Saddo, ilustrator&muralist: Intr-un fel e nice ca anumite branduri sunt atente la strada, la ce se intampla aici si imprumuta limbajul si mijloacele street art-ului ca sa se promoveze

Saddo, ilustrator&muralist: Intr-un fel e nice ca anumite branduri sunt atente la strada, la ce se intampla aici si imprumuta limbajul si mijloacele street art-ului ca sa se promoveze

Orasul si ale sale blocuri gri, oricat de mult cenusiu ne proiecteaza pe retina, merita un mural din cand in cand. Saddo este unul dintre autorii demersurilor de infrumusetare a orasului, care din pacate, pentru unii, reprezinta contrariul. Pe de-o parte muralisti, pe de alta moralisti. Cum ar veni. 

Cei ce apreciaza aceasta arta, insa, ori o fac din patratica lor, ori ies din ea si organizeaza un festival dedicat, precum Sibiu International Street ART Festival

Despre ce a pregatit Saddo pentru editia de anul acesta, dar si despre deschiderea catre muralul urban, atat din partea oamenilor si autoritatilor, cat si din partea brandurilor, cititi putin mai jos:

 

Muralul urban si problemele cu autoritarile

Cred ca in majoritatea oraselor nu e super simplu sa organizezi un mural sau un festival de murale. Peste tot exista persoane carora nu le place sau sunt impotriva acestei forme de arta.

Peste tot exista birocratie sau diferite probleme tehnice, administrative etc. Ideea e sa se incerce rezolvarea lor si sa existe consecventa, vointa si sa nu se impiedice lumea in partile mai putin bune.

 

Cum au stat lucrurile in cazul tau

Evident ca daca am reusit sa pictez murale in anumite locuri a existat deschidere, dar intr-adevar m-am intalnit si cu o gramada de failuri si refuzuri. Am foarte multe schite de murale care nu s-au mai facut din diferite motive, in special unele care tin de aprobari, lipsa de comunicare dintre diferitele institutii care ar trebui sa dea aprobarile si multe altele.

Intr-o cladire abandonata din Budapesta

 

Ilustratia sau muralul? 

In ultimul timp sunt inclinat mai mult spre ilustratie si murale decat spre arta de galerie. Ultima expozitie solo pe care am avut-o a fost anul trecut, iar de atunci am incercat sa ma axez mai mult pe partea de ilustratie.

Particip cu placere la expozitii de grup sau alte evenimente, insa simt ca nu vreau deocamdata sa fac arta cu presiunea de a vinde. Prefer sa fac ilustratie, iar arta doar cand am chef. Nu spun ca ilustratia nu ar fi arta, doar ca incerc sa le separ putin, in principal ca scop.

Four Book Covers

 

Relatia dintre branduri si artistii grafici

Cred ca sunt multe colaborari intre agentii / branduri si artisti / ilustratori. Cel putin eu vad tot timpul chestii misto care-mi plac. Cum vad pe viitor? Habar n-am, nu prea am viziune pentru viitor, ma focusez mai mult pe prezent. Sper sa fie ok, sa existe tot mai multi ilustratori buni, colaborari intre branduri si ilustratori si toata lumea sa fie happy :)

 

Legislatia si autoritatile - gap-ul din posibila colaborare dintre branduri si artisti? 

Mmm, nu stiu daca e chiar atat de neintalnit guerilla marketing in Romania. Am vazut ceva campanii. Exista, cred, si murale comisionate de agentii pentru diferite branduri. Nu pot acum sa ma gandesc la ceva foarte specific, dar sunt sigur ca exista. Chiar si eu am facut la un moment dat ceva in genul acesta, iar de curand am facut doua schite de murale pentru doua branduri mari, care din pacate nu s-au concretizat.

Mural @ Lente&cafea in Bucuresti

Nu stiu de ce, dar cel putin intentia a existat. Intr-un fel e nice ca anumite branduri sunt atente la strada, la ce se intampla aici si imprumuta limbajul si mijloacele street art-ului ca sa se promoveze. Pe de alta parte, insa, e un pic naspa ca intr-un fel confisca o forma de exprimare care, by definition, e foarte free, subversiva si se folosesc de ea ca sa vanda mai mult, de parca nu exista deja suficient (a.k.a „prea mult”) advertising. In fine, nu cred ca am o parere foarte clara despre asta.

Freedom in Bangkok by Saddo

 

Muralisti de urmarit

Da, e super tare Fikos. Mai sunt multi muralisti pe care-i privesc cu respect si apreciere maxima: Pastel, Escif, Interesni Kazki, Agostino Iacurci, Axel Void, prietenul meu Other a.k.a Troy Lovegates. Sunt multi muralisti foarte tari d.p.d.v tehnic si artistic, dar cumva destul de putini really strike a chord in mine.

Fikos

Cred ca trebuie sa fie murale care sa se integreze super bine in context, sa fie oarecum discrete, nu foarte crazy, mai ambientale. Iar de la noi din tara imi plac super mult Aitch, Kitra, Pren.

Aitch

 

Pregatirea pentru Street ART Festival 2016

Va fi o colaborare cu Pren. Nu am mai facut de mult timp un mural in colaborare cu cineva si mi se pare un challenge frumos. Incerc sa-mi adaptez stilul, subiectul, atat la tema festivalului, cat si la stilul si tehnica lui Pren, sa ies putin din comfort zone si sa incerc lucruri noi. Ca si compozitie va fi un mural foarte compartimentat, aproape ca un comic strip, iar fiecare compartiment o sa contina elemente legate de zbor: un avion old school, o racheta, pasari etc.

Initial, ideea era un personaj al meu, intr-un avion facut de Pren, asa mai geometric, iar ca si compozitie ar fi fost ca un fel de postcard, escapist, exotic. Dar, pana la urma, am adaptat putin schita si am integrat un detaliu din schita initiala in noul concept. Sper sa iasa tare :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pastel

pastel este o agentie de comunicare romaneasca cu o abordare strategica si creativa, cu o activitate de 18 ani pe piata din Romania, peste 5.000 de campanii si proiecte dezvoltate, si un portofoliu de clienti... vezi detalii »

Companii

Sectiune



Branded


Related