Parteneri

SMARK
IQads foloseste serviciile Zelist Monitor

oana manea-chris forrest

Postby florin.maxim » Wed May 16, 2007 11:34 am

am citit articolul scris de oana manea (dupa parerea mea cel mai tare om de strategie pe care il stiu) despre "veriga slaba" din procesul creativ si i-am dat dreptate. 100%. chiar daca si eu fac gresilele enuntate de ea iar asta ma transforma intr-o veriga slaba. recunosc, dau brief-uri pe telefon. recunosc, nu lucrez la un brief mai mult de 1 ora. recunosc, am autosuficienta caracteristica clientilor. insa, bineinteles imi gasesc si scuze: lucrez cu aceeasi agentie si aceeasi oameni de 3 ani, ei cunosc piata la fel de bine ca si mine, nu am timp etc. recunosc din nou: nejustificate argumentele mele!

dupa asta am vazut interviul cu forrest...o spun cu mana pe inima si cu toata deschiderea: nu stiam ce face un planner, nu stiam ca exista pozitia asta intr-o agentie, nu stiam (si nici acum nu stiu) care e diferenta intre planning si strategie...o sa pun mana sa citesc.

punand cele 2 articole cap la cap am ajuns la o concluzie: pozitia de planner intr-o agentie exista datorita clientilor slabi (as fi folosit un cuvant mai dur, insa...).
cum poate sa se duca un om de marketing la o agentie si sa-i spuna: pai stii (eventual cu mainile la spate) eu nu prea stiu ce sa fac cu produsul meu. ma ajuti tu? sau nu stiu ce se intampla cu produsul meu, scad vanzarile/nu cresc vanzarile? ma inveti?
personal as intra in pamant de rusine. pai daca ma duc la agentie sa-mi traseze o directie strategica atunci eu ce mai fac? ce sunt eu acolo, pt ca om de marketing nu ma pot numi? ce fac, ma scobesc in nas toata ziua si stau la cafele cu clientii?
am auzit ca mai nou e f cool, ca GM sau Marketing Director, sa te lauzi ca departamentul tau de marketing nu aloca mai mult de 7% din timp lucrului cu agentia...
stiti ce zic eu agentiilor: luatile banii! bravo. cereti fee-uri de alea nesimtite sa-i usture. cand s-o uita GMu in YTDu de la P&L sa-i sara bucsele. pana o sa se invete minte si clientii sa nu mai angajeze bagatori de seama in pozitii de marketing.

si apropo de jobul de planner: nu stie cineva o pozitie libera pe undeva? vreau sa stau si eu degeaba pe bani multi...
"Never give a man up until he has failed at something he likes."
Lewis E. Lawes
florin.maxim
IQader Senior

Postby EugenS » Wed May 16, 2007 12:42 pm

"si apropo de jobul de planner: nu stie cineva o pozitie libera pe undeva? vreau sa stau si eu degeaba pe bani multi..."

Nu inteleg fraza asta. Ori tu n-ai inteles ce inseamna sa fii planner, ori e o greseala de exprimare la mijloc...
EugenS
IQader Senior

Postby florin.maxim » Wed May 16, 2007 3:12 pm

de ce? nu sunt atat de multi bani? :)
glumesc...hai sa-i spunem neintelegere pt moment...am promis ca am sa citesc.

insa, la prima mana si pe intelesul omului de rand care sunt, planner e cel la care vine accountul cu brief-ul de la client si ii spune: uite ce campanie vrea X. in ce directie indrept creatia? plannerul, sta 5 minute, asculta iarba cum creste si spune: la prima faci dreapta dupa care o tii tot inainte pana vezi rosu pe jos. dupa care vii si ma mai intrebi...

pai scuza-ma eugene, asta mi se pare bataie de batjocura...si sunt sigur ca sunt trecuti in grila de ore catre client cu niste rate enorme...insa revin: sa plateasca daca habar n-au!

in publicitate s-a ajuns la o diviziune a muncii atat de mare incat maine poimaine o sa se inventeze o pozitie pentru ascutit creioane pentru art. cu siguranta o sa ajunga cineva f destept la concluzia ca e f important acest aspect in munca lui si e direct influentat de calitatea varfului creionului. si pozitia o sa se cheme: master edge developement manager HDA (HDA sunt niste litere la misto, da' suna bine combinatia daca le pronunti in engleza)
Lewis E. Lawes
florin.maxim
IQader Senior

Postby EugenS » Wed May 16, 2007 4:56 pm

nu, in niciun caz nu e asta treaba plannerului. uite, citeste jon steele - arta account planningului si o sa te lamuresti. departamentul de planning e super important intr-o agentie, din punctul meu de vedere. Nu zic crucial, ca sunt destule agentii care functioneaza si fara.
EugenS
IQader Senior

Postby florin.maxim » Thu May 17, 2007 11:29 am

"Account planning is a function designed to add value to the team?s work. In an ad agency this is about making the creative work more effective ? and this is best done by making sure that it connects to the audience ? as well as the client and a creative jury! Which is why planners write creative briefs, do everything in their power to keep the creatives happy and run research that gets feedback on both the ad ideas in development and how the campaign actually performs. " citat din John Griffiths (http://www.planning.ro/viewInterviu.php ... ateText=34 - apropo, superb interviu)

Adicalea Eugene, pt ca vad ca esti singurul care indrazneste sa comenteze subiectul, plannerul este un om care a stat intr-o agentie ff mult, nu vrea sa plece, cere o marire de salariu si atunci Managing Drectorul ii spune: am o pozitie smechera rau pt tine: Planner.
Si mai pe scurt: este un SuperMegaExtra Account, care nu mai avea unde sa urce in ierarhie, avea deja un salariu nesimtit si nici un chef de munca....managerul de agentie il face Planner, il vinde la client cu bani multi ca sa scoata salariul omului si firma sa faca si mai multi bani...apoi oamenii astia, atat de prinsi de "noul job" il transforma in disciplina.

Acum pe bune, simt cum mi se insulta inteligenta...
Lewis E. Lawes
florin.maxim
IQader Senior

Postby EugenS » Thu May 17, 2007 11:51 am

inca o data spun, nu asta face un planner.
EugenS
IQader Senior

Postby florin.maxim » Thu May 17, 2007 11:58 am

Eugen, cred ca exagerezi un pic...daca nici omul ala, care am inteles ca e un pic de tatic in planning, nu stie, atunci...
Da tu o definitie a planningului...si comentam pe ea!
Lewis E. Lawes
florin.maxim
IQader Senior

Postby EugenS » Thu May 17, 2007 12:16 pm

1. a nu se confunda strategia de marketing cu strategia de comunicare

2. a nu se considera ca a scrie un brief creativ e floare la ureche

3. a nu se crede ca gasirea unui insight (atat de rare si totusi atat de bune) este usor

4. a nu se crede ca moderarea / conceperea unui focus grup + interpretarea de dupa este un lucru de nimic.

5. Sigur ca poti sa presupui ce e in mintea consumatorului, dar ce super e cand e un om care-ti poate spune sigur ce e in mintea consumatorului

Doar asa, cateva chestii. Iti repet, citeste Jon Steele, cartea aia e excelenta. Sa vezi ce tare a fost munca la "Got milk?" si sa vezi cat de mult a contat plannerul acolo.
EugenS
IQader Senior

Postby florin.maxim » Thu May 17, 2007 1:21 pm

nu am spus nici o secunda ca este usor...insa pana la urma si pana la coada plannerul e un account bun si cu experienta.
am sa citesc si am sa revin, daca tot insisti atat :)
Lewis E. Lawes
florin.maxim
IQader Senior

Postby EugenS » Thu May 17, 2007 1:40 pm

ok, astept sa revii.
EugenS
IQader Senior

Next

Return to Articole publicate pe IQads