Sase tari invitate la Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD 2016

Sase tari invitate la Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD 2016

Spectacole din Anglia, Franta, Grecia, Republica Moldova, Rusia si Israel vin la Undercloud in acest an

In 2016, UNDERCLOUD nu sarbatoreste doar noua ani de existenta, ci si trei editii internationale. UNDERCLOUD – Festivalul International de Teatru Independent, care se va desfasura in perioada 22-31 august 2016, la Bucuresti, va propune publicului zeci de spectacole si evenimente culturale din tara si din strainatate.

Anul acesta, pe langa spectacolele din Romania, aflate in competitie sau incluse in sectiunea „Invitati”, festivalul aduce sase productii teatrale din sase culturi diferite. Spectacole din Anglia, Franta, Grecia, Republica Moldova, Rusia si Israel se vor juca pe scenele de la ARCUB Gabroveni, noua gazda a Festivalului UNDERCLOUD.

 

Printre spectacolele din strainatate confirmate la editia din acest a Festivalului Undercloud se numara trilogia The Tragedian, cu Alister O'Loughlin, performance-ul isrealian Control Freaks&More, participant la Bienala Internationala de Arhitectura din Venetia si spectacolul de marionete pentru adulti Voix dans le Noir bazat pe cartea lui Matei Visniec, Theatre decompose ou l’homme-poubelle.


Control Freaks&More


Voix dans le Noir

 

Spectacolul multipremiat „The Tragedian” (trilogie) de la Prodigal Theater din Londra, realizat pe parcursul a sase ani, urmareste ascensiunea si decaderea legendarului Edmund Kean (interpretat de Alister O'Loughlin, care este si cofondatorul Prodigal), unul dintre cei mai controversati actori britanici.


The Tragedian

 

Spectacolul, descris de The Stage drept o „capodopera dickensiana”, are in palmares Premiul pentru Cel mai bun actor la Brighton Festival Fringe, o nominalizare la The Stage Awards si este castigatorul Edinburgh Festival Fringe „Three Weeks Editors Award Edinburgh Festival Fringe”.

Franta si Republica Moldova vin cu doua spectacole dupa scrieri de Matei Visniec, autorul fiind unul dintre invitatii speciali ai editiei de anul acesta. „Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal” (comedie istorica) este propunerea Teatrului „Eugene Ionesco” din Chisinau, in regia lui Slava Sambris.Teatrul „Eugene Ionesco” a fost creat la initiativa unei echipe de actori, in 1991, absolventi ai Scolii de teatru „Sciuikin” din Moscova, in frunte cu Petru Vutcarau, iar Eugene Ionesco insusi si-a dat personal acordul ca noul teatru sa-i poarte numele.

 

De la binecunoscutul Centru Teatral Meyerhold din Rusia – un adevarat laborator de creatie si cercetare in domeniul teatrului contemporan rus, dar si gazda a numeroase productii nationale si internationalesi a festivalului national de teatru rus Golden Mask – este invitat spectacolul „One Day We Will All Be Happy” de Yekaterina Vasilieva, in regia lui Veaceslav Cebotari.


One Day We Will All Be Happy

 

Bazat pe un monolog impartit de doua actrite, Alexandra Kuzenkina si Anastasia Pronina, spectacolul are in centru un singur personaj, acelasi text, aceleasi costume, dar doua roluri. Spectacolul se joaca si in rusa, si in engleza si a castigat trei premii importante la festivalurile din Mogilev, Novosibirsk si Tumen.

Tami Dance Company, compania coregrafului Nirmod Freed, este invitata Israelului la UNDERCLOUD, cu performance-ul „Control Freaks & More” – centrat pe trei personaje: o femeie-animal, un barbat-caine si o femeie din vise, toti purtati de aceeasi pasiune devastatoare de a cuceri.

Compania infiintata in 2004, in inima Tel-Avivului, a participat la importante festivaluri si evenimente din toata lumea (Australia - Brisbane Festival; Italia – Bienala Internationala de Arhitectura din Venetia, New York – Central Park SUMMERSTAGE Festival; Johannesburg – Bienala Interdisciplinara pentru Arhitectura etc).

De la compania Collectif Kahraba din Beirut, infiintata,in 2007de actorul Eric Deniaud alaturi de cativa artisti francezi si libanezi, este invitat spectacolul de marionete pentru adulti „Voix dans le Noir”.

Spectacolul, format din opt scene, care au la baza cartea lui Matei Visniec Theatre decompose ou l’homme-poubelle, a participat la numeroase festivaluri atat din Liban si Franta, cat si in alte tari precum Italia, Polonia, Rusia.

Din Grecia, se va juca spectacolul „Philoctetes” de Yannis Ritsos (celebru poet grec, membru al gruparii de Rezistenta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial), in regia lui Sissy Papathanassiou (Teatrul Analogio, Grecia).

 

Textul vorbeste despre relatia dintre trecut si prezent, despre nevoia reconcilierii, despre sistemul politic corupt si jocurile de putere, despre alienarea spirituala, folosindu-se de un moment istoric clar determinat pentru a atrage atentia asupra alienarii omului contemporan.

Desi isi extrage materialul din miturile fundamentale antice si porneste de la figura eroului Philoctetes, despre care au scris toti cei trei mari tragedieni greci - Eschil, Sofocle si Euripide, spectacolul este, de fapt, o analiza a Greciei actuale.

UNDERCLOUD se desfasoara sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat international atribuit de Comisia Europeana si Asociatia Festivalurilor din Europa.

Salutam prezenta sponsorilor traditionali UnderCloud – Raiffeisen Bank, Staropramen si a partenerului institutional Ambasada Israel.

UNDERCLOUD, eveniment organizat de Asociatia Miscarea Undercloud, cu sprijinul ARCUB, co-finantat de AFCN, sustine Bucuresti 2021 – Oras candidat la titlul de Capitala Europeana a Culturii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related