instalatii interactive de bijuterii semnate de designerii Andreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean si Otilia Mihalcea, alaturi de proiectii multimedia realizate de Black Horse Mansion.

Purtand titlul “Found.Lost.Found”, expozitia este curatoriata de David Sandu, renumit autor de bijuterie si fondatorul Assamblage - Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana si al Scolii de Bijuterie Contemporana „Assamblage”, iar designul este conceput de arhitecta Ioana Ardelean, unul dintre designerii prezentati in expozitie.

 

Premiul la aceasta editie este cel de-al saselea obtinut de proiectele romanesti la London Fashion Week, organizate in fiecare an incepand cu anul 2010 de catre Institutul Cultural Roman.

Dupa absolvirea Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti si o experienta de zece ani in publicitate, ca director artistic, Otilia Mihalcea a absolvit cursurile Scolii de Bijuterie Contemporana „Assamblage”. Anilor de proiecte colaborative le-a urmat decizia de a-si lansa propriul brand, Oval. Designer prolific, Otilia isi imbogateste in permanenta portofoliul cu noi creatii, majoritatea mizand pe o expunere directa si sobra a unui bogat univers de emotii si idei artistice.


Otilia Mihalcea -POSSIBLE
Photo credits: Alexandru Boghian, Make-up: Ioana Covali, Model: Ada Tache

 

Ioana Ardelean este arhitect si designer de bijuterii. Prima ei colectie personala, intitulata “Bare Fabrication”, a fost prezentata in noiembrie 2014 in cadrul Targului International de Bijuterie Contemporant „Autor”, unde un an mai tarziu avea sa castige Awesome Award cu colectia “Choreographic”.
Ioana abordeaza designul de bijuterie dintr-o perspectiva arhitecturala, fiind inspirata de interactiunea dintre spatiu si miscare. In 2013, ea a urmat cursurile Scolii de Bijuterie Contemporana „Assamblage”, iar doi ani mai tarziu a absolvit Scoala de Bijuterie Contemporana „Alchimia” din Florenta.


Ioana Ardelean -CUT LINGOT NECKLACE, BURNT STRUCTURE RING
Photo credits: Alexandru Boghian, Makeup: Ioana Covali, Model: Ada Tache

 

Studenta in ultimul an la Universitatea Nationala de Arte Plastice din Bucuresti, sectia Sculptura, Adelina Petcan a urmat, inca din liceu, cursurile Scolii de Bijuterie Contemporana „Assamblage”, sub indrumarea lui David Sandu. Este pasionata de formele tridimensionale si de plasticitatea sculpturii. Colectiile ei de pana acum au la baza elemente figurative specifice, in incercarea de a traduce monumentalitatea operelor sculpturale in formele delicate ale bijuteriilor. In vara anului 2015, Adelina a absolvit cursurile Scolii de Bijuterie Contemporana „Alchimia” din Florenta.


Adelina Petcan - HIDE necklaces
Photo credits: Alexandru Boghian, Make-up: Ioana Covali, Model: Albert Kaan and Adelina Petcan

 

Andreia Popescu este designer de bijuterie contemporana de autor si, de peste trei ani, profesor la Scoala de Bijuterie Contemporana „Assamblage”. Andreia prefera sa lucreze inele, dar creeaza cu aceeasi placere si bratari, coliere, cercei, incercand sa transmita, prin formele imaginate, povestea din spatele bijuteriilor. Lucrarile ei se remarca prin volumetrii indraznete si finisajele subtile ale suprafetelor, intotdeauna complexe si atipice.


Andreia Popescu - FOUND.LOST.FOUND
Photo credits: Alexandru BoghianMake-up: Ioana Covali, Model: Irina Ursache

 

David Sandu este un designer de bijuterie contemporana recunoscut pe plan international, membru al Metalcyberspace, Klimt02 si Inhorgenta. In 2010, i s-a conferit calitatea de Furnizor al Casei Regale a Romaniei si, in acelasi an, a pus bazele Scolii de Bijuterie Contemporana „Assamblage”, prima forma de instruire in designul de bijuterie din Romania. In 2015, a fost desemnat „Cel mai bun designer roman” de catre revista Forbes Life.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related