De la Bach la muzica braziliană: recital extraordinar al chitaristului Gustavo Costa în cadrul „The Guitar Lab”

De la Bach la muzica braziliană: recital extraordinar al chitaristului Gustavo Costa în cadrul „The Guitar Lab”

Unul dintre cei mai importanți chitariști brazilieni, Gustavo Costa, membru al celebrului Brazilian Guitar Quartet (2010-2018), concertist de marcă, cu premii la cele mai importante concursuri internaționale, vine pentru prima dată la București în cadrul proiectului „The Guitar Lab” al Asociaţiei Culturale Kitharalogos. Acesta va susţine un concert extraordinar în Sala de concerte „George Enescu” de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, duminică, 15 mai, ora 19:30, cu un program inedit, prin care face o punte peste timp între muzica lui Johann Sebastian Bach şi muzica braziliană (neo)romantică. Gustavo Costa, interpet care impresionează prin forța expresivă și tehnica briliantă, va oferi publicului meloman un concert încărcat de sonorităţi rafinate baroce şi efuziuni lirice latine, iar tinerilor interpreţi și iubitorilor chitarei le va oferi o sesiune de masterclass-uri intensive şi o conferinţă:

- cursuri intensive pentru 6 dintre cei mai buni tineri chitarişti români sub 26 de ani, selecţionaţi în urma unui apel naţional (11-13 mai);
- conferinţa cu tema „Sonatele şi partitele pentru vioară de J.S. Bach: transcripţia pentru chitară şi aspecte interpretative , urmată de o discuţie liberă cu publicul prezent (14 mai);

Proiectul Kitharalogos mai cuprinde două concursuri, unul internaţional, „The Guitar Lab International Competition – Discovering Romanian Contemporary Music”, dedicat chitariştilor născuţi după 1.01.1992, cu finala în octombrie, la Bucureşti, iar celălalt, un eveniment de tradiţie organizat sub egida UNMB, Concursul de compoziţie „Ştefan Niculescu”, dedicat studenţilor compozitori, care anul acesta are ca temă ansamblul flaut-chitară.

Accesul la toate evenimentele proiectului este liber; pentru concertele de la UNMB, este necesară rezervarea printr-un email la   [email protected]

Concertul va putea fi urmărit şi online, pe pagina de youtube a asociaţiei.

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Parteneri principali: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, UCIMR (Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România), ICon Arts Transilvania 2022.
Cu sprijinul: Hora S.A., Reghin, Fabrica de Instrumente Muzicale; Savvy Finance; Tecnoservice Equipment SRL; Savarez; Institutul Italian de Cultură; Ambasada Braziliei.
Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Agerpres, IQads, BookHub.ro, Liternet.ro, AgenţiadeCarte.ro, Cimro.ro.

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Gustavo Silveira Costa este unul dintre cei mai importanţi chitariști brazilieni ai generației sale. Pe lângă chitarele clasice cu 6, 7 și 8 corzi, el cântă la viola caipira - o chitară braziliană unică cu zece corzi de oțel care amintește de chitara barocă. Muzician de cameră activ, din 2010 până în 2018, Gustavo a fost membru al celebrului ansamblu Brazilian Guitar Quartet, alături de care a cântat pe întreg mapamondul. Alături de ei a înregistrat două albume pentru Delos International: primul cu lucrări de Heitor Villa-Lobos (câștigător al unui Grammy Latin în 2011 pentru „cel mai bun album clasic”) și al doilea cu lucrări ale compozitorilor spanioli, în 2013. Gustavo obține premii importante la concursuri de chitară din Brazilia, Franța și la două concursuri prestigioase din Spania: Certamen Internacional Francisco Tárrega (2003 - premiul II și premiul publicului) și Certamen Internacional Andrés Segovia (2008-2009-2010 - premiul II). Ca solist, a interpretat concertele de chitară ale lui Villa-Lobos, Rodrigo, Ponce, Brouwer, Camargo, Miranda cu orchestre din Franța, Spania, Italia și Brazilia: Orchestra Filarmonică din Strasbourg, Orchestra Ciudat de Torrent, Orchestra Molise, Sao Paulo University Symphony Orchestra (OSUSP), Orchestra Simfonică Ribeirao Preto, Orchestra Simfonică Petrobrás – Rio de Janeiro și Orchestra de Stat din São Paulo (OSESP).

Născut în 1976, Gustavo Costa a început studiul chitarei cu Geraldo Ribeiro de Freitas, în 1990. În 1994, s-a înscris la Institutul de Arte al Universității de Stat din Sao Paulo, unde a lucrat cu Gisela Nogueira – în această perioadă, Gustavo a lucrat şi a fost profund influenţat de Fabio Zanon și Paul Galbraith. În 1998, îşi continuă studiile cu Franz Halász la Hochschule für Musik Nürnberg-Augsburg, unde a obținut Meisterklasse-Diplom cu distincția „Summa cum Laude”. Din 2001 până în 2004, a studiat cu celebrul chitarist Pablo Márquez, iar repertoriul de muzică veche cu Yasunori Imamura, la Conservatorul din Strasbourg – Franța; este doctor în muzicologie la Universitatea de Stat din Sao Paulo. Din august 2007, predă chitara la Departamentul de Muzică Ribeirao Preto al Universității din São Paulo. Proiectele sale în prezent includ înregistrări ale Sonatelor și Partitelor lui Bach în propriile aranjamente și muzica braziliană pentru de chitară solo și viola caipira solo. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related