Sergiu Caragia, fondator Anonim: Noi nu cenzurăm realitatea

Sergiu Caragia, fondator Anonim: Noi nu cenzurăm realitatea

Sergiu Caragia, un tânăr din Nisporeni, Republica Moldova, care recent a sărit gardul în București, a fondat prin decembrie 2014 o pagină de Facebook. Și a numit-o, fără prea mult patos - Anonim. Dar înainte de asta, a citit toate regulamentele și instrucțiunile facebook-ului. Cică ele nu stau acolo degeaba. După un timp și-a tras și un cont de Instagram, căci mulți din publicul Anonim sunt prezenți acolo. Și ca să se asigure că face totul corect, „răsfoiește” și în prezent toate up-date-urile lui Zuckerberg.

Pagina a crescut organic și are peste 91 000 de urmăritori, ceea ce pentru Republica Moldova este un rezultat nu foarte mare, ci imens. O parte din ei vin pe pagină să-și spună of-ul, în mod anonim. Iar cealaltă - să citească sau să scrie comentarii.

Ar fi o unealtă eficientă de promovare pentru multe companii și agenții de publicitate, dar Sergiu n-o vinde în ruptul capului și nici nu vrea să umple newsfeed-ul abonaților cu tot felul de postări publicitare. Timp de cinci ani gestionează această pagină pro bono, dar speră că, în curând, cu ajutorul aplicației, despre care veți afla mai jos, va putea monetiza măcar puținul din munca lui și a voluntarilor care administrează pagina.

 

Din culisele paginii

Hey, sunt Sergiu Caragia, am 22 de ani, sunt din Nisporeni, Republica Moldova, unde am făcut școala și liceul. După care am venit la facultatea de Business și Administrare la Chișinău.

În paralel cu facultatea am lucrat ca social media manager, în producție publicitară, design, manager de proiecte, agent de vânzări și ca organizator de evenimente.

Nu aș fi plecat niciodată din Republica Moldova, mă simțeam foarte bine acolo, însă în ultima perioadă mă punea pe gânduri standardele și calitatea vieții de acolo și faptul că tot mai puține persoane de la care ai ce învăța rămâneau în țară. La un moment dat simți că nu mai ai unde să crești, simți că poți mai mult, dar nu sunt oameni, nu ai cu cine, nu găsești motivația necesară.

Lucrurile s-au sincronizat astfel că am fost invitat la București de un prieten și acesta mi-a propus să rămân aici și împreună să dăm viață unui magazin de haine, xyz exclusive, care are în spate un concept total diferit de orice alt magazin existent până acuma în lume. Vin destul de des acasă, pentru că am un nepot de care mi se face foarte repede dor, și mai mult ca atât, curând o să am și o nepoțică, așa că nu o să pot sta prea mult timp departe de ei și de restul familiei.

 

Anonim

Astăzi este o unealtă ce oferă posibilitatea oamenilor de a se exprima sub anonimat, copiilor de a pune întrebări intime fără să fie judecați, cuplurilor de a înțelege ce se întâmplă în relația lor de la cei ce au trecut prin probleme asemănătoare, persoanelor publice de a-și exprima punctul de vedere fără să-și afecteze în vreun fel imaginea sau autoritatea, artiștilor să-și testeze arta în versuri sau proză, viitorilor antreprenori de a afla păreri sincere despre ideile lor și acesta este doar începutul pentru că fiind o unealtă, disponibilă pentru fiecare în limitele democrației, poate fi adaptată la nevoile personale ale fiecăruia.

 

Cum s-a născut ideea

Această idee mi-a venit fiind un copil cu multe întrebări și prea puține răspunsuri sau oameni pe care i-aș fi putut întreba, am dat viață acestui concept, unde puteam întreba niște necunoscuți părerea lor referitoare la problema mea, fără ca aceștia să mă poate judeca. La moment, ca mesajul cuiva să ajungă pe anonim este nevoie doar să-l trimită pe pagină, iar dacă acesta este decent, nu atacă pe nimeni personal și servește ca un ajutor pentru autor, mesajul este postat în comunitatea noastră imediat ce un moderator îl vede.

 

Administrarea

La moment suntem opt persoane care stau în spatele acestei pagini, în timp am fost ajutați de zeci de persoane, moderatori, care își ofereau voluntar timpul publicând mesajele primite de la utilizatori.

Pe zi primim în mod normal între 30 și 150 de mesaje, sunt zile când primim și câte 200, dar asta se întâmplă mai rar. Publicate ajung cam 70-80% din ele pentru că uneori mai primim și mesaje care instigă la ură, necenzurate sau irelevante pentru această pagină. Avem un mic regulament, așa, mai mult de bun simț ca mesajele să fie publicate.

 

Subiecte

Primim mesaje pe diverse subiecte, dar cel mai des avem parte de mesaje în care oamenii fac o observație societății, abordează problemele acestora și atitudinea sau indiferența oamenilor pentru anumite lucruri. Desigur, nu putem să mergem la somn fără să primim și mesaje despre dragoste sau despre sex, mai sunt și postări amuzante, dar noi considerăm că toate sunt importante, deoarece în spatele fiecărui mesaj stă o persoană care abia așteaptă să vadă ce zic ceilalți despre asta.

 

Reacții

Și totuși, 100 de oameni- 100 de păreri, de asta cumva postările care se adresează direct societății obțin sute de comentarii și participăm la o adevărată dezbatere. Oamenii neștiind cui se adresează sunt adesea foarte direcți, există și o parte a comentariilor care sunt făcute mai mult din inerție și nu mereu au un scop constructiv, dar cum am spus, oamenii sunt diferiți, iar dreptul la exprimare îl are fiecare. Eu foarte tare sper și mereu încerc să transmit autorilor să facă un filtru logic al comentariilor și să dea atenție doar părerilor coerente și de bun simț.

 

Popularitatea

Eu cred că acum internetul este prea larg, iar oamenii uneori simt nevoia unui spațiu de intimitate, un loc unde să fie ei înșiși, să nu se prefacă perfecți și să zică lucrurilor pe nume. Mai mult ca atât noi nu cenzurăm realitatea, lumea trebuie să știe ce se întâmplă, doar așa mai putem să dăm înainte, în loc să ne mințim unii pe alții. Asta cred că a și atras marea majoritatea a persoanelor ce ne urmăresc.

 

Chiar secret. Chiar anonim

Nu aș face niciodată publică identitatea unei persoane. Am primit de multe ori propuneri din astea „prietenești”’ să zic cine e autorul anumitor postări - pentru mine acestea sunt o insultă. Nu pot să cred că cineva se gândește că am dezvoltat atât timp această încredere în comunitate ca într-un moment să zic cine sunt autorii postărilor.

 

Publicul

Statisticile Facebook ne zic că suntem urmăriți în parte majoritară de Bărbați și Femei cu vârste între 18 și 34 de ani.

 

Comentarii

Dacă sincer, sunt unele comentarii care mă deranjează foarte mult, observ anumite persoane care în încercarea de a se afirma, încearcă să jignească, să critice în neștiință. În schimb în proporție de 40-60% mereu au fost și comentarii utile și corespunzătoare postărilor.

 

Tinerii de azi

Nu sunt cu nimic mai diferiți decât cei de ieri, sunt aceiași adolescenți, cu aceleași probleme de adolescenți pe care le-a avut această lume dintotdeauna.

Poate ei le interpretează cu alte cuvinte sau sunt inspirați de un stil de viață din afară și sunt mai greu de înțeles, dar totuși problemele sau mesajele acestora sunt relevante și pot fi ușor înțelese. Totuși nu pot să nu spun că aceștia își permit mult mai multe, au impresia că doar ei văd ceea ce postează public pe profilele personale și sunt mai neatenți unde distribuie datele lor cu caracter personal. Am atașat o poză cu statistica paginii anonim. Vârstă, gen și localități care ne urmăresc cel mai mult:

 

Oferte

Am primit oferte de colaborare cu agenții de publicitate și cu branduri bine cunoscute pe piața din Republica Moldova. Din păcate sau din fericire, am refuzat, deoarece nu vreau să transform această pagină într-o piață. Reclama este bună și ne-ar ajuta să dezvoltăm pagina având un buget din aceasta, dar noi avem un plan de lungă durată.

Într-o zi vom putea monetiza aplicația pe care o să o lansăm curând și sper că veniturile din aceasta să ne poată acoperi măcar cheltuielile de întreținere, dar la moment îmi respect prea mult audiența și de asta nu o să îi invadez cu publicitate sau să profit de prezența și atenția lor.

Cât despre vânzarea paginii, am fost întrebat de câteva ori, dar discuția dată nu a trecut mai departe de răspunsul meu care evident era: „Această pagină nu este de vânzare”!

 

Aplicația Anonim

Nu mă gândeam niciodată că este atât de complicat să dezvolți o aplicație de tip social media, însă suntem deja pe ultima sută de metri. Am testat-o, mai avem puțin de organizat lucrurile, astfel încât utilitatea acesteia să fie pe primul plan. Este mai complicat, în primul rând, deoarece nu avem un buget de Silicon Valley, dar nu este imposibil. Tocmai de asta în scurt timp vom face public data lansării aplicației la care am lucrat precum lucrează Elon Musk la SpaceX. Atașez niște schițe ale acesteia, ele se referă la funcționalul aplicației:

 

Încă un principiu de bază al aplicației noastre este protejarea datelor cu caracter personal - nefolosindu-le. Noi niciodată nu o să-ți cerem numele, prenumele sau poza din buletin. Vom avea nevoie de locația ta ca să știm cui să arătăm mesajele publicate de tine anonim și de o confirmare prin e-mail sau sms, din cauza unor aspecte tehnice și necesare de lucru cu aplicațiile care necesită un cont personal. Dar și acestea vor putea fi șterse oricând la distanță de un click. Iar utilizatorii noștri vor putea descălța la ușă orice teorie conspirațională, pentru că tot ce facem aici este doar pentru binele, comoditatea și necesitatea lor.

 

Planuri de viitor

La ce să ne mai așteptăm de la Anonim pe viitor? Un prieten mi-a dat o idee trăsnită de a face o carte 18+ cu cele mai amuzante postări dintotdeauna și chiar mi s-a părut o idee bună, dacă o să am timp sigur am să o aplic. Mai mult ca atât, dorim să pornim o campanie de informare a copiilor din școlile gimnaziale despre riscurile la care se supun în momentul în care postează ceva pe social media, ce ar trebui să posteze și ce nu, și desigur despre utilizarea corectă a datelor cu caracter personal. Odată ce voi găsi mai multe persoane voluntare pentru această idee sigur o vom pune în aplicare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related