Automatul literar: apeși un buton, iese povestirea

Automatul literar: apeși un buton, iese povestirea

Literatura insistă. Nu se predă. Luptă. Se lasă mimată de boți, pe internet. Intră în jocuri și meme-uri, dacă trebuie. Iese la bere. Plătește cafea. Încearcă să ne salveze și atunci când nu vrem. Urlă de pe ziduri. Vremurile în care a stat ținută în turn au trecut. Acum e aici, la îndemână. Chiar și în automate. Puteți găsi cărți pe care să le cumpărați cu un buton, alături de sucuri și sandvișuri, la stația de metrou de la Charles de Gaulle.

O formă mai sofisticată și gratuită, sub formă de automat literar, a fost lansată de Short Edition: apeși butonul unui automat și iese o povestire, în forma unei chitanțe. Doar că în loc de tranzacțiile obișnuite ale vieții, apar metafore, personaje și, poate, întrebări care îți pot schimba perspectiva.

Automatele au trei butoane: un minut, trei minute sau cinci minute, în funcție de cât timp vrei să citești. Povestirile sunt gratuite. 

Regizorului Francis Ford Coppola i-a plăcut ideea atât de mult, scrie The New York Times, încât a investit în această inițiativă și a plasat un automat cu literatură în localul său, Cafe Zoetrope. Alte câteva biblioteci publice din state au declarat că vor instala și ele astfel de automate.

”Mi-ar plăcea să văd astfel de automate prin tot orașul. Când oamenii așteaptă autobuzul sau orice altceva, să primească gratuit o astfel de călătorie artistică”, a declarat regizorul. 

Povestirile sunt alese dintr-un catalog digital cu 100.000 de titluri, scrise de autori evaluați de juriul Short Edition, și împărțite în două categorii: tineri și ceilalți. Primul chioșc literar a apărut în 2016 și de atunci, Short Edition a lansat 150 de automate în întreaga lume.

”Vrem să creăm o platformă pentru artiștii independenți. Ideea e să facem oamenii fericiți. E prea multă încruntare zilele astea”, spune Kristan Leroy, director Short Edition.

Automatul poate fi folosit și de branduri, arată cei de la Short Edition. Poate le vine vreo idee bună și brandurilor de la noi, să îl aducă în România:

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Sectiune

Dictionar



Branded


Related