Chris Simion-Mercurian si Pascal Bruckner lanseaza proiectul „Grivita 53” – primul teatru independent construit in Romania

Chris Simion-Mercurian si Pascal Bruckner lanseaza proiectul „Grivita 53” – primul teatru independent construit in Romania

In cadrul celei de-a noua editii a Festivalului International de Teatru UNDERCLOUD, joi, 25 august, Chris Simion-Mercurian anunta lansarea proiectului „Grivita 53” – primul teatru independent construit in Romania.

Invitatul de onoare al evenimentului este bine-cunoscutul filosof, romancier, eseist francez Pascal Bruckner impreuna cu care Chris Simion a infiintat, in 1999, DAYA, prima companie de teatru independent din Romania. Acum, Chris Simion-Mercurian si Pascal Bruckner construiesc o noua poveste, celebrul scriitor este primul sustinator al proiectului care deocamdata va purta numele „Grivita 53” – numele strazii unde se va ridica teatrul.

De 70 de ani, in Romania nu a mai fost construit nici un teatru privat. Teatrul independent din Romania de dupa 1989 s-a nascut si s-a dezvoltat in spatii inchiriate (subsoluri, poduri, carciumi, magazine etc.).

Chris Simion-Mercurian marcheaza o noua etapa in istoria teatrului romanesc, prin initierea unui proiect curajos, care este, in acelasi timp, implinirea unui vis.


Chris Simion-Mercurian

 

"Am intalnit-o pe Chris Simion in 1999. Era pe atunci foarte tanara, cu ochi mari albastri si chip surazator. Am simtit de la bun inceput in ea o energie care m-a surprins. Se arata entuziasta, dinamica, vorbea repede si mult, mereu grabita, avida de a obtine asentimentul interlocutorilor. Stia tot, citise tot, voia sa adapteze tot. Avea ambitii nemasurate pentru cei 20 de ani ai ei si m-am surprins intr-un prim moment privind-o cu scepticism, indoindu-ma ca va putea duce la bun sfarsit toate proiectele la care visa. Exact asa cum te indoiesti de un medic foarte tanar, de varsta copiilor tai, ca ar putea sa-ti puna un diagnostic corect si sa iti vindece raul. Chiar daca acel medic a terminat cu 10 universitatea, exista o retinere legata de varsta lui. Asa era si cu Chris. M-am inselat, evident. Nu numai pentru ca Chris Simion a fost mereu la inaltime in proiectele pe care le-am facut, dar si pentru ca a realizat lucruri incredibile pentru o femeie de varsta ei.
Imi amintesc de ea la Paris, cu mai bine de 12 ani in urma, cand tocmai jucase cu trupa ei in franceza – o franceza destul de aproximativa – Copilul divin, intai la Teatrul Lucernaire, apoi intr-un teatru de la periferie. Fusese atunci de o indrazneala care ne-a lasat pe toti cu gura cascata. In acea zi mi-am zis ca va ajunge departe si ca flacara care o consuma ii va duce cariera chiar dincolo de propriile-i sperante.
Imi amintesc despre lectura publica a «Paradoxului iubirii», pe care a facut-o la Bucuresti, acum 5 ani: textul meu e un eseu. Ea l-a facut piesa de teatru. Mie mi-a iesit ceva serios. Ea l-a descifrat comic. Mi-a placut solutia, era amuzant, in acelasi timp aproape si departe de cartea mea, cu o nota personala pe care am gasit-o irezistibila. Hotii de frumusete a fost fabulos. Daca l-ar fi facut la Paris, ar fi fost in topul spectacolelor din Franta.
Nu am fost deci deloc surprins ca s-a aruncat in acest vast proiect care ar trebui sa schimbe pentru totdeauna scena dramatica romaneasca si teatrul independent din Bucuresti. Nu numai ca o incurajez in aceasta intreprindere, dar este o onoare pentru mine sa fiu sustinatorul unei asemenea initiative si sa ducem la realizare acest vis", a afirmat Pascal Bruckner despre initiativa primului teatru romanesc.


Pascal Bruckner

 

Cu ocazia acestui eveniment, Pascal Bruckner a scris prima lui piesa de teatru, „Craciun la palat”, care va fi citita public in premiera mondiala dupa prezentarea proiectului „Grivita 53”, pe 25 august, de la ora 16:00 si de la 19:00. Spectacolul-lectura „Craciun la palat” se bucura de o distributie de exceptie, formata din actorii Marian Ralea, Razvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivascu si Vlad Logigan, alaturi de autor, care interpreteaza unul dintre personaje.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related