The Greta Effect. Cum a ajuns o adolescenta de 16 ani simbolul luptei pentru salvarea planetei

The Greta Effect. Cum a ajuns o adolescenta de 16 ani simbolul luptei pentru salvarea planetei

Stii despre Greta Thunberg ca e speciala, pentru ca la varsta la care alti adolescenti isi roaga parintii sa-i lase sa zboare cu avionul, ea si-a convins parintii sa nu mai zboare, pentru a sustine cauza impotriva incalzirii globale. Bine, mai stii ca e speciala si pentru ca zilele urmatoare, s-ar putea sa primeasca un premiu Nobel pentru pace. La 16 ani.

 

Greta vorbeste doar atunci cand crede ca e necesar

Acum un an, Greta a lipsit de la scoala intr-o vineri, s-a pus cu fundul in fata Parlamentului Suedez si a tinut in mana o pancarta pe care scria ”Greva scolara pentru clima”. Un an mai tarziu, aproximativ 7.5 milioane de oameni din toata lumea, protestau, tot intr-o vineri, impotriva incalzirii globale.

Greta a auzit de climate change la varsta de 8 ani. Pe atunci, i se spunea sa stinga lumina si sa arunce hartia in cosul pentru hartie. O data ce a inteles despre ce este vorba, n-a inteles de ce nu se vorbeste despre acest lucru constant, in mass-media. Asa ca a inceput sa vorbeasca ea.

La varsta de 11 ani a intrat in depresie si putin mai tarziu a fost diagnosticata cu sindromul Asperger (pe care ea il considera o super-putere), Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) si mutism selectiv. Asta inseamna ca Greta vorbeste doar atunci cand crede ca e necesar. Si crede ca e necesar sa vorbeasca si sa se vorbeasca acum despre criza climatica.

Paradoxal insa, ea spune ca aceasta a fost deja solutionata. Oamenii de stiinta au toate datele si solutiile.

“Tot ceea ce trebuie sa facem este sa ne trezim si sa ne schimbam.”

Iar cele care ar trebui sa o faca primele, sunt tarile dezvoltate. Pentru ca daca lor nu le pasa, de ce le-ar mai pasa tarilor in curs de dezvoltare, care abia acum isi construiesc strazi, scoli si spitale, si o pot face intr-un mod nesustenabil? Obiectivul este ca tarile bogate sa reduca la zero emisiile gazelor de sera, in urmatorii 6-12 ani, cu cel putin 15% pe an. Asta pentru a ramane sub pragul de incalzire de +2 grade. IPCC — Intergovernmental Panel on Climate Change propune chiar +1,5 grade.

 

Schimbarea se petrece, fie ca va place sau nu

In Decembrie 2018, Greta avea sa vorbeasca la Conferința Națiunilor Unite din Polonia, privind schimbările climatice, si isi incheia discursul spunand:

Nu am venit aici (Climate Justice Now!) sa cersim atentia liderilor lumii, am venit aici sa va anuntam ca schimbarea se petrece, fie ca va place sau nu.

Acesta lucru nu a ramas doar o promisiune. Inspirati de Greta, in Mai 2019, sute de mii de elevi si studenti din 125 de tari si peste 1600 de orase au renuntat la cursuri pentru a protesta din cauza incalzirii globale, sub deviza Fridays for Future.

Astfel, Greta Thunberg a devenit un simbol revendicat de activistii impotriva incalzirii globale din intreaga lume, si ignorat de cei pentru care aceasta problema nu reprezinta o prioritate.

Publicatia Time i-a dedicat o coperta si a inclus-o pe tanara activista in lista celor mai influente 100 de persoane din 2019, iar Vice i-a dedicat un documentar de 30 de minute.

 

The Greta Effect

Toate actiunile ei au dus la formarea “The Greta Effect”. Secretarul pentru mediu al Marii Britanii, Michael Gove, a declarat:

"Cand te-am ascultat, am simtit o mare admiratie, dar si responsabilitate si vinovatie. Sunt din generatia parintilor tai și recunosc ca nu am facut destul de mult pentru a aborda schimbarile climatice si criza de mediu la crearea careia am contribuit.”

In februarie 2019, Thunberg a impartit scena cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a menționat ca:

In urmatoarea perioada financiara, din 2021 pana in 2027, fiecare al patrulea euro cheltuit din bugetul UE va merge spre actiuni de atenuare a schimbarilor climatice."

Prezenta de curand la emisiunea The Daily Show cu Trevor Noah, in contextul participarii ei la UN Climate Action Summit din New York, Greta a facut distinctia intre cum este perceput fenomenul incalzirii globale in tara ei, anume ca un fapt stiintific, si cum este perceput in SUA, ca o chestiune in care unii cred si altii nu.

Donald Trump a ironizat discursul ei din cadrul summit-ului, postand urmatorul tweet:

Inaintea summit-ului insa, a avut loc cel mai mare protest din istorie pe aceasta tema - Global Climate Strike - ce a scos in strada, tot intr-o vineri, peste 7,5 milioane de oameni de pretutindeni. La acest protest au participat si angajati din industria tech, de la companii precum Twitter, Amazon sau Google.

La nivel de discurs, Greta foloseste tehnici clare si eficiente – expune date stiintifice, investeste pasiune si provoaca - discursul de la summitul din New York a fost construit in jurul expresiei ”How dare you?”.

In Februarie, Greta a postat pe Facebook un manifest in care se dezice de orice implicare sau reprezentare a intereselor unor parti terte: „Nu fac parte din nicio organizație. Uneori susțin și cooperez cu mai multe ONG-uri care lucrează cu in proiecte despre climat și mediul. Dar sunt absolut independenta și mă reprezintă doar pe mine. Și fac ceea ce fac complet gratuit, nu am primit niciun ban sau nicio promisiune de plăți viitoare sub nicio formă.”

In multe din speech-urile sale, Greta isi proiecteaza viitorul in anul 2078, cand va implini 75 de ani, si se intreaba ce le va raspunde copiilor si nepotilor ei referitor la acest subiect. Teza ei este ca ceea ce facem sau nu facem acum, va afecta generatiile viitoare in mod direct.

Si apropo de discursuri, Greta apare recent intr-un video TED Debates, proiect care vrea sa exploreze puterea dialogului, intr-o lume polarizata:

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related