[Street Art Challenge] Andrei Felea: M-am folosit de motivul amprentei, conferindu-i o simbolistică contemporană

[Street Art Challenge] Andrei Felea: M-am folosit de motivul amprentei, conferindu-i o simbolistică contemporană

Andrei Felea nu a stat prea mult pe gânduri și s-a înscris la "A New Now" Street Art Challenge by George. Este tot timpul în căutare de pereți potriviți pentru murale, iar concursul i s-a părut o oportunitate de a se exprima. Sunt ultimele zile de înscrieri la competiția noastră de artă stradală. Așa că citiți brieful, grăbiți inspirația și propuneți, până mâine, amprenta voastră asupra orașului.  

Noi continuăm să vorbim cu cei care au înscris deja lucrări pentru înviorarea vibe-ului urban. Andrei a făcut primul mural în 2016, iar de acolo a pornit pasiunea tot mai mare pentru arta stradală. 

După prima pictură murală realizată, am început să experimentez tot mai multe tehnici. Facultatea m-a ghidat în direcția picturii bisericești. Aceasta a reprezentat o etapă scurtă din evoluția mea ca artist, însă am depășit-o. Am început să lucrez cu spray-uri cu ocazia participării la Sibiu International Street Art Festival 2019.

Mai multe despre artă, oraș și legătura necesară dintre ele, povestește Andrei mai jos:

 

Background

Salutare, Andrei este numele meu, am 25 de ani și sunt artist vizual. Sunt din Galați, unde am absolvit Liceul de Arte, iar mai recent, Universitatea Națională de Arte din București, secția Artă Murală. Momentan locuiesc în București, oraș pe care încă îl explorez în lung și în lat.

Prima pictură murală am realizat-o în 2016 cu încă doi colegi chiar în primul an de facultate, iar de acolo a pornit pasiunea tot mai mare pentru arta stradală. Îmi doresc să îmi las amprenta artistică în fiecare loc unde mă duc și să o fac cât mai vizibilă.

 

Relatia ta cu arta stradala 

După prima pictură murală realizată, am început să experimentez tot mai multe tehnici. Facultatea m-a ghidat în direcția picturii bisericești. Aceasta a reprezentat o etapă scurtă din evoluția mea ca artist, însă am depășit-o. Am început să lucrez cu spray-uri cu ocazia participării la Sibiu International Street Art Festival 2019. Tehnica aceasta m-a atras cel mai mult datorită faptului că îmi inspiră fluiditate.

 

"A New Now" Street Art Challenge by George  

Tot timpul sunt în căutare de pereți potriviți pentru murale, iar concursul acesta mi se pare o oportunitate de a mă exprima artistic. Nu am stat prea mult pe gânduri și m-am înscris. Peretele ce înconjoară clădirea aleasă din Brașov m-a inspirat în a face o propunere de spațiu afect în mijlocul haosului urban.

 

Inspirația

Originea umană este punctul de la care am pornit în realizarea lucrării. Ne aflăm într-o perioadă dificilă, în continuă schimbare, iar tehnologia este tot mai avansată. Vine în ajutorul nostru, făcându-ne viața mai ușoară. Cea mai mare problemă adusă omenirii de către tehnologie este faptul că aceasta a ajuns să nu mai fie o opțiune, ci o obligație. Oricât am încerca nu putem scăpa de interacțiunile cotidiene cu lumea digitală, care este inevitabilă. Omul își lasă atât amprenta socială, cât și pe cea fizică peste tot în jurul său.

M-am folosit de motivul amprentei, conferindu-i o simbolistică contemporană, tranformându-l într-un pattern. Astfel sugerez sentimentul de copleșire în ceea ce privește problemele “omului high-tech”.

 

O formă de comunicare cu orașul

Eu văd street-art’ul ca o formă de comunicare între lucrarea artistului și oamenii care interacționează cu ea. Când o pictură murală apare într-o zonă inestetică din oraș, oamenii sunt puși în situația în care trebuie să simtă ceva: Le place, nu le place, o tolerează, o admiră. Chiar dacă sentimentul lor uneori poate să tindă către ceva negativ, murala i-a provocat să judece, să gandească, să-și exprime o părere, chiar dacă poate doar în gând. Am ales o cromatică blândă, care să atragă chiar și cel mai critic trecător.

Aproape orice om s-ar opri din ceea ce face dacă ar descoperi o amprentă pe un obiect personal, într-un loc cunoscut sau neobișnuit. Consider că persoanele cărora le-ar ieși în drum muralul meu, s-ar opri din drumul lor, chiar dacă doar mental.

 

Brieful 

Mi-a atras atenția forma atipică a peretelui din Brașov. Nu este un calcan sau un perete perfect drept, are mai multe suprafețe pe care elementul amprentei s-ar mula, creând o imagine ușor ambiguă.

 

Pentru juriu și public

Street-art-ul poate reflecta o întreagă societate, nu doar viziunea unui singur artist.

 

Rolul street art-ului în viața orașului

Principalul avantaj al artei stradale este că intră în contact direct cu publicul. Orașul trebuie să arate că nu este vorba doar de blocuri înalte, asfalt și panouri publicitare.

 

Vibe-ul orașului tău

Sincer, de când locuiesc în București, atmosfera este una efervescentă, iar când vine vorba de schimbare capitala nu duce lipsă de așa ceva.

Un oraș, pentru a putea prinde viață, are nevoie ca fiecare dintre noi să se implice activ în schimbarea lui. Fie că vorbim de organizarea activitaților culturale sau de simpla participare la acestea. Important este ca oamenii să fie uniți într-un scop comun.

 [Citeste brieful si inscrie-te aici la "A New Now" Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Oameni

Sectiune



Branded


Related