Care-i faza cu Fuborg?

De cand, acum aproape 11 ani, a intrat in Romania, infigandu-si la tot pasul sloganul "Tu si Tuborg" laolalta cu imaginea etichetei, pe atunci de culoare maro, Tuborg s-a pozitionat ca bere a oamenilor cu personalitate. Daca nu chiar bere a egoistilor. Unde egoismul - se stie - conoteaza premium. De fapt, a fost primul brand de pe piata noastra care a mers pe platforma "prea bun ca sa il impart cu altcineva". Daca au mai facut-o si altii apoi, n-au mai facut-o la fel de convingator. In reclame, Tuborg ne-a impus ani de zile imaginea unor tineri bautori de bere care se tin de lucruri extraordinare si costisitoare, cum ar fi sculptura in metal cu lampa de sudura sau mersul cu decapotabila pe plaja (si cati impetuosi nu si-au impotmolit apoi rotile in nisipul Vamii, incercand sa-i imite?)…

Aboneaza-te pentru a avea acces la acest articol
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune


Comentarii

Irina Iliescu
acum 15 ani
Or esti pupincurist, ori esti prea indopat cu teorie. Teoretic vorbind,poate ai dreptate, dar daca tu crezi ca un om normal si care n-are treaba cu advertisingul asta intelege din Filip si Fuborg, inseamna ca te inseli....
adrian lupu
acum 15 ani
S-a mai testat ("Vitamina C place") aplicabilitatea aparatului asta conceptual. E exagerat deci ca joaca "tare"
florin dumitrescu
acum 15 ani
@iri: incepator/oare? pt. oameni normali exista reclame. ce am scris eu e pt. cei interesati de partea ascunsa a reclamelor, aia care te face la subconstient. daca tu crezi ca publicitatea e o insailare de haiosenii nevinovate ca la caminul cultural, iti doresc viata senina in continuare. (ca un pupincurist ce sint, nu puteam sa fiu mai dur de atit)

@mathilde: iti multumesc pt. evocare. consider sloganul pt. "vita c" (de ce n-ai zis si brandnameul) cel mai reusit al meu, desi eram debutant cind l-am dat (94). Dovada ca nu a fost un simplu test e ca a facut epigoni. Cel putin doua produse pe baza de vit. C au folosit dupa aceea pattern-ul retoric (merci ca i-ai zis "aparat conceptual"). nu stiu cine a facut sloganul tuborg, dar recunoaste ca e un hit etern.

adrian lupu
acum 15 ani
Mai sunt sloganuri by the book din era aia: Trei litere, masculin, singular: b-m-v. Seara romantica, cer senin. cinci stele (Hilton)

Cum s-ar spune, proiectia principiului echivalentei de pe axa selectiei pe axa combinatiei, bro!

florin dumitrescu
acum 15 ani
te rog, mathilde, nu-i confuza pe juniori!

impletirea dintre metafora si metonimie functioneaza (si da rezultate) inclusiv la niv. retoricii vizuale sau al diegezei spoturilor.

exemplele tale sint caraghioase pt. ca au fason de cenaclul rebusistilor pensionari. daca au aparut cu caracter oficial, au fost sporadice si neimportante. ele sint proaste pt. ca sint... prea dstepte, folosesc doar tropi semantici si logici, exclusiv rationali.

tu si tuborg e dimpotriva la nivelul lui ala-bala-portocala. de aia e memorabil si place (ca un vita c), tocmai pt. ca nu e deloc smart (dimpotriva).

nu ma face sa-ti desart sacul cu oddities din nineties! am fost o vreme coleg cu francisc varga, cel cu "noi il avansam in grad pe celsius" (calorex, desigur)...

adrian lupu
acum 15 ani
Sa nu crezi ca nu am incercat sa explic ce ar presupune ca ceva sa fie un hit "etern".

Tu si Tuborg, I like Ike...unde-am mai auzit eu toate astea?

florin dumitrescu
acum 15 ani
ai vazut ultimul indiana jones, de anul asta? ij e batrin si nu se mai bate cu nemtii, ci cu sovieticii, condusi de cate blanchett (care baga un accent rusofon mortal)! cind il incercuiesc si zici ca e pierdut il intreaba: - poti sa treci de partea noastra si sa te iertam, ce zici, la care harrison ford rinjind intr-o parte: - i like ike! (dupa care hop cu biciu' pe ei...)
adrian lupu
acum 15 ani
Acum stiu unde le-am auzit - umorul e tipic celor de la Constructii. Cei din armata...
clara tyukodi
acum 15 ani
sincera sa fiu nu inteleg de ce va mancati intre voi. Da e ok sa-ti spui parerea, dar nu sunteti inamici. Lucrati cumva la agentii diferite? Si ce dak..
Victor-Vartan Pambuccian
acum 15 ani
Tuborg este poate cea mai buna dovada de la noi ca rimele functioneaza excelent daca sunt bine realizate si nu ar trebui privite ca pe niste naivitati. Au reusit sa intareasca brandul atat de mult incat acum il pot parodia (crescand astfel si mai mult puterea lui). Bravo lor.
cosmin sandu
acum 15 ani
Pare atat de simplu si totusi stau si ma gandesc " oare cine a fost primu cu sugestia", a fost o gluma de birou iar apoi na trebuit decat indrazneala de a iesi cu ea intr-un spot?, oricum ar fi, " Tu si Tuborg" parca de cand ne stim in Romania, si-a gasit mostenirea, umorul accentuat pe imaginea unui brand foarte puternic ,iar publicul marsaluieste odata cu Fuborg. Iata ce poate sa faca o constructie sanatoasa intinsa pe ani de zile a unui Brand exceptional, insa sa nu ne lasam dusi de val. Bafta tuturor celor de la Tuborg si astept in continuare sa fiu surprins placut!
florin dumitrescu
acum 15 ani
@free_: chill out, asta e chiar o discutie relaxata.

@blackk: sorry ca o dau ca de la catedra, dar e important: "tu si tuborg", respectiv "filip si fuborg" nu sint rime, ci alitareatii (si, ca sa fiu pedant, as zice chiar aliteratii anaforice). dar atit rima, cit si aliteratia sau alti tropi eufonici sint eficace doar in relatie cu brandname-ul.

@cosmin: doar pare o gluma de birou, dar are o super-strategie in spate. asa sint Marile Chestii Memorabile: gratioase, facile in aparenta, ascunzind ermetic truda din culise.

Adrian Spiridon
acum 15 ani
ca sa.mi placa Tuborg trebuie neaparat sa am hobbyuri iesite din comun? sau e reactia dupa consumul de Tuborg?


Branded


Related