Parteneri

SMARK
IQads foloseste serviciile Zelist Monitor

Re: una dorm alta visez.....

Postby mihaianton » Fri Nov 13, 2009 2:42 pm

Afara(in strainatate) Loganul se vinde sub brandul Reanault, nu Dacia. Va spun asa ca idee. Ca am vazut in ultimu Luerzer un ad.

Ma gandeam ca nu ne mai trebuie briefuri. Dar m-am inselat. Insa ne trebuie briefuri bune.
Si aici m-am incurcat.
Ca am fost la cateva intalniri cu clientii si eu am inteles foarte bine ce vroiau insa cand am ajuns in agentie inapoi si am citit brieful nu-mi venea sa cred ce citeam acolo. Erau doua povesti total diferite. Cat despre planning nici nu poate fi vorba... Adica sa ceri strategie e deja prea mult. Ce tupeu!
Cand am inceput eu sa lucrez in publicitate ma intrebam, pe bune, la ce-o le-o folosi ce fac eu? La ce e bun un poster pus in toata tara? Si ma mai gandeam de ce imi dau si bani pentru asta? De unde sa stiu eu atunci ca exista branding, strategie, etc? Cu timpu am invatat ca am citit. Mult.
Acum.
Unii injura briefu altii il iau in brate. Ceilalti il scuipa. Sa nu se deoache. Mai rar, e drept. Dar ce ii trebuie unui brief bun sa fie bun?
Ii trebuie sa fie scris de mana. Cu greseli. Citet. In trei exemplare. Pe hartie de 150-200 de grame. Alba. Cu stilou si nu cu pix. In brief se explica ce se vrea comunicat si de ce se vrea asta, pana cand si de catre cine. Se explica foarte clar si cu argumente solide drumul care a condus la cererea respectiva si de ce anume trebuie sa te feresti.
In brief, nu se dau solutii. Si nici exemple.
Brieful este adus personal. Se citeste foarte atent cu voce tare. Apoi se mototoleste hartia si se arunca la cos sau se inghite. Depinde de starea fiecaruia.
Asta e!
Si un account bun este un account care are idei, personalitate si se impune in fata clientului. Nu capricios. Nu rasfatat. Si un account bun stie sa vanda. Si sa vorbeasca "grafic". Asta este un limbaj pe care il inteleg creativii.

Mai vorbim...
mihaianton
IQader Senior

Postby mihaianton » Tue Nov 17, 2009 12:52 pm

"hai sa facem" cu accent pe facem.

Asta e ridicolul perfect. In gramatica publicitatii.
Si ca sa nu jignesc pe cine nu trebuie vreau sa spun ca ridicolul perfect il folosesc accounti/plannerii/copy si arti si dtp deopotriva care stau si ard gazu. Ptr ca ceilalti vorbesc punctual. "Trebuie schimbat", "cand poti sa imi dai o varianta", ai timp sa te apuci?', "crezi ca maine poti sa imi dai ceva...?" Cam asa suna. Un art niciodata nu o sa-i spuna unui dtp-ist "hai sa facem o stanta"... ar fi ridicol. Dar asta se intampla tocmai ca fiecare stie ce are de facut.
Dar.
Un account/secretara a clientului care are gura mereu bagata unde miroase a maron inchis, cum poate sa spuna " ai de facut ceva draga creatie"? Nu poate. Caci ar insemna ca la sfarsit sa nu poata sa spuna " am lucrat toti la proiectul asta" si "ce bine ne-a iesit" si "suntem buni". Asadar spune: "avem de facut asta si asta si astalalta..." si vine mereu intrebarea. Care mie imi suna cel putin stupida. "Cand putem avea ceva?" Adica eu ma uit in oglinda si intreb pe cine vad acolo??? Si ce imi raspund?
Sau.
Stiu.
E spiritul de echipa. Pluralul inseamna spirit de echipa. Ooooo..... uitasem. Hai sa facem cu toiiiii iar cand se greseste ceva e rastignit artul sau copy sau dtp. Spre exemplu o greseala de tipar intr-o avalansa de schimbari este absolut fireasca. Si vine accountu mirositor si spune " ce Ai facut??? Nu puteai sa verifici???" Ca prin minune dispare pluralul... Magic, este?!?
Sau.
Avalansa de mailuri care curg intre certuri fara sens la care am pus si eu botu de f multe ori pana de curand cand m-am decis sa spun stop definitiv. Ei bine in avlansa asta pluralul muncitoresc ridicol este omniprezent. Pana la prezentare....cand daca este apreciat proiectul se continua daca nu este calcat in picior...

...si nu pot sa nu uit nici artul (sau copy-ul) care este disperat sau incurcat de el si accepta deadlineuri de cateva ore dupa care este absolut nenorocit ca nu face fata si urla... " nu putem sa facem asa de repede tot!". sau spune "trebuie sa vorbim". sau "daca mai sunt schimbari spune-mi si le facem"... emotionant. eu chiar am lacrimat uneori.

Si este vesnic fascinant cum pluralul il folosesc cei care nu muncesc.

ps: a da mailuri, a da copy/paste altor mailuri, a cere preturi si a pune deadlineuri total absurde este o meserie foarte "frumoasa" si "creativa". Insa oricat m-as chinui nu o pot numi de account sau planner. Astea doua inseamna cu totul altceva!!!

Concluzie. In ciuda faptului ca toata lumea observa toate dementele nimeni nu face nimic si se merge pe burta in spiritul nostru tipic. Afara nu se lucreaza asa. Iar cine a fost pe acolo stie ca am dreptate. Si nu spun ca acolo este raiul pe pamant insa nivelul este mult mai ridicat si raporturile sunt foarte clar stabilite. De asta nu putem juca ca Real Madrid. Oricate masini si haine si telefoane ne cumparam...
mihaianton
IQader Senior

Postby mihaianton » Wed Nov 18, 2009 11:22 am

Cine si de ce se face publicitate. Sau advertising cum ii mai spun unii care cred ca exista termeni intraductibili. Si mai ales de ce suntem asa de fraieri incat sa nu putem comunica in limba romana?
Am tot citit in ultima vreme si am tot auzit in engleza. Ca si cum am fi un fel de tara care a fost sub ocupatie britanica, gen india unde se vorbeste engleza si la sate. Dar nu e asa. Nu am fost ocupati niciodata de englezi insa ne-am dorit mereu sa vina niste americani care de fiecare cand au venit, dupa '89 s-au cam c..at pe noi. Iar noi bucurosi am acceptat/inghitit. In Franta, Mexic, tari pe unde am umblat se comunica in limba oficila. In SUA sunt zeci de milioane de emigranti si de abia atunci exista o comunicare auxiliara in spaniola. Care spaniola este limba cea mai vorbita in lume! In rest...nu! Asa ca mare atentie.
Revenind.
Publicitate, reclame fac niste oameni putin suparati pe Doamne Doamne ca s-au nascut in romanica. Deci nu au cum sa faca in romaneste. Si prin urmare vorbesc/comunica in engleza. Fara sa inteleaga ce spun. Abia deslusesc termenul insight. ceva gen... "cum sa spun...? insight! intelegi nu?" "Ies beibi!!!" Acum da! De ce n-ai spus de la inceput??? Si facand o miscare de 239 de grade. Cuvantul dor e intraductibil! Aha. ok... Suntem chit. Tot ce nu traducem e cum e cuvantul "dor". Si am rezolvat toate dilemele nationale.
Reclame se fac in romania in engleza si se aproba de oameni care vorbesc 50% engleza si 50% romana. Si daca e si patron strain s-a terminat smecheria. De asta... ce vedem pe strada si la tv si in presa nu e asa bine facut/realizat/comunicat...
Dar intrebarea de baza e "de ce facem publicitate?" Sa vindem. Nu?! Da. Dar cum vindem daca nu avem cunostintele de baza? in afara de cativa, adica putini, restul sunt...
cabbage. Printre care ma numar si eu. La cabbage.

- Vai mama, nu putem traduce sarmalute....cum comand?
- Zi "aim hangri" puiule, ca se prind ei da-i dreacu de jegosi.

Publicitate fac niste oameni pentru oameni sa vanda produsele altor oameni. "Oameni" e numitorul comun. Banii ii "leaga". Stii sa faci, vinzi.
mihaianton
IQader Senior

Postby mihaianton » Fri Nov 20, 2009 12:17 pm

Ma uit la meciul de fotbal
fc Eu Prost vs fc Prostia Celorlalti
.
.
.
.
.
S-a terminat. Acum pot sa scriu. A. fc Eu Prost vs fc Prostia Celorlalti 0 - 5. Erau mai multi... si nici macar nu stiu ca sunt mai prosti. De asta au castigat. Dar ce ne intereseaza pe noi fotbalul cu idei si fara minge....

Imi trimite nevasta-mea un link de dimineata. Il citesc. Splendid. Eu ma bat in agentie ptr fiecare idee cu oameni. Si aproape mereu pierd. Si sunt un pachet de nervi. Mereu! Am incercat sa ma cert cu ei sa tip la ei, le-am dat argumente. Am aparat rute creative care au fost finalmente macelarite, am tipat din nou, ma certam acasa cu nevasta-mea din cauza lor, tipam la caine tot din cauza lor, i-am injurat, nici un rezultat nu am obtinut. Ma gandeam poate nu inteleg ei romaneste sau poate nu vorbesc eu romaneste. Dupa care am renuntat la lupta asta fara sorti de izbanda, ptr ca mi-am adus aminte de mineriada si de starea de atunci. De frica amestecata cu bucuria de a lupta impotriva unui sistem si a unei mentalitati care s-a dovedit a nu se schimba asa usor. Dovada unde suntem azi....

Asa ca acum tac. Muncesc. Trist. Nu blazat. Caci imi fac treaba bine. Si adun in portofolio lucrari aprobate si platite care nu ma fac sa ma simt mandru de ele. Si le las ptr ca alea reflecta realitatea. Ar trebui totusi sa am doua portofolii. Unul de refuzate, frumos, creativ si unul de aprobate, trist si sumbru si cliseistic. Dar asa cum spunea un prieten; nimeni nu are salariu pe care il merita ci salariu pe care il negociaza. Inca un argument impotriva mea. Sunt prost dar stiu asta. Am un atuu in fata lor.

Revenind la link. E foarte frumos. E un link albastru. Subliniat tot cu albastru. Ca orice link. Va las. Poate l-ati citit poate nu. SUPERB!!!
Si intrebarea mea retorica e: merita?

http://economie.hotnews.ro/stiri-media_ ... clisee.htm
mihaianton
IQader Senior

Postby mihaianton » Tue Nov 24, 2009 12:01 pm

asa.
mihaianton
IQader Senior

Previous

Return to Trenduri ale industriei