SEMANTIKU wrote:1. aha! atzi fost scutitzi de multa munca !
N-ai dreptate. Am fost scutiti mai degraba de multa gandire. Munca a fost suficienta si o sa vezi si de ce.
Cand pleci la un proiect cu un client care are o personalitate foarte puternica, iti pui din start problema ca s-ar putea sa te iei cu iei cap in cap, ca berbecii. Mai ales ca CTP si Dinescu sunt cunoscuti ca persoane foarte indarjite, si cum si noi la Grapefruit suntem destul de "caposi" (intreaba orice client), ma asteptam sa iasa scantei. Am avut surpriza sa dau peste persoane mult mai intelegatoare si mai obiective decat par la TV, si vreau sa spun ca procesul de lucru a decurs foarte normal. Opiniile noastre au fost ascultate si apreciate, solutiile noastre --la fel, si cred ca pot sa spun ca designul ziarului Gandul chiar face o nota aparte de originalitate si inovativitate in peisaj. Sincer, la inceputul proiectului mi se parea extrem de greu de convins clientul de utilitatea spatiilor albe sau a alinierii la stanga. Nu mai vorbesc de necesitatea unui buget pentru achizitionarea licentelor pentru fonturi (by the way, arata-mi mie cate ziare au licente la fonturi, sau macar folosesc ceva ales cu cap).
De partea cealalta a baricadei, daca un client nu are studii de design, nu inseamna ca nu poate avea idei bune. Asa ca Ganditorul de la Hamangia (propus de client) a fost luat in calcul, ilustrat si prezentat clientului impreuna cu alte variante si ales in final.
Atat cu partea de gandire, daca e sa vorbesc despre munca ar trebui sa spun despre noptile petrecute pentru a realiza ilustratia, pentru a o revizui in urma zecilor de teste de lizibilitate la tipar, de grija avuta pentru trapping si multe alte detalii tehnice. Sau despre ajustarea caracterelor si spatierii lor sau alte considerente de echilibru si typography (o arta la care, ca la multe altele, se pricep prea putini oameni in tara noastra--adica mai astept vreo 2 ca sa pot sa-i numar cu o mana). Ce pot sa spun e ca in final am ajuns la o solutie optima, care arata bine si pe capul de ziar, si pe o carte de vizita, fara a suferi din cauza detaliului. Si nu mi-as permite sa ma laud atat cu rezultatul, daca n-ar fi fost apreciat si de unul din cei mai tari profesionisti ai domeniului, Jim Parkinson (www.typedesign.com)
Marius Ursache
Chief Creative Officer
www.grapefruit.ro