Marile trofee pentru scurtmetraj de la Cannes, Berlinale si Venetia, in premiera la BIEFF

Marile trofee pentru scurtmetraj de la Cannes, Berlinale si Venetia, in premiera la BIEFF

Conectat la pulsul marilor evenimente europene de film, BIEFF prezinta un program de exceptie, dedicat scurtmetrajelor premiate cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, Palme d’Or la Cannes 2015 si Premiul Orizzonti la Venetia 2015, printre altele. Filmele din programul Golden Shorts vor fi difuzate in premiera in Romania, sambata, pe 19 martie, de la ora 20:00, in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii de Muzica Bucuresti.

Biletele pentru Golden Shorts sunt disponibile in avans prin eventbook.ro. De astazi, se pot achizitiona bilete la toate proiectiile BIEFF pe eventbook.ro.

Alaturi de aceasta proiectie-eveniment, programul de competitie Danger Is My Business ii va purta pe spectatori intr-o experienta filmica plina de adrenalina, despre om ca unica specie capabila de a se pune deliberat in situatii limita si de a le transforma in salturi existentiale. La capatul confruntarii cu pericolul, mecanismul fricii este metamorfozat din instinct de auto-conservare in instrument de auto-cunoastere.

 

Golden Shorts: Best Films in Major Festivals

La doar trei saptamani de la decernarea premiilor Festivalului de la Berlin 2016, Batrachian's Ballad, filmul laureat cu Ursul de Aur, va putea fi vazut pe ecranele din Bucuresti. Regizoarea Leonor Teles, nascuta in comunitatea Romani din Portugalia, este cea mai tanara regizoare care a primit vreodata Ursul de Aur.

Filmul a pornit de la o poveste foarte personala despre traditia portughezilor de a aseza broaste din ceramica la intrarea in restaurente pentru a indeparta tiganii.

Castigatorul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes 2015 a fost Waves ‘98, realizat de regizorul libanez Ely Dagher – un eseu vizual personal dedicat orasului sau natal, Beirut, si o explorare artistica a relatiei lui Dagher cu Liban, tara sa natala, proiectata prin povestea unui tanar deziluzionat de viata sa in Beirutul segregat.

 

Kung Fury, de David Sandberg, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2015. Deopotriva omagiu si parodie a filmelor de actiune cu politisti din anii ‘80, este scurtmetrajul care a spart toate recordurile pe Kickstarter, primind o finantare de 630.019$ de la fani. 

 

Originalitatea lui Rate Me i-a adus lui Fyzal Boulifa, pentru a doua oara, Premiul Illy pentru scurtmetraj la Cannes. Fictiunea spune povestea lui Coco, o escorta adolescenta care este prezentata prin prisma evaluarilor oferite de utilizatorili site-ului de date-uri (care exista si in realitate), adevarata ei identitate fiind incerta.

 

To Be and to Come Back, primul scurtmetraj de non-fictiune realizat de Xacio Bano, a obtinut Premiul Canal+ la Clermont-Ferrand Film Festival, si este un tur de forta minimalist in care autorul, folosind metafictiunea drept metafora, incearca sa le explice bunicilor sai ce inseamna sa fii realizator de filme.

Belladonna, regizat de Dubravka Turic, a obtinut Premiul Orizzonti pentru scurtmetraj la Festivalul International de Film de la Venetia 2015 si porneste de la motivul renascentist al Belladonnei, femeia care se intoxica pentru a-si mari pupilele, care aveau sa o faca mai atractiva si frumoasa.

 

Programul de competitie Danger Is My Business - un roller-coaster cinematografic

The Breath, al lui Fabian Kaiser, ofera o privire incantatoare si originala asupra tariei de caracter a eroului anonim al societatii moderne: pompierul. Inlocuind dialogul cu un expresiv peisaj de ambiante sonore, documentarul hibrid al lui Kaiser observa un grup de pompieri in timpul antrenamentului zilnic.

Repetarea exercitiilor fizice nu genereaza insa rutina, ci scoate la lumina acel filon interior atat de rar intalnit, care ii face capabili de perpetua confruntarea cu focul.

 

Prezentat in cadrul Festivalului de la Locarno, Nothing Human ne prezinta un suprinzator paradox al definirii noastre ca fiinte umane. Regizorul Tom Rosenberg contureaza povestea lui Louis Akin, investigator judiciar cu o experienta de peste 30 de ani si responsabil de ancheta atacului in masa din 2009, de la o baza militara americana. Ajuns la finalul carierei, Akin constata ca violenta suspectilor sai provine, de fapt, dintr-o exacerbata (si intunecata) creativitate.

 

Uncanny Valley, al lui Paul Wenninger, dezvaluie povestea traumei de razboi, infatisand camaraderia dintre doi soldati care incearca sa razbata prin transeele Primului Razboi Mondial. Folosind animatia stop-motion, protagonistii lui Wenninger se misca precum marionete intr-un teatru al razboiului, care licareste, la fiecare pas, frica si pericol.

Intr-un neasteptat cadru final, regizorul ne aminteste ca existenta intr-un prezent ultra-sigur, ferit de orice amenintare, ne face sa clasam confruntarea cu moartea drept un exponat de muzeu.

Biroul de Cercetari Melodramatice prezinta ultima parte a trilogiei Alien Passions, video-performance-ul intitulat Above the Weather. Artistele Alina Popa si Irina Gheorghe interpreteaza doua femei cochete din inalta societate, care calatoresc intr-o decapotabila de epoca prin peisajul campurilor de petrol ale Romaniei.

 

Ruland pe fundal fictive anunturi radio care prognozeaza fenomene naturale cu efecte dezastruoase, filmul este un comentariu incisiv la adresa dependentei noastre catastrofale fata de combustibilii fosili.

I Remember Nothing, de Zia Anger, se structureaza in jurul celor cinci stadii ale epilepsiei in timp ce observa o zi din viata adolescentei Joan. Un personaj reprezentativ pentru angoasa adolescentina, o forta a vietii in devenire, dar oprita din dezvoltare.

 

Program BIEFF 2016 

 

Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF are loc in perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul Taranului, Cinema Elvire Popesco si Universitatea Nationala de Muzica si este sustinuta de: Administratia Fondului Cultural National, Institutul Cultural Roman, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elvetiei, Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultura, Dacia, TNT, JTI, NouMax, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Nationala de Arte, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Uniunea Cineastilor din Romania, MUBI, Centrul National al Dansului Bucuresti, Saptamana Sunetului, Journey Pub, Control Club, Lente & cafea, Lara Zankoul Photography; bilete prin Eventbook.

Parteneri media: TVR, HotNews, Radio Romania Cultural, Radio Tananana, Zile si Nopti, Cinemap, Cinemagia, CinemaRx, LiterNet, The Romania Journal, Societatesicultura.ro, Revista Arta, The Institute, VICE, Think Outside the Box, SUB25.ro, Decat o Revista, Psychologies.ro, Graphic Front, Revista Arte & Meserii, Cafe Gradiva, PoliticALL, Igloo, Ziarul Metropolis, B365, Cinefan, All about Romanian Cinema, IQads, Carturesti, Cooperativa Urbana, Urban.ro, PostModern, TeenPress, PLIC – o revista, @FILM, Movienews.ro, Acoperisul de sticla.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related