Un weekend de jazz, la Sibiu

Un weekend de jazz, la Sibiu

Timp de trei zile Sibiul a răsunat în ritmuri de jazz cu prilejul Mozaic Jazz Festival 2017. Din 10 pana-n 12 noiembrie, la cea de-a treia ediție a festivalului au concertat atât jazzmeni consacrați cât și reprezentanți ai noului val dintre care doi tineri premiați la prestigioasele concursuri de interpretare al Festivalului de Jazz de la Montreux.

Prima seară a debutat cu recitalul de pian al unuia dintre cei mai reprezentativi tineri interpreți de jazz – Isfar Sarabski, câștigător la doar 19 ani al premiului de interpretare de la Montreux. Virtuosul azer continuă și reînvie pe alocuri tradiția jazzistică a țării, alăturându-și numele în registrul marilor săi înaintași precum Aziza Mustafa Zadeh sau Amina Figarova.

Artistul a parcurs cu ușurința un repertoriu divers trecând prin teme clasice până la teme tradițional orientale, folosindu-și măiestria pentru a transforma fiecare tușa de pian într-un mod unic: câteodată clasică, câteodată amintind de un instrument mai degrabă electronic.

Credit foto: Mozaic Jazz Festival

 

Scurta pauză dintre concerte a fost un prim prilej de socializare între participanții veniți din toate zonele României, pe ritmurile lui DJ Dox, savurând băuturi și preparate locale specifice zonei Sibiului.

Gilad Atzmon și The Orient House Ensemble au încins seara cu un recital de excepție abordând teme diverse, plin de momente de explozie și umor. De la Coltrane la ritmurile estului apropiat, Gilad și trio-ul ce-l acompaniază surprind printr-o abordare continuă a sunetului mai degrabă decât printr-o succesiune de note. Deși fereastra până la plecare era scurtă, ovațiile prelungite ale publicului i-au împins într-un bis prelungit plin de vibrație.

Credit foto: Mozaic Jazz Festival

 

Seara s-a terminat cu un afterparty avându-l pe DJ Dox la pupitru, cu povești, produse locale îngrijite de Asociația My Transylvania, bere artizanală meșteșugita de 1717 și multă voie bună.

Dimineața zilei de sâmbătă ne-a găsit la biserica fortificată din Cristian, jud. Sibiu, unde a avut loc un brunch tradițional cu produse locale sub egida Mozaic Eat Local. Tema brunch-ului a fost slănină și ceapă, participanții fiind invitați să deguste din bunătățile locului dar și să frigă o bucățică de slănină la foc bucurându-se de soarele amiezii în curtea fortificației. Un ghid local ne-a prezentat istoria cetății țărănești, veche de 800 de ani, precum și obiceiurile locului – de la modul în care se intra și se stătea în vechea biserică gotică, până la obiceiul păstrării slăninii într-unul din turnurile fortificației.

Seara zilei de sâmbătă debutează printr-un concert inedit al celor de la Mn’JAM Experiment în care vizualul și sunetul se îmbină într-un tot unitar unic.  Cu ajutorul proiecțiilor, al jocului de lumini, al DJ-ului, formația și solista M ne-au purtat printr-un periplu senzorial, interpretând în stil propriu piese de rock alternativ dar si standarde de jazz.

Credit foto: Mozaic Jazz Festival

 

Scurta pauză dintre concerte a fost prilej de sound check al mult așteptatului Steve Coleman și al celor de la Five Elements, emoția e în aer. Muzicieni reputați ce cânta împreună de mai bine de un deceniu, aceștia încep printr-o adevărată desfășurare de forte intrând direct cu croșeele grele de pe noul lor album Morphogenesis.  Albumul, inspirat de pasiunea lui Coleman pentru box, este un continuu du-te vino de ritmuri, când puternice și complexe, când minimaliste – publicul este electrizat cum rar vezi într-un concert de jazz. Influentul artist plusează și implică publicul într-un schimb de replici muzicale, asigurându-și un final grandios și plin de energie.

Credit foto: Mozaic Jazz Festival

 

Seara se încheie într-un happening - un jam session în care membrii Five Elements, Olli Hirvonen band, Mn’JAM Experiment, DJ Dox și artiști locali comunică muzical unii cu ceilalți spre deliciul publicului.

Ultima zi de festival este deschisă de trupa românească Arcuș Trio. O formulă dinamică cu instrumentiști valoroși ai noului val de muzicieni români, trio-ul își prezintă albumul Allotropy un mix de teme folclorice și jazz urban cu vădite influențe din stiluri precum hip hop, R&B sau prog-rock. Sunetele de Hammond, dinamica bateristului Marcel Moldovan și pasiunea saxofonului lui Alexandru Arcuș ne-au transpus într-o reverie muzicală de la prima până la ultima notă.

Credit foto: Mozaic Jazz Festival 

 

Scurta pauză dintre concerte a fost încheiată de acordurile chitarei lui Olli Hirvonen, ultima trupă din festival își începea concertul. Energici și cu un stil greu de încadrat în tipare, trupa-și prezintă compozițiile proprii de pe ultimul album New Helsinki – piese precum Gravity, Lavola sau Invisible se întrepătrund într-o țesătură muzicală complexă de la sunete puternice la subtilități. Piesa Arps deschide printr-o cascadă de note un obbligato, variațiile ultra rapide fascinând instantaneu ascultătorul. Albumul, deși centrat pe compozițiile pline de imaginație ale tânărului chitarist, este un efort de grup - trupa aducându-și contribuții esențiale. Deținător al unui Fender Jazzmaster, Olli ne demonstrează că este determinat să-și alăture numele marilor chitariști de jazz precum regretatul Larry Coryell sau John McLaughlin.

Mozaic Jazz Festival este un butique festival ce face parte din agenda culturală a Sibiului. Mozaic Jazz reunește deopotrivă artiști consacrați, cu un renume în lumea muzicii jazz, precum și trupe și artiști noi, care vin cu show-uri live ce aduc elemente inedite și noutate. La edițiile anterioare, pe scena Mozaic Jazz au concertat nume ca Steve Coleman and Five Elements, Trilok Gurtu, David Krakauer, Tord Gustavsen, Jaga Jazzist sau The Ploctones.

Mozaic Jazz este un eveniment cofinanțat de către Consiliul Local și Primăria Municipiului Sibiu.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related