Denis Simonov (Pixtoon Animation Studio): Video digital este viitorul in marketing

Denis Simonov (Pixtoon Animation Studio): Video digital este viitorul in marketing

Imagineaza-ti ca ai acces la clientii tai direct in transport, in parcuri, in baruri si restaurante, la serviciu sau la intalniri de afaceri – oamenii au telefonul in mana sau laptopul in fata si probabil chiar acum iti vizioneaza spotul video. Intrebarea este simpla: are publicul tau ce viziona, sau chiar acum clientii fac share la video-urile concurentilor tai?

 

Nu mai este un secret ca marketingul video este cea mai buna modalitate prin care te poti face auzit, dar mai ales vazut de catre publicul-tinta. Consumatorii apreciaza onestitatea si deschiderea unui brand fata de ei si nevoile lor, iar contentul video are un potential enorm de interactiune, angajament si viralitate pentru orice business.

 

Companiile au inceput sa inteleaga ce influenta are marketingul video in lupta concurentiala. Si nu inzadar. Acesta este si avantajos, din punct de vedere al costurilor, si usor de distribuit, datorita canalelor media.

 

Contentul video – activitatea nr. 1 pe social media

Clipurile video sunt usor de consumat, captivante si distractive. Iata de ce Youtube-ul sau Facebookul este platforma unde poti deveni peste noapte super-star. Iar cand spun super-star ma refer atat la oameni cat si la branduri. Daca vii cu o idee inteligenta ai toate sansele sa ajungi viral. Or, a fi viral e primul pas spre succes.

 

Studiile arata ca 78% dintre noi vizioneaza video online cel putin o data pe saptamana iar 55 % in fiecare zi. Targetul nostru petrece mai mult de o ora si cincisprezece minute pezivizionand video digital, iar cifra este in crestere cu 25 % pe an.

 

Smartphone performant + video calitativ = like, share si de ce nu, un nou client.

Cel mai mult continut video se consuma de pe mobil.  In fiecare an, ecranele noastre devin tot mai mari, mai luminoase si mai clare. Cele mai bune telefoane de azi pot afisa si inregistra in 4K.

In acelasi timp, bateriile noastre tin mai mult iar viteza la date este tot mai rapida. Chiar si sunetul devine mai bun. Toate aceste tendinte ne permit sa avem o experienta video mai buna ca niciodata, direct de pe telefoanele mobile.

Chiar si creatorii de aplicatii si editorii, incepand cu Snapchat si terminand cu New York Times investesc sume enorme pentru ca produsul video sa fie o parte esentiala a experienteilor, accelerand consumul mobil de video.

Acelasi lucru se intampla si pe Facebook, care incearca agresiv sa detroneze YouTube-ul prin contentul video si numarul de vizualizari.

 

Castiga increderea clientilor si convinge-I sa te aleaga.

Suntem in era in care oamenii au devenit din ce in ce mai sceptici. Ei prefer sa cumpere de la cei pe care deja ii cunosc.

E la fel cum ai face cunostinta cu un om. De la inceput iti pare strain, si nu starneste incredere. Insa daca il vezi in fiecare zi, il auzi si mai primesti sfaturi de la el, incepi sa ai incredere. Iar in cel mai bun caz puteti deveni prieteni sau chiar iubiti. Acelasi lucru se intampla si in relatia cu clientii tai. Un video poate fi ocazia ideala de a intra in contact cu ei si de a le castiga increderea. Iar statisticile arata cu un video pe site creste cu pana la 97% intentia de cumparare. Mai ai dubii? 

 

Cat te costa continutul video?

Bugetul de marketing pentru video content este o investitie in timp. Important este sa vezi ca are efectul asteptat. Preturile variaza in dependenta de tipul spotului, echipa si instrumente. Cu un buget mediu intre 1.000 si 15.000 euro poti sa-ti faci un spot bunut si sa mai aloci buget pentru promovarea pe diverse canale digitale, pentru un return-on-investment relevant. Evident ca un video profesionist implica bugete mari pentru ca in spatele lui se afla o intreaga echipa, incepand cu scenaristi, copywriter si regizori, si terminand cu graficieni, animatori sau oparatori sunet/lumina etc. Productia unui video de calitate inseamna mult mai mult decat simpla apasare pe butonul REC. Fiecare detaliu conteaza enorm – sunetul, luminile, post productia, grafica, muzica, iar un producator cu experienta va sti sa le combine cel mai bine pentru un rezultat frumos. 

 

Vestea buna este ca daca nu iti permiti un asemenea cost, poti incepe sa lucrezi cu sume mult mai mici.

Iti propun cateva idei simple si creative de content video care nu necesita bugete mari:

 

  • Anunta un produs nou

Nu e neaparat sa faci o promovare excesiva pentru a-ti prezenta produsele noi.

Poti face acest lucru intr-o maniera mai distractiva apeland la curiozitatea publicului. Iata un exemplu reusit de la Ben & Jerry, care au facut un video dragut pe Istagram pentru a lansa un nou produs pe piata. Brandul a gasit o modalitate excelenta de a-si arata personalitatea folosind clipuri video scurte.

 

  • Filmeaza un testimonial de la clienti

Lasa la o parte citatele clientilor si realizeaza un interviu scurt. Acesta este nu doar engaging dar si mult mai personal si client friendly.

Acest testimonial de la Bryan Cooke Realty Group demonstreaza ca se poate face un video eficient cu recenzii de la client, fara echipament de productie sau un buget mare.

 

  • Know- how sau How-to

Faptele vorbesc mai mult decat cuvintele. Daca vrei sa-i arati audientei tale cum sa faca ceva, sa utilizeze produsul sau sa beneficieze de un serviciu, fa-o printr-un video.

 

Jamie Oliver foloseste pagina lui de Instagram pentru a posta diverse video cu retete sau Know-how-uri din culinarie.

 

Un exemplu bun ar fi si tutorialele de pe Facebook. Acestea sunt scurte, dragute si interactive.

 

  • Intrebare-raspuns

Daca audienta iti pune intrebari poti alege sa ii raspunzi intr-un video. Acest lucru functioneaza bine in special pe platformele social media.

Cei de la Experian folosesc live video in fiecare joi pe Twitter si Periscope pentru a interactiona cu consumatorii, a discuta despre credite, creante, oferte noi, si pentru a le raspunde la intrebari.

 

  • Ofera un spectacol ”behind the scenes”

Publicul a fost mereu intrigat sa urmareasca ce se intampla in spatele cortinei. Fie ca ai un nou produs/serviciu sau un eveniment de amploare, invita-ti publicul in spatele scenei pentru a oferi detalii exclusive.

Un behind-the -scenes bunut de la Nike:

 

  • Filmeaza-ti angajatii

Daca lucrezi cu o echipa de oameni, umanizeaza-ti businessul si ofera-i mai multa personalitate facand o introducere a personalului. Lasa-i sa raspunda la niste intrebari amuzante, sa povesteasca o istorioara sau... sa cante. Vezi ce spot dragut a facut echipa Tross – o agentie de marketing din Israel

 

Ce rezultate ar trebui sa astepti de la video?

Daca ai afla ca pana in 2018 contentul video va constitui 79% din totalul traficului de internet, ai revizui strategia de marketing pe anul viitor?  E adevarat ca video-ul este modalitatea preferata a fanilor de a interactiona cu brandul, iar rezultatul se vede prin feedback. Acesta se masoara prin engagement, cu antificat in likes, shares, comments, video views. Dupa care urmeaza indicatorii de performanta specifici scopului, fie acesta trimitere catre site sau magazine, awareness, promotie, etc. Pentru a aduce cele mai bune rezultate contentul video ar trebui sa fie parte integrate in campanii de 360 grade. Astfel, acesta poate creste substantial vanzarile.

Mai este insasi o alta parte a monedei. Un spot bun poate face minuni pentru orice business insa un spot prost poatea duce o serie de efecte negative asupra imaginii. De aceea, e bine sa ai o echipa profesionista de productie video care iti poate oferi material calitativ, strategic si o continuitate logica a contentului de video marketing.

Este mai probabil ca oamenii sa cumpere de la tine daca te stiu, te plac si au incredere in tine. Incepe de maine sa te faci auzit cu un video potrivit si bucura-te de succes.

-------------------------------------------------

Denis Simonov este CEO & Founder/ Regizor @ Pixtoon Animation Studio

pixtoonstudio.com | Facebook | Instagram

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related