Cum m-am angajat in publicitate

...or how to bluff your way into advertising

Episode I.: "The Phantom Spoof" 
Sa lamurim de la bun inceput un lucru: nu am antecedente in domeniu, nu sufar de vreo boala incurabila a pasiunii sau alte d'astea. Nu. La mine a fost mai simplu.

Anul trecut prin august cineva mi-a zis (foarte tarziu) de concursul ADfel de spoof-uri la reclame: 500 de EUR + lacomie - timp = un script de amator cu doua parodii, trimis in ultima zi de competitie ("poate il strecurati totusi pe CD-ul cu clipuri care va ajunge pe la agentii").Yeah, sure.

Si-n timp ce-mi updatam salba de esecuri, IQads ia doua decizii istorice: 
1. acorda tuturor retarzilor cateva zile de concurs in plus si
2. ridica stacheta cu Budai.B, traumatizandu-ma constructiv.

Sa recapitulam: stacheta + disperare + (a little) extra time = Hotii.avi; Miorita.avi; Truth.rar - ultimul realizat in ziua Z a prelungirilor, mai mult la plezneala&nefinisat, fara muzica de fundal si sperante desarte. O lacrima (de durere) aici pentru unghia piciorului meu drept, rupta spectaculos in tmpul escaladelor pe geam din "Hotii".
Egrete etrerne.

Episode II.: "Attack of the Crones"
9/11 - o nenorocire nu vine niciodata singura. Rezultatele concursului (si vocea din telefon a Dianei de la IQads) imi confirma inevitabilul: sunt cu toate(?) 3 in primele 10.
Reactiile nu intarzie sa apara: lumea vrea sa vada cu ce s-a castigat. Ma straduiesc sa ii ascult pe organizatori: tac, restrictionez temporar accesul pe Youtube la "Truth" si culeg diverse roade anonime ale libertatii de expresie: "Cenzura penibila. Acum sunt convinsa ca a fost aranjat. Abia astept proiectia de la Motoare. Acolo nu cred ca o sa puteti aranja ceva si cu publicul. Acesta va face diferenta si se va vedea adevaratul castigator."
Asa a si fost, Maria Silvae.

Episode III.: "Revenge of the Speech"
Cum sa mistifici in 3 pasi un discurs de premiere ratat:

1. Intituleaza-l "Autodenunt" si fa-l atat de complicat incat sa nu mai pricepi nici tu care era de fapt treaba.

2. Nu esti Lucian Pintilie, asa ca vei isteriza la sigur audienta bolborosind minute in sir de pe niste hartii.

3. Don't leave... Brittney... alone! si ridiculizeaza pe oricine ar avea tupeul sa spuna ca nu a inteles nimic, cand de fapt a fost martorul unui speech controversat si elaborat (nu al unui rateu patetic), care va face istorie etc..

Episode IV.: "A New Bluff"
La AdIdea2 a fost (si) mai usor, pentru ca invatasem deja lectia: cu cat te straduiesti mai mult, cu atat sunt mai mici sansele de a castiga. Asa ca intr-o noapte lunga de decembrie am incropit (cu typo-urile de rigoare, cum ii sade bine) o povestioara cu biciclisti, Kazahstan, paranoia si otv.
N-o sa ma creada nimeni, dar chiar am scris-o din&cu placere.

Episode V.: "iLeo Strikes Back"
Mesaj nou in Inbox: "Cei de la iLeo te-au pus pe lista finala a oamenilor care vor merge la interviu dupa vacanta". Ii multumesc Dianei si ii spun ca ne cunoastem de la ADfel - sa mai zica cineva ca nu se fac aranjamente... Aceasta e realitatea. Indubitabil.

Ianuarie 2008 prin troiene, la interviu. Mugur ma intreaba daca stiu ce inseamna un copywriter - improvizez destul de precar. La cerere, vorbesc fara elan despre mine. "Ce calitati crezi ca te recomanda pentru jobul asta?" Tacere. Incearca el o enumerare (ca un profesor care te ajuta la un examen, dar simt ca mi-am paradit deja implacabil sansa unei note mai acatarii). O preiau din zbor si incerc ma dau tare cum am ajuns in liceu la olimpiada de romana pe municipiu, cu un subiect de sinteza despre opera poetica a lui Blaga (facand de fapt LEGO cu sabloane din cartile de comentarii, pentru ca pe vremea aia nu citisem mai mult de 2-3 poezii de-ale lui - rusine!). La sfarsit, simt ca am dat-o sanatos in bara - pacat, parea misto.

Episode VI.: "Return of The J.R." 
Salut, am fost mai mult plecat din Bucuresti in ultimele 2-3 saptamani.
Totusi, nu am (inca) nici un feed-back de la voi dupa interviul din 9 ianuarie.
Asa ca am decis sa fiu taran si sa intreb. Multumesc anticipat pentru orice raspuns.
[1 Feb 2008; From:[email protected]]

Re.: Urmeaza sa luam decizia cam intr-o saptamana. Esti in finala cu inca o persoana. Ne auzim.
[1 Feb 2008; From:[email protected]]

Re.: Poti sa ma ajuti cu acest mic test pana joi ? Multumesc.
[5 Feb 2008; From:[email protected]]

Re.: Astept cu incredere un feedback. Multumesc.
[7 Feb 2008; From:[email protected]]

Re.: E bine pentru inceput . Iti trimitem astazi o oferta de colaborare.
[7 Feb 2008; From:[email protected]].

Acum sunt copy jr. la iLeo. Privesc in urma cu uimire si nu cred ca sunt in masura sa dau sfaturi celor care vor sa se angajeze in publicitate. Poate doar indemnul de a gandi curajos si cat mai departe.
Apoi lucrurile se vor intampla, pur si simplu.

Multumesc, IQads.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune


Comentarii

Cristian Balasa
acum 16 ani
Nu am nimic cu omul acesta dar citindu-i articolul am inceput sa ma intreb de ce se mai plang cei din aceasta industrie ca duc lipsa de oameni talentati dornici sa faca publicitate. Daca in finala a ajuns un om care habar nu are ce ala un copywriter, nici pasiune pentru aceasta meserie...WTF????? Sincer o sa am o senzatie de ingurgitare cand o sa citesc de acum in colo in interviuri cum se plang "greii" industriei ca nu au personal calificat...ce semanati asta culegeti dragii mei....
Ana Militaru
acum 16 ani
si cam de unde ai dedus tu ca "habar nu are ce e ala un copywriter"? copy&paste, pls.
Cristian Balasa
acum 16 ani
Ianuarie 2008 prin troiene, la interviu. Mugur ma intreaba daca stiu ce inseamna un copywriter - improvizez destul de precar. La cerere, vorbesc fara elan despre mine. "Ce calitati crezi ca te recomanda pentru jobul asta?" Tacere. Incearca el o enumerare (ca un profesor care te ajuta la un examen, dar simt ca mi-am paradit deja implacabil sansa unei note mai acatarii).
Ana Militaru
acum 16 ani
confunzi modestia si bunul simt cu incompetenta. Nu ai nici un drept sa scrii ca "habar nu are ce ala un copywriter, nici pasiune pentru aceasta meserie". De crezut, poti crede ce vrei, dar inainte de a aduce cuiva acuzatii, trebuie sa ai si argumente.
Cristian Balasa
acum 16 ani
Ana o sa reformulez paragraful lui care exprima incompetenta crasa astfel incat sa exprime modestie: Mugur ma intreaba daca stiu ce inseamna un copywriter: eu i-am creionat un profil al omului care ar trebui sa faca acest lucru incercand sa pun cap la cap notitele scrise un pic cam stangaci pe foaia alba din minte in timp ce ma documentam despre aceasta industrie. De ce suna mai bine?

In primul rand e mai poetic, nu exprima mediocritatea lui in folosirea limbii romane si reiese faptul ca el a studiat inainte de interviu cam ce inseamna publicitate si cu ce se mananca...intelegi tu? Referitor la pasiune uite aici paragraful : "Sa lamurim de la bun inceput un lucru: nu am antecedente in domeniu, nu sufar de vreo boala incurabila a pasiunii sau alte d'astea. Nu. La mine a fost mai simplu." Ana daca zice ca e pamflet textul il cred.

Imi cer scuze pentru greselile gramaticale dar eu nu am avut timp ca el sa pregatesc materialul si ma grabesc. :)

As continua dar imi pierd timpul..oricum pentru un copywriter textul lui este mediocru...si e parerea mea si pot sa o afirm unde si cand vreau...si paragraful ala nu o sa exprime niciodata modestia...poate ce am scris eu sa se apropie...ma simti???(sa inchei si eu in ton de cartier ca deja asa a devenit dialogul)

Ana Militaru
acum 16 ani
Ce frumos ai rescris tu textul. Deci tu ai fi fost mai bun, asta voiai sa ne spui. Nu stiu de ce banuisem eu de la inceput treaba asta...Ma bucur ca am lamurit.
Cristian Balasa
acum 16 ani
Ana ma confunzi....am un job foarte bun de care sunt multumit si nu vroiam sa fiu pe postul lui de junior :)
Ana Militaru
acum 16 ani
citesc ce scrii doar. Nu am nevoie de carte de vizita. Eu am inteles cu totul altceva din textul asta si scriam si eu ce cred. La fel ca tine.
Cristian Balasa
acum 16 ani
Ana eu doar am criticat un text scris de un om....pe criteriul tau as intelege ca orice critic literar ar vrea sa fie Coelho sau Dan Brown sau un critic de film ar dori sa fie Spielberg....ce zici asa e ?
Ana Militaru
acum 16 ani
daca aveai si argumente, poate intelegeam si ce vrei sa spui. Eu m-am referit strict la ce ai scris tu, nu am apelat la generalizari ca sa-mi sustin teza, cum faci tu acum. Oricum, sa mai asteptam si alte reactii.
Cristian Balasa
acum 16 ani
Ana eu inteleg ca poate il cunosti pe tipu asta si poate iti este drag si bla bla...dar nu incerca sa il aperi intrand intr-o zona patetica de genu:"daca aveai si argumente, poate intelegeam ce vrei sa spui". eu zic sa incheiem aici si ma retrag din aceasta discutie dar nu inainte de a spune ca uneori e bine sa fi obiectiva...oricum ii doresc multa bafta in continuare si la mai mare...mai astept texte de la el
Ana Militaru
acum 16 ani
prietene, nu eu sunt patetica in discutia asta. Tu ai recurs la "ti-e drag si bla bla", eu m-am mentinut rationala in argumentatie. Nu pot spune ca regret ca nu mai argumente, pentru ca pana acum ai avut zero. Asa ca ingropam securea, poate mai are si altcineva pareri.
Cristian Balasa
acum 16 ani
In primul rand nu suntem prieteni sa iti fie clar lucru asta, in al doilea rand constat cu stupoare ca Iqads a inceput sa actioneze ca inchizitia....primul comentariu la acest articol nu mi-a apartinut si era al altcuiva care si-a exprimat opinia in legatura cu acest articol. Ce o tot dai in sa auzim alta opinie cand deja ai sters una?? Vrei argumente pentru tampenia facuta de voi? Ia fi atenta: cand publici un articol pe un site public iti asumi responsabilitatea de a primi critici si laude si nu stergem ce nu ne convine, fiecare se exprima cum ii e la indemana, caci daca stergem texte care sunt deplasate ar trebui sa incepeti cu articolul asta....deci ce alte pareri cand voi le stergeti????
Ana Militaru
acum 16 ani
si se vede disperarea din modul in care te agati de lucruri care nu au legatura cu comentariul tau. Primul comentariu la acest articol era "beshi ma". Ce opinie ti se pare ca am cenzurat din el? Crezi ca o sa lasam toate expresiile colocviale (nu spun "dejectii verbale ale unor trogloditi") doar ca sa nu fim acuzati de cenzura? Cand o sa fie in stare sa se exprime decent, sa pofteasca.
Cristian Balasa
acum 16 ani
Spune-mi tu cu ce este mai oripilant comentariul reprodus de tine fata de paragraful pe care il voi pune eu aici extras din articol :" lacrima (de durere) aici pentru unghia piciorului meu drept, rupta spectaculos in tmpul escaladelor pe geam din "Hotii".

Egrete etrerne."

Ana, nu stiu cum sa iti spun dar macar comentariul ala era coerent la obiect, fraza asta este fara logica. Egretele este o pasare migratoare....intelegi? macar din "bun simt" putea sa trimita un articol scris corect din moment ce e publicat pe un site public..sti cu siguranta intra si copii aici....

Cristian Serban
acum 16 ani
Dragul meu tiz (Ana, nu fii geloasa), sa nu intram totusi in anecdotic. Inceputul a fost bun, dar la final ai dat cu nuca-n erete.

Vizionari placute in continuare.

Ana Militaru
acum 16 ani
macar inceputul a fost dragut. of, si eu care incercam sa obtin aprecierea eterna a publicului. ffs.
Cristian Balasa
acum 16 ani
Cristian, sper ca nu ai inteles ca sunt de acord cu un asemenea limbaj primitiv ci sper ca ai fost pe faza cand am spus ca nu e nici o diferenta intre o fraza cu texte iritante pentru ureche si o fraza incheiata prost cu "Egrete etrerne" plusand cu cateva greseli de ortografie....chiar daca ai scris in graba acest articol puteai sa arati respect cititorilor prin a-l corecta....nu-i nimic caci nimeni nu e perfect......

adrian lupu
acum 16 ani
Ideea ca cineva "scrie" trei spoturi la intamplare si alea pun pe butuci intreaga intelighentie mass-media nu ma mai coafeaza totusi "ca la inceput". Ce trebuie sa retineti e ca: omul si-a dat seama care e principiul of this very world a mediei: exagereaza, exagereaza, exegareaza. Nu conteaza cate universuri de discurs deschide textul tau, conteaza sa produci exagerare pe metru patrat cu un mic contrast static. Pun pariu ca asa sunt si "spoturile". Si poate ca la asta omu' e cel mai bun.

nicolas papagheorghe
acum 16 ani
ura si la gara :P
Andrei Falcas
acum 16 ani
fix!...:)
Stefan Parcalabescu
acum 16 ani
la primele 1-2 uri ati fost haiosi, mai ales cand ati lasat impresia in vreo 2-3 posturi ca n-o sa prelungiti duelul, apoi treaba a devenit usor dificil de inghitit, nu m-am putut abtine sa nu citesc tot insa. Se pare ca marian x a simtit el ceva dinainte sa inceapa tot circul, ca asta e ce-ati facut voi aici cu articolu omului. Nici nu mai stiu daca sa comentez articolul sau dialogul de dedesubt, spumoase fiind amandoua. Cristian Serban sa nu cumva sa corectezi urmatorul tau articol ca ii lasi pe astia fara ocupatie.
Stefan Parcalabescu
acum 16 ani
e misto sfarsitul, fuck the rest, nu mai conteaza

Privesc in urma cu uimire si nu cred ca sunt in masura sa dau sfaturi celor care vor sa se angajeze in publicitate. Poate doar indemnul de a gandi curajos si cat mai departe.

Apoi lucrurile se vor intampla, pur si simplu.



Branded


Related