Manifest Guerrilla pentru descoperit presa

Manifest Guerrilla pentru descoperit presa

Multe tastaturi s-au înroșit și multe cuvinte au curs pe tema acoperiților din presă, problemă împănată cu multe declarații derutante de-a lungul timpului, cum ar fi mărturisirea lui Robert Turcescu, de acum trei ani.

Anul acesta, Adrian Țuțuianu, șeful comisiei de control parlamentar al SRI, a readus iar în discuție această dilemă, după ce a declarat că în presă pot exista ofițeri acoperiți. Jurnaliștii au început iar să dezbată pe această temă fără rezolvare. De altfel, una dintre cele mai frecvente critici aduse jurnaliștilor, după acelea cu ”mint” și sunt vânduți, este aceea că fac parte din servicii.

În acest context, Radio Guerrilla a postat pe Facebook un manifest, pentru o presa libera de acoperiti. Îl publicăm mai jos, în întregime:

1.Noi, Radio Guerrilla, am hotarat ca nimeni nu poate face parte din echipa noastra daca are, daca a avut sau daca intentioneaza sa aiba, pe durata colaborarii cu postul nostru de radio, orice fel de relatie sau colaborare secreta cu o instituție, o autoritate sau un serviciu de informații sau alte organizatii si societati afiliate, din România sau din strainatate, in caz contrar urmand sa plateasca daune de 100.000 (unasutamii) EURO, sa-si piarda calitatea de asociat si sa i se desfaca contractul de munca.

2.Noi, Radio Guerrilla, am crezut si credem cu tarie ca unica ratiune profesionala de a fi a Jurnalistului este aflarea adevarului si punerea lui in slujba cetateanului, prin filtrul propriei constiinte.

3.Noi, Radio Guerrilla, facem primul pas intr-un demers care sa conduca la recuperarea autoritatii morale a celei de-a patra puteri in stat, Presa, aflata intr-o profunda criza de credibilitate.

4.Noi, Radio Guerrilla, credem ca jurnalistul trebuie sa-si recapete demnitatea si curajul de a se afla numai in slujba opiniei publice.

5.Noi, Radio Guerrilla, intelegem menirea importanta a serviciilor secrete in apararea securitatii nationale, iar initiativa noastra urmareste doar o clarificare, cu titlu de exemplu, a rolurilor specifice, diferite, ale presei si institutiilor de intelligence.

6.Noi, Radio Guerrilla, credem cu tarie ca fara o presa independenta de orice influenta externa constiintei profesionale a jurnalistului, nu sintem cu adevarat liberi, iar Romania nu este o democratie puternica.

7.Noi, cei 29 de membri ai echipei Radio Guerrilla, am semnat fiecare cate o astfel de declaratie, cu incheiere notariala.

Cine urmeaza? Presa romana, ai legatura!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related