Începe festivalul NOVA: instalații interactive, performance-uri și robotul umanoid Eva se numără printre atracțiile de anul acesta

Începe festivalul NOVA: instalații interactive, performance-uri și robotul umanoid Eva se numără printre atracțiile de anul acesta

Astăzi începe cea de-a treia ediție a festivalului NOVA și cea mai amplă de până acum. Cu un program extins, ediția de anul acesta reunește multiple spații din București, în care au loc expoziții imersive, performance-uri, prezentări și workshop-uri susținute de artiști multidisciplinari români și străini. Festivalul NOVA se desfășoară în perioada 22 noiembrie -17 decembrie 2022 la București și este prezentat de UniCredit Bank. Cei care vor să exploreze modul în care arta se împletește cu tehnologia, pot vizita expoziția principală de la Pavilionul 32 al Goethe-Institut București. În plus, pot participa la evenimentele conexe desfășurate în cele 4 spații incluse în circuitul NOVA de anul acesta: Teatrul Excelsior, Cinema Elvire Popesco, Platforma Wolff și CINETic.

Evenimentul de deschidere va avea loc în această seară la Teatrul Excelsior, de la ora 20:00. În cadrul acestuia, Sougwen 愫君 Chung, artista și cercetătoarea de renume internațional, va susține un performance-lecture cu tema Seeing double – bridging dualities with relational intelligence. În cadrul acestuia, Sougwen va prezenta și explica abordarea ei inovatoare în lucrul cu brațele robotice. De-a lungul timpului, colaborarea dintre artistă și brațele robotice a evoluat de la imitație la comunicare directă, prin biofeedback. Acest performance-lecture speculează viitorul alternativ al relațiilor dintre oameni și mașini, adresând întrebarea: unde se termină „AI” și unde începe „noi”? Accesul la eveniment se realizează prin achiziționarea unui bilet de pe platforma Eventbook, iar cei care nu pot ajunge la Teatrul Excelsior, pot urmări evenimentul live online pe platforma Streamerse.

În 23 noiembrie, la Pavilionul 32 al Goethe-Institut București, are loc vernisajul expoziției principale a festivalului, care reunește 22 de artiști din 13 țări, ale căror lucrări sunt conectate în spațiul imersiv construit în cadrul NOVALab. Într-un univers viu, care se adaptează și evoluează în ritmul participanților, publicul va putea interacționa cu o serie de instalații interactive care abordează teme variate, de la AI la carte pop-up vizibilă în realitatea augmentată, de la peep media la secrete împărtășite cu necunoscuți și până la explorarea fizică a ideii de suflet. Printre artiștii care vor expune la NOVA se numără Mónica Rikić (New Home of Mind), Myriam Bleau (Metamorphosis), Adrien M & Claire B (Acqua Alta – Crossing the Mirror), precum și artiști români: Denis Simion (Anima), Alexandru Claudiu Maxim (Wind in my pages), RIZI (After Ego) și 13m10j (Intuition).

Sâmbătă, 26 decembrie, la Cinema Elvire Popesco, are loc evenimentul NOVA Talks, care aduce pe aceeași scenă 5 speakeri excepționali, precum și robotul umanoid Eva. Astfel, la Cinema Elvire Popesco vor urca, pe rând, artiști ale căror lucrări sunt incluse în expoziția principală a festivalului, precum și cercetători. În acest sens, publicul o va putea cunoaște pe Maša Jazbec, a cărei prezentare abordează tema: What kind of future do you envision with robots? Artista este coordonatoarea DDTLab, laboratorul de cercetare din orașul Trbovlje, Slovenia. Aceasta este renumită pentru crearea personalității robotului umanoid Eva, acționat cu puterea minții. În cadrul evenimentului, câțiva participanți din sală vor putea să interacționeze direct cu robotul Eva și va putea testa, astfel, comunicarea directă dintre om și robot.

Pe aceeași scenă vor urca: Mónica Rikić, care va aborda tema crizei existențiale a unor mașini conștiente, Costin Dămășaru, care va explica modul în care neurotehologia poate facilita comunicarea intimă dintre sinele conștient și cel subconștient. Nomi Sasaki, artista care expune la NOVA lucrarea SenriAn, va vorbi despre peep media în vremurile digitale și reconstrucția spațiilor personale prin AI, iar Anais Lossouarn va decodifica intimitatea în spații numerice.

Pasionații de noile tehnologii și rolul lor în procesul artistic actual vor putea lua parte la o serie de workshop-uri, reunite sub NOVA EDU, susținute de cercetători români la CINETic, un demers dezvoltat în parteneriat cu UNATC și Goethe-Institut București.

Vor susține ateliere practice: Iulia Gherghescu, scenograf, cercetător și lector asociat în cadrul UNATC, Marius Hodea, asistent cercetare în cadrul CINETic București și doctorand în cadrul Universității Naționale de Artă București, Ștefan Damian, sound designer, compozitor și lector asociat la Facultatea de Film a UNATC și Grigore Burloiu, lector în departamentul Animație și Interactivitate al UNATC. 

De asemenea, în perioada 5-8 decembrie, de la ora 20:00, la Platforma Wolff, NOVA împreună cu IQOS prezintă o serie de evenimente speciale care împletesc new media cu artele performative, în care două instalații devin cadrul de desfășurare a acestor întâlniri. ZiMMT 3D Sound Lab este o instalație de sunet 3D construită din douăzeci de difuzoare conectate. Aceasta formează un sistem audio 3D, care oferă cea mai fidelă experiență a sunetului, superioară sistemului de sunet tip surround.

În interiorul acesteia, va fi montată WONDER, instalația de lumini reactive la sunet, dezvoltată de artiștii Alexandros Raptis și Andrei Cozlac. Împreună, cele două instalații devin loc de explorare și experiment al artiștilor Judith State și Radu Dumitriu, Alexandros Raptis și Andrei Cozlac, Bogdan Moroșanu (Rockabella), Felix Deufel și Nikhil Nagaraj.

Experiența IQOS oferită la Platforma Wolff se adresează persoanelor cu vârsta peste 18 ani.

Accesul la expoziția principală și la evenimentele conexe NOVA se realizează prin achiziționarea unui bilet de pe platforma Eventbook.

NOVA este organizat de: Asociația Prezent Continuu și Asociația Culturală Control N
Prezentat de: UniCredit Bank
Cu sprijinul: IQOS
Parteneri: Goethe-Institut București, Institutul Francez din România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Republicii Slovenia în România, Teatrul Excelsior, DELL Technologies, Logicom, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, CINETic/Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, Interface Cultures, Kunstuniversität Linz, Universitatea Națională de Arte București, Novel Mushrooms, HUAWEI nova 10 Pro, Platforma Wolff.
Parteneri media: IQads, A LIST MAGAZINE, Igloo, Designist.ro, FEEDER.ro, Zile și Nopți, Radio France Internationale România, MUNTEANU, Radio România Cultural.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related