O sugestie pentru juniori

Sa presupunem ca ai tot ceea ce-ti trebuie (pasiune, talent, entuziasm, portofoliu, skills), astfel incat poti incepe sa-ti cauti un job de creatie in advertising. Si te intrebi unde ai vrea sa lucrezi, unde te-ai potrivi cel mai bine? O agentie independenta sau o multinationala? Sigur, numele mari suna extrem de bine, si e destul de greu sa rezisti farmecului discret pe care-l emana.

O sa va spun cate ceva despre cum e sa lucrezi intr-o agentie independenta, despre avantajele si dezavantajele unei astfel de optiuni si urmeaza sa discutam despre multinationale altadata.

In primul rand, daca esti junior, o agentie independenta e exact ceea ce-ti trebuie. N-as da nici 10 multinationale pe junioratul facut in prima mea agentie. Lucrezi pe o multime de conturi, de la bete de chibrit la masini de lux. Si ai nevoie de asta, in special pentru ca iti poti mentine mintea deschisa, poti evita mai usor cliseele. Esti alert si nu te plictisesti. Nu inveti cuvintele cheie si frazarea la care raspunde afirmativ clientul. In al doilea rand, pentru ca toata lumea e prietenoasa si are rabdare cu tine. Daca ciulesti urechile, inveti de la toti.

Aboneaza-te pentru a avea acces la acest articol
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune


Comentarii

Stefan G
acum 16 ani
corect, foarte bine zis. Nu ai vorbit insa de programul de munca. Fiind o agentie mai mica, nu se munceste mai mult intrucat uneori exista o supraaglomerare (fireasca pana la un punct) a sarcinilor ? Ma refer aici la copy, art, hai si web-designer.
Suman Eugen
acum 16 ani
sorry. ma gandeam ca stie toata lumea. peste tot se munceste mai mult, peste program, in weekenduri cand e nevoie, samd. nu conteaza marimea agentiei.
Stefan Parcalabescu
acum 16 ani
articolul asta imi da sentimentul ca sunt intr-o pozitie foarte foarte cool, astept sa-l citesc si pe ala cu multinationalele sa fac apoi comparatia, da mai ales am o intrebare, esti de parere ca dupa ce faci experienta in minunata pozitie descrisa mai sus, e cazul sa te angajezi la o multinationala ca sa-ti dea aia mai multi bani si sa ruginesti 5 ani pe acelasi cont?
Suman Eugen
acum 16 ani
depinde de foarte multe lucruri. depinde f mult de tine. de cate chestii inveti. poate nu-i de tine viata de corporatie. iar cu banii, well, din cate stiu eu, nu sunt diferente notabile intre independent vs multinationala ;). iarasi, tot de tine depinde si salariul pe care-l ai. singura chestie mai delicata in ceea ce priveste agentiile mici e cea legata de premii. accesul catre un premiu de festival e destul de barat. (nu prea ai timp de ghosturi sau de speculative si nici n-ai un client service care sa poata negocia o aparitie, doua, pt un ad, "cat sa-l bagam si noi la festival"). insa, repet, depinde de ce-ti doresti. eu, de exemplu, prefer sa stiu ca adurile mele au si rezultate concrete in cifra de afaceri a clientului. cel putin acum, asta e atitudinea.
Florin Gheorghe
acum 16 ani
Junioratul e partea cea mai interesanta a carierei. Ambitia, entuziasmul si creativitatea sunt la cote maxime in aceasta prima faza a carierei si iti da puterea sa realizezi orice. Cel mai bun loc in care ai putea sa faci junioratul este intr-o agentie/firma mica, ce are posibilitati de dezvoltare in viitor. Aceasta, inevitabil, o data cu ea, iti va oferi si tie posibilitatea sa te dezvolti si sa devi un profesionist. Este evident faptul ca trebuie sa muncesti mult, ca programul de lucru inseamna doar cateva cifre pe o hartie. Doar nu o sa te trezesti brusc la 4 dimineata cu o idee geniala in cap si o sa-ti spui ca poate sa mai astepte pana la ora 9 cand incepe programul.

Nu cunosc foarte bine climatul din multinationale, dar, din ce stiu, pentru mine munca acolo echivaleaza cu pensionarea creativitatii, si ambitiei, si entuziasmului. Am avut ocazia sa vorbesc cu cativa oameni din multinationale si toti se plangeau de faptul ca acolo nu se intampla niciodata nimic. Daca esti in cautarea dezvoltarii personale, cel putin in primii 5-10 ani, sa zicem, multinationalele trebuiesc evitate.

Radulescu Andrada
acum 16 ani
Mi-am regasit junioratul in cele mai mici detalii.

Acum sunt in alta agentie. Mai mare. Si mi-e bine, pentru ca am o baza solida.

Da' ma uit la copiii astia din jur...of.

Alin-Cristian Tatarca
acum 16 ani
E f ok ce zici tu... insa ce se intampla cand patronul, de obicei fost CD intr-o multinationala, nu are timp de juniori... adik e mai mult plecat sa caute clienti... crezi ca ei,m juniorii, cresc intr-un mediu propice? Crezi ca invata ceva? Nu le ramane decat de furat... de ici, de colo... Si inca ceva... cum crezi ca arata urmatoarea generatie de CD... hmm eu personal nu o vad bine...
Cristian Spiridon
acum 16 ani
Eu am inceput exact invers. Acum lucrez intr-o agentie mica si nu-mi pare rau ca am facut aceasta alegere. Invat foarte multe si cel mai adevarat : colegii imi sunt prieteni. Programul, eu zic ca este la fel. Iar placerea unui cont castigat sau al unui succes intr-o agentie mica se resimte mult mai tare in randul colegilor mei actuali decat intr-o multinationala.
Liviu Dragomir
acum 16 ani
tare


Branded


Related