Echilibrarea pietelor de media buying si planning

Media planning/buying
Nu cred sa existe o diferentiere clara a celor doua notiuni pentru mai mult de jumatate din piata noastra de publicitate. Majoritatea celor implicati atunci cand vorbesc de media buying se refera la discounturi, iar cand vorbesc de media planning se refera mai degraba la detalii de genul "la ce ora este plasat spotul si cate insertii sunt in campanie". Nu spun ca aceste lucruri nu ar fi si ele importante dar de cele mai multe ori, din pacate, strategia de planning se rezuma la a indica pe ce statii se va derula campania, care va fi numarul de insertii si cat vor costa ele, in timp ca in tarile dezvoltate se discuta din ce in ce mai mult "integrated communication".

Desi piata romaneasca de publicitate este inca foarte "cost oriented", exista si o tendinta din ce in ce mai mare din partea clientilor de a valorifica si alte aspecte ale consultantei oferite de agentiile de media. Informatiile referitoare la comportamentul consumatorilor, activitatea competitiei, relevanta proiectelor propuse fata de brand si de consumator, precum si conditiile calitative care insotesc discounturile oferite, sunt doar cateva aspecte care tind sa capete o importanta din ce in ce mai mare la construirea unei strategii de media. Sunt tot mai multi clienti care implica agentia de media chiar din momentul zero al conceperii strategiei de comunicare. As putea spune ca de la o piata orientata in proportie de 90% catre buying acum cativa ani, piata noastra recupereaza destul de rapid in directia corecta, catre un raport mai echilibrat intre cele doua servicii.

Categorii care au crescut:
In ultimii doi ani, intreaga piata de publicitate a inregistrat cresteri semnificative. Categoriile cele mai active s-au dovedit a fi cele care au beneficiat in cea mai mare masura de pe urma liberalizarii sistemului de credite, a schimbarii sistemului de impozitare, a cresterii salariului minim pe economie si anume: retailul, bancile, industria auto, industria medicamentelor, categoria cosmetice, etc. Pe de alta parte, categoriile aflate de-a randul anilor in topuri au inregistrat si ele cresteri spectaculoase, plecand in plus, si de la baze extrem de ridicate. Aici ma refer, in primul rand, la categoria telecomunicatii, unde jucatorii implicati, desi nu apar pe primele pozitii in topurile advertiserilor, dat fiind investiile mari in medii nemonitorizate de sistemele industriei, e clar ca in ultimii ani ei au devansat jucatorii traditionali P&G si Unilever.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Sectiune



Branded


Related