am citit articolul scris de oana manea (dupa parerea mea cel mai tare om de strategie pe care il stiu) despre "veriga slaba" din procesul creativ si i-am dat dreptate. 100%. chiar daca si eu fac gresilele enuntate de ea iar asta ma transforma intr-o veriga slaba. recunosc, dau brief-uri pe telefon. recunosc, nu lucrez la un brief mai mult de 1 ora. recunosc, am autosuficienta caracteristica clientilor. insa, bineinteles imi gasesc si scuze: lucrez cu aceeasi agentie si aceeasi oameni de 3 ani, ei cunosc piata la fel de bine ca si mine, nu am timp etc. recunosc din nou: nejustificate argumentele mele!
dupa asta am vazut interviul cu forrest...o spun cu mana pe inima si cu toata deschiderea: nu stiam ce face un planner, nu stiam ca exista pozitia asta intr-o agentie, nu stiam (si nici acum nu stiu) care e diferenta intre planning si strategie...o sa pun mana sa citesc.
punand cele 2 articole cap la cap am ajuns la o concluzie: pozitia de planner intr-o agentie exista datorita clientilor slabi (as fi folosit un cuvant mai dur, insa...).
cum poate sa se duca un om de marketing la o agentie si sa-i spuna: pai stii (eventual cu mainile la spate) eu nu prea stiu ce sa fac cu produsul meu. ma ajuti tu? sau nu stiu ce se intampla cu produsul meu, scad vanzarile/nu cresc vanzarile? ma inveti?
personal as intra in pamant de rusine. pai daca ma duc la agentie sa-mi traseze o directie strategica atunci eu ce mai fac? ce sunt eu acolo, pt ca om de marketing nu ma pot numi? ce fac, ma scobesc in nas toata ziua si stau la cafele cu clientii?
am auzit ca mai nou e f cool, ca GM sau Marketing Director, sa te lauzi ca departamentul tau de marketing nu aloca mai mult de 7% din timp lucrului cu agentia...
stiti ce zic eu agentiilor: luatile banii! bravo. cereti fee-uri de alea nesimtite sa-i usture. cand s-o uita GMu in YTDu de la P&L sa-i sara bucsele. pana o sa se invete minte si clientii sa nu mai angajeze bagatori de seama in pozitii de marketing.
si apropo de jobul de planner: nu stie cineva o pozitie libera pe undeva? vreau sa stau si eu degeaba pe bani multi...