Conferinta ”Bune practici in publicitatea suplimentelor alimentare”: Autoreglementarea functioneaza si in cazul publicitatii la suplimente alimentare

Conferinta ”Bune practici in publicitatea suplimentelor alimentare”: Autoreglementarea functioneaza si in cazul publicitatii la suplimente alimentare

Publicitatea suplimentelor alimentare are nevoie in Romania de un cadru legislativ unitar, in linie cu prevederile legislatiei europene in materie.

Aceasta a fost una dintre concluziile conferintei ”Bune practici in publicitatea suplimentelor alimentare”, organizata vineri de Consiliul Roman pentru Publicitate (RAC) in parteneriat cu Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), la finalul Conferintei Bianuale EASA, a carei gazda a fost Romania.

In Romania, ca si in celelalte state membre UE, publicitatea pentru suplimente alimentare este guvernata de prevederile Regulamentului 1924/2006 al Comisiei Europene si de cele ale Regulamentului 1169/ 2011 in ceea ce priveste afirmatiile legate de nutritie si sanatate.

 

"Regulamentele Europene sunt aplicabile publicitatii pentru orice produs sau supliment alimentar si pentru orice spatiu publicitar - de la audiovizual pana la mediul online sau la marca inregistrata", a afirmat Stephane Martin (presedintele EASA).

 

La nivelul organismelor de autoreglementare europene au fost inregistrate, in 2015, aproximativ 180 de sesizari pentru publicitate la suplimente alimentare, din circa 60.000 plangeri inregistrate in total de EASA, pentru orice fel de publicitate.

 

"Televiziunea si radioul raman in continuare principalele medii vizate de reclamatii, insa publicitatea online inregistreaza si ea cresteri constante", a subliniat, de asemenea, presedintele ales al EASA.

 

Proportia sesizarilor pe tipuri de produse si servicii difera insa de la o tara la alta, a explicat la randul sau Konrad Drozdovski, directorul Rada Reklami, autoritatea de autoreglementare a publicitatii din Polonia.

"Desi numarul total al sesizarilor primite in 2015 de autoritatea poloneza cu privire la publicitate a fost relativ mic – doar 198 cazuri, 36 dintre acestea au vizat suplimentele alimentare si medicamentele OTC - disponibile fara reteta", a declarat reprezentantul Poloniei in EASA.

 

In Romania, punerea pe piata a suplimentelor alimentare, inclusiv etichetarea acestora, poate urma doua trasee: unul include departamente din Ministerul Sanatatii (MS) - in cazul suplimentelor ce contin vitamine si minerale, si altul Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) - pentru suplimentele ce contin plante medicinale si produse ale stupului. Pentru produse cu continut mixt de ingrediente, notificarea se poate face atat la MS cat si la IBA.

Romania se afla intr-o situatie similara cu cea a Poloniei in ceea ce priveste solutionarea sesizarilor primite si a proportiei acestora.

 

"In 2015, Consiliul Roman pentru Publicitate (RAC) a primit 121 de plangeri privind 103 comunicari comerciale, din care 18 au vizat comunicarea pentru suplimente alimentare. In acelasi timp, in Romania au fost depuse si sesizari fata de publicitatea pentru produse farmaceutice: OTC si dispozitive medicale, in total 9 cazuri", a declarat Oana Cociasu (presedintele Consiliului Roman de Publicitate).

 

In Romania, piata suplimentelor alimentare se afla intr-o crestere sustinuta de mai multi ani iar publicitatea produselor farma si implicit a suplimentelor alimentare ocupa primul loc in topul industriilor cu cel mai mare consum de publicitate.

 

"In 2015, piata suplimentelor alimentare vandute prin farmacii a ajuns la 210 - 215 milioane de euro, dar estimarile noastre privind vanzarea totala - inclusiv in mediul online, arata ca este o piata de aproape 500 de milioane de euro. 40% din publicitatea pentru piata farma a fost reprezentata de campaniile la suplimente alimentare", a declarat Catalin Vicol, presedintele Patronatului Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA).

 

Oficialul PRISA este de parere ca avansul acestei piete se datoreaza investitiilor in publicitate si campaniilor de educare derulate in ultimii ani de Patronat, care demonstreaza impactul suplimentelor asupra unei vieti sanatoase.

La conferinta ”Bune practici in publicitatea suplimentelor alimentare” au participat : Stephane Martin (Presedintele EASA si Directorul General al ARPP), Konrad Drozdovsky (Presedintele Rada Reklamy), Gert Krablicher (Membru al Consiliului Director al Food Supplements Europe), Catalin Vicol (Presedintele PRISA), Tatiana Onisei (Sef Serviciu Institutul de Bioresurse Alimentare) si Oana Cociasu (Presedinte RAC).

Consiliul Roman pentru Publicitate (RAC) a fost saptamana trecuta pentru prima oara gazda Adunarii Generale a Aliantei Europene a Standardelor in Publicitate (EASA) . Cei peste 70 de participanti, reprezentand in jur de 40 de organizatii de autoreglementare nationale si 16 asociatii profesionale ale industriei publicitare la nivel european si international, si-au ales noul consiliu director si au convenit asupra strategiei Aliantei pentru perioada urmatoare.

Noul presedinte al EASA este Stephane Martin, Director General al Autoritatii de Reglementare a Publicitatii din Franta ( ARPP).

Conferinta EASA in Romania a fost organizata de Consiliul Roman pentru Publicitate (RAC) si sustinuta de KMG International – Rompetrol, CEC Bank, Coca Cola Romania, Prodal ’94, Nestle, Unilever, Ursus Breweries, Medlife, Roteleshop, in parteneriat cu PRISA.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related