Cariera in PR - cum?

Experienta ultimelor discutii cu oameni de cariera din PR si cu aspiranti la o cariera in PR m-a facut sa trag concluzia ca si in PR, ca si in alte domenii, alegerea unei cariere, nu se face neaparat constient si calculat, ci mai degraba bazandu-ne pe "tendintele sezonului" si pe circumstante.

Ce reprezinta "cariera in PR" si mai ales cum poate fi ea construita. Cuvantul cheie este "construita", pentru ca exact asa trebuie procedat. Cariera in PR este, la fel ca activitatea de PR, un angajament pe termen lung. Expertiza urmeaza experientei iar experienta inseamna efort concentrat si continuu.

Orientarea in cariera este o misiune pe care atat educatorii, cat si elevii si parintii trebuie sa si-o asume inca din liceu. Cariera incepe de la alegerea facultatii si trebuie sa fie mai degraba legata de aptitudinile ereditare ale persoanei, decat de cele create prin educatie si exercitiu.

Astfel, esentiale pentru un om de PR sunt aptitudinile ereditare care tin de comunicare, organizare si exigenta.

Daca esti un mic maniac al detaliului, daca esti confortabil intr-un mediu complet strain si reusesti sa comunici eficient cu orice necunoscut, daca te intereseaza noutatile si dezvoltarea generala a umanitatii si esti permanent la curent cu ce se intampla in lume, atunci ai aptitudinile pentru a-ti crea o cariera in PR.

Un om de PR poate fi recunoscut intr-o masa de oameni prin felul in care interactioneaza cu cei din jur, prin numarul impresionant de persoane cu care discuta la un eveniment, prin felul in care evita bisericutele si imbratiseaza orice noutate, prin pozitivism permanent si energie nelimitata, prin zambetul larg si generos, prin preocuparea fata de interesul tau, mai degraba decat fata de interesul lui, prin tinuta impecabila, prin credibilitate si siguranta. Un om de PR nu va fi nicioadata indisponibil, arogant, grabit, superficial, dezinteresat, neinformat, obosit, abatut.

Inainte de a te hotara ca iti doresti o cariera in PR trebuie sa iti pui urmatoarele intrebari:

1. Ma intereseaza ce se intampla in jurul meu si sunt dispus sa depun toate eforturile pentru a fi la curent cu noutatile?
2. Am aptitudini in comunicare? Sunt dispus sa fac prezentari in fata unui numar mare de persoane si am capacitatea de a pregati de fiecare data cel mai bun material despre subiectul pe care il promovez?
3. Pot lucra in conditii de tensiune? Imi place sa fiu organizat, in asa fel incat sa pot respecta dead-line-urile stranse, sa nu omit lucruri si sa am eficienta maxima?
4. Sunt o persoana integra, dispusa sa adopt si sa urmez un cod etic extrem de riguros?
5. Am capacitatea de a motiva si de a influenta pe altii prin aptitudinile mele de comunicare?
6. Sunt dispus sa imi asum raspunderea pentru actiunile mele? Am capacitatea de a sustine solutia oferita, in fata unor mase de oameni?

Daca ai stabilit ca ai aptitudinile necesare si decizi sa iti iei un angajament pe termen lung in cariera de PR, pasii urmatori tin numai de efortul permanent pe care trebuie sa il depui pentru a iti folosi aptitudinile la maximum si pentru a iti dezvolta noi aptitudini.

Si nu uita! Munca de PR implica raspundere foarte multa. Fii sigur ca vrei sa ti-o asumi!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar


Comentarii

Dora Vulcan
acum 16 ani
Draga mea,

Spune-mi cu cine te inrudesti ca sa-ti spun a cui pila esti. Este un truism pe care nimeni, pe nici un site specializat, nici macar cel mai sincer si mai bazat dintre PR-isti nu il va recunoaste. Toate aceste truisme pe care dumneata le insiri aici sunt reale, le putea sintetiza orice student in PR.

Eu am facut tot ceea ce era omeneste posibil pentru a fenta sistemul de pile, am dobandit totul pe picioarele mele (si nu intre- iarta-mi vulgaritatea, dar este alt aspect esential si de toti eludat in eseuri), am tot, profesorii mei spun ca am talent cu carul. Cu toate acestea nici macar nu ajung sa fiu intervievata de cei care emit astfel de truisme. Poate si pentru ca le inspir teama. Poate si pentru ca AS FACE DIFERENTA. S-ar devoala multa impostura din sistem. Pacat.

EmilC
acum 16 ani
multumim de cursul predat :). sper ca data viitoare sa ne spui ceva concret, nu ce ai citit tu prin carti ;).

ps: mai moale cu "tendinta sezonului" ca sita cerne...in fiecare zi.

andreea marin
acum 16 ani
OK..nu contrazic truismele.imi ramane totusi intrbarea: daca in afara PR-ul presupune o multime de carti citite, in tara ce se citeste? concret catre ce ne poti orienta: un autor?o carte de temelie? poate o revista de specialitate grozava? orice in afara de blogg-uri.. si sincer, astept un raspuns, ca doar PR-ul te invata sa fii amabil si cu cei ce stiu mai putin ;)multumesc
alexandra dumitrascu
acum 16 ani
Dragi mei,

Cei care cu atata indignare ati postat comentarii referitoare la articol - tin sa va anunt ca nu stiti nici macar ce inseamna munca unui PR.

Acum, hai sa-i dam Cezarului ce-i apartine: intra-adevar este superficial scris si nu contine "vorbele de intelepciune" pe care le-ati fi vrut, totusi e bine din cand in cand sa mai citim ce ni s-a tot repetat prin facultate E bine de stiut ca aceste cateva randuri mai exista in forumurile inalte, ce reprezinta Romania in aceasta bransa.

Draga Andreea te-ai plans de truisme si lipsa pe piata romaneasca a cartilor de PR. Daca intr-adevar esti pasionata de acest domeniu mergi pana in panzele albe pentru a avea si cea mai mica cartulie despre PR. A te plange despre un truism(ca in Romanica a noastra, a tuturor nu exista carti bazate pe aceasta tema) ca cel amintit de tine, personal mi se pare penibil. Asa ca ar fi bine sa ne mai zbatem putin pentru ceea ce iubim. E mai frumos, mai placut si mult mai incitant sa faci tot posibilul de a fi informat in acest domeniu, decat sa te plangi de lipsurile lui.

Draga Emil, serios acum era necesar comentariul tau? Nu ti se pare ca ai pierdut secunde pretioase din vaita ta?

Draga Merlinutzel, despre pile si alte lucruri din aceasi categorie cred ca suntem plictisiti cu totii. Poate ai dat peste cateva cazuri, poate esti mai ghinionista sau poate asa este realitatea vazuta prin ochii tai, dar te asigur ca nu e peste tot asa. Eu una am dat numai peste varianta: multa munca, pile mai inexistente si orgasme multiple provocate de roadele munci mele - proprii si personale-. Acum ca profesorii iti spun ca ai talent si bla bla bla scuza-ma ca-ti spun, dar pentru o persoana asa de binecuvantata e o scuza prea josnica cea a pilelor. Poate nu esti buna pentru PR

Acum tin sa precizez ca romanii sufera de o GRAVA boala, aceea ca toti vor sa fie in posturi de conducere, normal ca pentru un absolvent al fac. de Comunicare gandul ca tb sa serveasca cafele e groaznic.

Alina Florina
acum 15 ani
Buna ziua,

Ma numesc Nica Alina, si cred ca de curand am avut revelatia de a incepe o cariera in acest domneiu. Motivata, sociabila, hotarata si dinamica, cateva caracteristici care ma ajuta sa comunic cu oamenii si sa obtin acel ceva. Insa gasesc ca nu ma pot orienta catre acele speciale cursuri sau studii pe care as putea sa le umrez pentru a avea o baza in acest domeniu. Am nevoie de o idee .....un gand.

Multumesc

veronica serban
acum 15 ani
supergirl_vip a spus tot ce era de zis si a pus punctul pe "i". Prin munca is efort plus o doza mare de pasiune se poate ajunge pe cele mai inalte culmi.Nu cred ca mai trebuie sa vorbim de pile atat timp cat exista implicare si vointa.E o munca grea si solicitanta insa extraordinar de frumoasa, cu o multime de posibilitati si deschideri...hai sa nu ne mai plangem de mila si sa chiar facem ceva daca vrem sa reusim cu adevarat....ne plangem singuri de mila ca ne-o iau altii inainte si ca exista "pile"...si stam cu maine in san si privim...putina atitudine si multa munca si o sa iasa toate ;)


Branded