Parteneri

Reload Film
SMARK
IQads foloseste serviciile Zelist Monitor

Postby mihaicoliban » Tue Jun 13, 2006 4:05 pm

mai, i-o mi-s art director, nu copywriter. da' nu-i nimic...
ultimul copy cu experienta zero pe care l-am luat are abilitatea si placerea de a scrie, pur si simplu. gandeste. vrea sa faca publicitate. are un portofoliu.
astea ar fi obligatorii.
bonus (nu neaparat obligatoriu, dar de dorit) - are o varsta la care a adunat ceva experienta - liceu terminat, facultate, experienta intr-ale scrisului.

nu mi-ar placea sa fie fandosit, rigid, obosit, increzut fara motiv (plus ce-am mai scris intr-un raspuns anterior)

bughitza wrote:Salutare Mihai,

Nu ne cunoastem, dar te-am luat direct mizand pe spiritu-ti tanar. Da-mi si mie un studiu de caz de cum ajungi copywriter. Dupa principiul imi place asta, vreau s-o fac, da` cum s-o fac? Tu cum ai facut?
Teoretic, daca nu ai experienta ai totusi sanse sa ajungi junior intr-o agentie, daca respectiva are vreun program de training si vrea ea neaparat sa creasca niste oameni. In acest caz ce cantareste cel mai tare ? Daca ar veni unul sau una si ti-ar solicita interviu de copy (experienta = 0) si tu ai accepta, ce ti-ar placea si ce nu ti-ar placea sa vezi la omul ala? Dezvaluie putin din "baremul" de evaluare :) Daca nu vrei cumva sa tii o aura de mister :)

Mersi si multa bafta,
Bogdan
mihaicoliban
INVITAT SPECIAL

Re: cal-up

Postby bizartist » Tue Jun 13, 2006 4:07 pm

am intrebat cu tenta asta de exagerare, dar sunt sigur ca intelegi.
ai reactionat repede la asta
tu esti freelancer.
vorbind despre agentii?
sunt agentii care stau mai bine decat altele la capitolu ardirecting, vezi lowe, si altele care stau mai bine la capitolu copiraiting(vezi headz). mai bine decat ce?
sa zicem ca sunt mijloacele de expresie mai puternice in cele doua tabere. cuvinte si imagini.
si chestia asta se vede uneori din afara.
Isotopic wrote:
bizartist wrote:CARE E CEL MAI TARE ART DIRECTOR DIN PARCARE?

Iti garantez ca cel mai bun art director nu e fraier sa lucreze intr-o agentie. De multe ori, freelancing-ul e mult mai profitabil atat ca recompensa financiara cat si ca satisfactie personala.
bizartist
IQader

Postby mihaicoliban » Tue Jun 13, 2006 4:18 pm

salut.
sunt oameni in pub. care muncesc foarte mult si nu se plang. dar sunt si multi mercenari.
pentru ca e o mare problema de selectie. il vezi pe cate unul, cu 1-2-3 ani de experienta in agentii si-l iei, il intrebi toate intrebarile din carte si pe langa, dar el STIE raspunsurile.
dupa ceva timp in agentie si 5-6 interviuri, stii toate raspunsurile corecte, frate.
si atunci cum naiba sa te prinzi daca omul ala munceste din pasiune sau pentru bani? cum sa stii daca va sta sau va pleca, pentru un salariiu mai mare? e o chestiune de noroc si fler, adica ce e mai rau. nici macar testele sau portofoliile nu-s relevante.
asa ca il iei sau nu. poti sa ai noroc cu el sau nu. poate sa fie urmatorul director de creatie sau un looser, care va pleca la prima furtuna, cat de mica.
asa ca aia care se plang n-au ce cauta in publicitate. fie, dau si sircumstante atenuante: daca n-ai avut concediu 3 ani si ai stat cate 2 weekenduri si 4 nopti pe luna, plus 18 ore de lucru pe zi, ai voie sa te plangi...
in presa e altfel, sunt deadlineuri care nu pot fi amanate, trebuie sa prestezi ceas. nu merge cu amanari, dus cu vorba sau false valori. iar oamenii din presa fac asta la maximum, cat pot, dupa care se lasa sau descopera secretul de a te sacrifica atunci cand si cat trebuie. insa ca nu sunt pasionati e ultimul lucru care se poate spune despre ei. vine cu jobul, practic.

Chasse wrote:Bine v-am gasit!

De ce credeti ca foarte multi oameni implicati in publicitate bat atata moneda pe faptul ca e un ritm ametitor in aceasta industrie si sustin ca in viata nu mai ai timp decat pentru publicitate si pentru nimic altceva in rest, in timp ce oamenii din presa (scrisa, radio, TV) nu prea zic asta niciodata (si este evident ca agitatia este mult mai mare) ?

Multumesc.
mihaicoliban
INVITAT SPECIAL

Re: :)

Postby mihaicoliban » Tue Jun 13, 2006 4:21 pm

Lowe face cam 90% atl. de fapt, e firma de atl.
pentru btl, patronii au o alta firma, specializata. se cheama Draft, are dept de creatie, directori, tot tacamul. sincer, noi, Lowe, nu prea ne mai intersectam cu ei.

lyvyoo wrote:Sunt si eu curios, Lowe are departament de BTL? Sau merge mai mult pe ATL?
mihaicoliban
INVITAT SPECIAL

Postby mihaicoliban » Tue Jun 13, 2006 4:24 pm

daca stii mai multi d-astia, da-mi de veste, te rog :)
poti sa zici ca-s pesimist:
teoretic ai dreptate. practic, vorbesti de niste pasari rare...

coroziv wrote:poate la tine e asa, ca inteleg ca lucrezi intr-o agentie...dar nu peste tot.
sunt agentii care solicita foarte mult oamenii cu care lucreaza. as putea sa dau cateva exemple,dar...mai bine nu.. :wink:
si..mai e ceva...un creativ nu-si lasa munca la serviciu...e mereu cu el..in tramvai, acasa,cand doarme...deci e cu adevarat un job 24 din 24

eatdaworm wrote:eu nu am spus ca e rau. pe alocuri chiar e f bine. nu pot sa zic ca mi-a displacut lately ceva lowe. dar slugarniciile astea de pe forum care nu au nici o finalitate. simply useless

in legatura cu viata ametitoare dintr-o agentie: este la fel ca viata ametitoare a lui britney spears. in realitate majoritatea oamenilor care lucreaza in agentie nu au avut inainte un alt job. in mintile lor creative isi imagineaza ca toata lumea in afara de departamentul de creatie din agentia lor lucreaza stil baietii din unirea. munca lor este grea pentru ca nu au cu ce sa compare. toata lumea munceste, are deadlinuri, are responsabilitati.
e adevarat ca stau pana la 10 seara-lucru datorat faptului ca au venit la 12 la munca.
mihaicoliban
INVITAT SPECIAL

Postby eatdaworm » Tue Jun 13, 2006 4:25 pm

e acum trebuie sa plec. pentru ca s-a facut ora 6.
I hustle people for money to buy a McDonalds BigMac while you visit Seichelles and enjoy your pina colada
eatdaworm
IQader Senior

Postby coroziv » Tue Jun 13, 2006 4:40 pm

culmea e ca stiu...nu vorbesc despre mine, ca nu mai lucrez la departamentul de creatie.
drept e ca n-am intalnit multi...dar mai sunt.

mihaicoliban wrote:daca stii mai multi d-astia, da-mi de veste, te rog :)
poti sa zici ca-s pesimist:
teoretic ai dreptate. practic, vorbesti de niste pasari rare...

coroziv wrote:poate la tine e asa, ca inteleg ca lucrezi intr-o agentie...dar nu peste tot.
sunt agentii care solicita foarte mult oamenii cu care lucreaza. as putea sa dau cateva exemple,dar...mai bine nu.. :wink:
si..mai e ceva...un creativ nu-si lasa munca la serviciu...e mereu cu el..in tramvai, acasa,cand doarme...deci e cu adevarat un job 24 din 24

eatdaworm wrote:eu nu am spus ca e rau. pe alocuri chiar e f bine. nu pot sa zic ca mi-a displacut lately ceva lowe. dar slugarniciile astea de pe forum care nu au nici o finalitate. simply useless

in legatura cu viata ametitoare dintr-o agentie: este la fel ca viata ametitoare a lui britney spears. in realitate majoritatea oamenilor care lucreaza in agentie nu au avut inainte un alt job. in mintile lor creative isi imagineaza ca toata lumea in afara de departamentul de creatie din agentia lor lucreaza stil baietii din unirea. munca lor este grea pentru ca nu au cu ce sa compare. toata lumea munceste, are deadlinuri, are responsabilitati.
e adevarat ca stau pana la 10 seara-lucru datorat faptului ca au venit la 12 la munca.
coroziv
coroziv
IQader Senior

Postby mihaicoliban » Tue Jun 13, 2006 4:43 pm

era, dom'le, era.
jur ca n-am vazut atat de multa pasiune pentru publicitate ca acolo. oamenii traiau pentru asta, mureau cu brieful in brate. scopul lor era sa fie mai buni decat cei care-i conduceau. si nu-i lucru usor sa vrei sa fii mai bun decat Gavrila, Cohn, David, Kit, Suciu, Cristi Petre. uitati-va in jur. toti cei care au trecut pe acolo si au stat mai mult de 1-2 ani sunt foarte tari peste tot pe unde s-au dus. sau au agentiile lor, unii chiar demult.
putine agentii aveau deschiderea spre experimente si cultul produsului creativ ca raposata. toata agentia se straduia sa vanda o idee noua si buna.
despre ce are / avea una si ce n-are / n-avea alta nu cred ca are rost sa vorbim acum.
cum spuneam, oamenii fac locul.
da, Lowe are forta de orgoliu sa-si selecteze clientii, dar nu asta-i scopul. te asigur ca nici burnett nu ushuie clientii in stanga si-n dreapta. mai refuza cate unul pentru ca au prea multi sau au deja pe categoria aia. clientul e un om care vine cu o problema. si tu trebuie sa stai de vorba cu el pana ii intelegi problema. si apoi sa vii cu solutia. care trebuie sa fie cea mai buna rezolvare de marketing (incl comunicare atl, btl, 360, whatever) a problemei. si ce urasc cel mai mult e sa incerci sa bagi o solutie pe gat clientului. mai bine recunosti ca nu esti in stare si-i zici. poate-i si faci o recomandare, de unde sa se duca. deci nu tine de pozitie financiara sau orgoliu, daca vrei sa fii un bun profesionist. e mai mult de atat.

sunt destui art directori buni pe piata. din pacate, piata nu-i vrea asa, buni. ii vrea cat poate ea, piata, sa-i accepte de buni. cred c-a mai zis cineva aici, cei mai buni art directori nici nu lucreaza in agentiile mari de publicitate.

nu.
e deja 18.

bizartist wrote:inteleg indirect ca d'arcy era la sufletul dvs(poate gresesc)
ce avea d'arcy(sa respectam raposatul) si ce nu are lowe?- sa fim justitiari. invers?
are lowe forta de orgoliu sau pozitia financiara asemeni leo burnett sa isi selecteze pe alocuri clientii?
CARE E CEL MAI TARE ART DIRECTOR DIN PARCARE?
CREDETI IN VREUN DUH? DE CE?
(S-A FACUT 17)
mihaicoliban
INVITAT SPECIAL

Postby Isotopic » Tue Jun 13, 2006 4:48 pm

bizartist wrote:am intrebat cu tenta asta de exagerare, dar sunt sigur ca intelegi.
ai reactionat repede la asta
tu esti freelancer.
vorbind despre agentii?
sunt agentii care stau mai bine decat altele la capitolu ardirecting, vezi lowe, si altele care stau mai bine la capitolu copiraiting(vezi headz). mai bine decat ce?
sa zicem ca sunt mijloacele de expresie mai puternice in cele doua tabere. cuvinte si imagini.
si chestia asta se vede uneori din afara.
Isotopic wrote:
bizartist wrote:CARE E CEL MAI TARE ART DIRECTOR DIN PARCARE?

Iti garantez ca cel mai bun art director nu e fraier sa lucreze intr-o agentie. De multe ori, freelancing-ul e mult mai profitabil atat ca recompensa financiara cat si ca satisfactie personala.

Nu am zis ca e universal valabil. De obicei, cei care lucreaza pe cont propriu au trecut prin multe agentii, au foarte multa experienta, cunosc o groaza de clienti s.a.m.d

Daca as fi pe cont propriu cred ca cea mai buna optiune ar fi un butic de creatie format din maxim 4-5 oameni.

Lowe intr-adevar are niste lucrari foarte bune pe parte de art. Nu am inteles insa care e treaba cu headz. Degeaba sunt buni daca se incapataneaza sa fie elitisti. Pe parte de copy as mai aminti GAV. Depinde de abordare. Spre exemplu la Leo se pune mai mult accentul pe fotografie sau cel putin asa consider dupa toate printurile pe care le-am vazut
Isotopic
IQader

Postby mihaicoliban » Tue Jun 13, 2006 4:53 pm

va multumesc pentru intrebari
va las, ca e sase si trebuie sa m-apuc de lucru.
colegii, care n-au plecat deja, ma injura si ei, ca stau dupa mine.

ei, glumeam, n-a plecat nimeni :)
mihaicoliban
INVITAT SPECIAL

PreviousNext

Return to Invitati Speciali