Acum scuza-ma ca te intreb asta asa direct, dar cu ce agentie lucreaza Pernod Ricard?
Uite, am sa iti dau un exemplu punctual. Am un amic care lucreaza acum la o campanie de promovare a unui brandy. Iar strategia de marketing urmareste atigerea unui anumit segment de varsta. Evident, creatia nu se va apuca de lucru pe brieful primit pe telefon de la client. Si nici domnisoara account nu va baga ea un brief rapid... clientul nostru vrea un spot care sa se adreseze targetului x. That's it, ne vedem marti cu propuneri.
Nu. brieful de la client merge mai departe la planner. Care se apuca sa faca un mare research. Care va tine cont spre exemplu de competite. Cum comunica ceilalti? Apoi va tine cont de consumator. Ce il motiveaza sa consume categoria respectiva de bautura. Cand este cel mai predispus sa faca asta? Apoi diferentierea pe branduri. De ce ar alege x, sau y? Un insight puternic, evident, va ajuta foarte mult. Tinand cont de toate aceste lucruri se vor naste, poate, cateva directii de strategie. Plus foarte multe informatii care il vor ajuta pe creativ sa inteleaga brandul, categoria din care face parte, competitia si nu in ultimul rand consumatorul.
Iar un planner bun, va rafina foarte mult informatia finala catre creativ.
In cartea despre care vorbeste Eugen, Jon Steel spune la un moment dat o vorba a unui director de creatie dintro agentie in care lucrase... "din cele doua ore in care tu imi prezinti strategia, mie imi folosesc doar 2 minute, in care tu spui ceva care mie imi aprinde un beculet". Si asta e tot.