Parteneri

Realitatea.net
IQads foloseste serviciile Zelist Monitor

Campania radio vs. campania TV

Postby catalin66ro » Sun May 30, 2004 3:03 am

Dom'le Adminule, noi, niste oameni vorbareti intr-ale publicitatii, ne0am gindit (cu creierele personale) ca ar fi interesant de atacta urmatorul subiect: Eficienta campaniilor radio vs. eficienta campaniilor TV.
Ce zici, ne dai o mina de ajutor sa punem subiectul "pe tapet" :?:
catalin66ro
IQader Senior

Re: Campania radio vs. campania TV

Postby coroziv » Mon May 31, 2004 4:55 pm

catalin66ro wrote:Dom'le Adminule, noi, niste oameni vorbareti intr-ale publicitatii, ne0am gindit (cu creierele personale) ca ar fi interesant de atacta urmatorul subiect: Eficienta campaniilor radio vs. eficienta campaniilor TV.

sal,catalin........sper ca sa fie totusi cineva interesat de chestiunea asta,pentru ca vad aici prea putini oameni cu adevarat interesati de publicitate si de culisele ei.......si mai ales de partea asta,mai ascunsa.....radioul,care desi e "in ochii"nosti,sau mai bine zis in "urechile"noastre zi de zi...preferam sa ne dam atotcunoscatori a reclamelor obisnuite,pe care le vedem.asta e....sa speram ca atat administratorii siteului(caruia cu incredere te-ai adresat-ca la mos craciun :lol: )cat si "cititorii" siteului in cauza vor aprecia interesul tau........
si de fapt....vroiam doar sa-ti urez bafta!!!!!!!!si sa ai cat mai multi "admiratori" in ale radioului........desi dupa cate am vazut oamenii se inghesuie mai mult la taraba cu imagini........

in ajutorarea acestei nobile cauze :lol: ,adaug si eu "strigatul" meu spre urechile patriei mama.....:"ciuliti,mai urechile si ascultati ce se mai "aude"si pe la batranu' radio.......ca ieducatia nu vine doar prin ochi ci si prin urechi........."
coroziv
coroziv
IQader Senior

Postby artz93 » Wed Jun 02, 2004 1:12 pm

apreciez subiectul si ma tenteaza,dar poate ca ascut eu vreun post cam p(r)ost de radio,ca nu se-ntelege nimic din reclame.Stiu si cred in ideea ca mesajul primit pe calea urechilor poate avea un impact nimicito,bineinteles daca e bine conceput

ma mira insa ce aud in momentul acesta la radio:reclame prea zgomotoase din care nu se intelege mai nimic cu privire la mesaj

e adevarat ca undeva in fundal se aude o voce firava,dar singurul mesaj
primit consta in informatia ce ma asigura ca cineva a incercat sa transmita
ceva in romaneste-nu stiu ce ca nu prea s-a auzit

si aici nu a fost de vina tunerul personal,ci calitatea reclamei

si reclamele sunt de multe ori aceleasi peste tot...

acum vs tv,cred ca unele greseli privind sunetul pot fi mult mai usor acoperite de calitatea imaginii sau macar mesajul transmis prin aceasta

e adevarat ca a realiza o reclama radio buna mi se pare oarecum mai dificil uneori decat una tv,dar cum n-am produs nici una din aste variante
pana acum decat mental,astept controverse

ciao
semnatura
artz93
IQader Senior

Postby IQads » Wed Jun 02, 2004 1:39 pm

catalin66ro wrote:Dom'le Adminule, noi, niste oameni vorbareti intr-ale publicitatii, ne0am gindit (cu creierele personale) ca ar fi interesant de atacta urmatorul subiect: Eficienta campaniilor radio vs. eficienta campaniilor TV.

te ajutam putin. in sensul ca facem subiectul mai vizibil.

in argumente, lasam pe toata lumea.
adevarul ca e greu de evaluat eficienta celor 2 tipuri de campanii.
depinde de buget, de target etc.
IQads
adminu'

Postby catalin66ro » Thu Jun 03, 2004 2:17 am

artz93 wrote:apreciez subiectul si ma tenteaza,dar poate ca ascut eu vreun post cam p(r)ost de radio,ca nu se-ntelege nimic din reclame.Stiu si cred in ideea ca mesajul primit pe calea urechilor poate avea un impact nimicito,bineinteles daca e bine conceput

ma mira insa ce aud in momentul acesta la radio:reclame prea zgomotoase din care nu se intelege mai nimic cu privire la mesaj

e adevarat ca undeva in fundal se aude o voce firava,dar singurul mesaj
primit consta in informatia ce ma asigura ca cineva a incercat sa transmita
ceva in romaneste-nu stiu ce ca nu prea s-a auzit

si aici nu a fost de vina tunerul personal,ci calitatea reclamei

si reclamele sunt de multe ori aceleasi peste tot...

acum vs tv,cred ca unele greseli privind sunetul pot fi mult mai usor acoperite de calitatea imaginii sau macar mesajul transmis prin aceasta

e adevarat ca a realiza o reclama radio buna mi se pare oarecum mai dificil uneori decat una tv,dar cum n-am produs nici una din aste variante
pana acum decat mental,astept controverse

ciao

Problema nu este a radio-urilor ci a creatorilor/producatorilor de spoturi radio. Daca producatorii mai au o "scuza", ca au facut spotul intr-un garaj pe un Pentiun 2, cu un microfon de karaoke, pentru creatori.creativi nu mai exista nici o scuza. Pentru ca producatorul primeste direct scenariul si, daca nu-l respecta, o fura si-l mai face o data, de doua ori, de zece ori, pina iese cum vrea clientul/creativul. Boala principala, dupa parerea mea, este "lautaria". Stiti cum fac lautarii la o nunta ? Fiecare se duce pe rind la omul de la mixer si-i spune "da-ma pe mine mai tare frate, sa ma aud". Tot de lautarie tine si educatia acustica, daca-mi este permisa aceasta exprimare, pe care o are producatorul. Cu urechi "de tabla" n-ai sa faci niciodata nimic bun. Si mai exista o tendinta "de taraba" in productia de spoturi audio - sa fie tare, sa-l sparg la timpan pe ascultator, ca asa-i atrag atentia. Bzzzzzz, WRONG ! Din cele invatate de mine in cei 10+ ani de experienta, mult mai de efect este un spot audio care, desi nu e zgomotos, are un script inteligent, cu cuvinte cheie, care transmite foarte in clar mesajul. Imi permit sa va sugerez sa ascultati spoturile Depozitul de calculatoare ("Camere digitale HP" si "monitoare Hyundai"). Veti constata ca nu sunt deloc zgomotoase dar mesajul ajunge foarte curat si foarte clar la ascultator. Totodata, ascultind o multime de posturi de radio de afara, am constatat ca tendinta este catre minimizarea pe cit posibil a coloanei sonore, compensata de scripturi cu mult umor si voci clare care stiu sa-ti transmita exact ceea ce trebuie ca sa te faca sa cumperi. Un exemplu ar fi campania pentru folosirea prezervativului, derulata la "Virgin Radio" din UK. Daca vreti sa va faceti o idee despre cum trebuie sa lucreze un profesionist in domeniu, va recomand sa ascultati cit mai multe posturi straine, de orice format ar fi ele. Majoritatea au posibilitatea ascultarii on-line. Poate asa mai reusim sa "capacim" productiile garajiste gen "lume-lume..." cu fanfara, care ne polueaza inutil (bine subliniat) urechile.
Crde ca diferenta intre radio si TV este ca la TV poti s-o mai zbircesti, ca te ajuta imaginea, pe cind la radio, daca n-ai lucrat cum trebuie... esti out.

Postby gicusudoru » Thu Jun 03, 2004 9:27 am

Chestia e ca romanul se pricepe la orice.Valabil si pt client, si pt creatie/productie.Clientul, daca vrea muschii lui sa impuna o idee si/sau un script de doi lei, o face fara ezitare, iar pe partea cealalta oricine are un PC zice ca stie sa produca.Cat despre copywriter, Caragiale a zis-o perfect: cel mai greu lucru pt un roman care stie sa citeasca e sa NU scrie... :lol:
gicusudoru
moderator IQads

Postby image » Thu Jun 03, 2004 9:44 am

Ar cam fi 3 puncte de atins

1.daca te gandesti ca cu tariful unei singure difuzari tv poti face o campanie radio timp de o luna
2.daca mesajul este bine conceput, transmis si difuzat exact catre publicul tinta
3.daca mesajul radio vine ca o completare a mesajului de pe tv

atunci radioul e tatic....daca nu te gindesti la bani (am vazut f multe reclame tv si nu faseai produsul respectiv-probabil chestie de comision) daca nu conteaza mesajul si nu exista o idee de campanie......inchidem radioul

ps..acum 1 an am avut o problema un client facea bude ecologice si a vrut o campanie cu f multi bani...am facut un spot tv l-am difuzat si rezultatul nu a fost ...am facut o campanie radio mai tirziu si a avut rezultate fb..deci depinde de produs , serviciu, tinta etc....
image
prima luare de cuvant

Postby artz93 » Thu Jun 03, 2004 12:23 pm

thanx

intr-adevar,cred ca ar fi o chestie extraordinara ca "creativii" sa poarte o mica disputa cu prietenii lor,house-dj-ii,care se ocupa cu realizarea spoturilor radio.

si nu spun asta fara sa am vreo baza,caci...

a fost odata ca-n povesti,pe vremea cand subsemnatul se indeletnicea cu sederea la studii in cetatea Iesilor,o formatie de lautari(house-rock) pe nume Salata da Sunete(singurul element de un real si trist adevar) care
isi castigau existenta realizand majoritatea reclamelor pentru posturile radio din provincia cu pricina.Adaugand aici faptul ca nu detineau nici informatii prea multe privind domeniul respectiv,ca sa nu mai vorbim despre parte creativa,sustinuta de aceeasi menestreli,caci asa se credeau ei,cred ca ar fi de prisos sa imi etalez parerile cu privire la produsul final.
si uite-asa am fost si eu de fata la realizarea catorva reclame radio de MARE RASUNET si atat

mai are vreun rost sa spun ca reclama radio e tot reclama si trebuie privita ca atare,adica sa se respecte aceleasi conditii de baza indiferent de circumstante?

personal cred ca asa ar trebui sa isi inceapa munca realizatorul reclamei radio,avand,bineinteles,grija sa speculeze avantajele/dezavantajeleradioului fata de tv si invers

zic rau?
semnatura
artz93
IQader Senior

Postby gicusudoru » Thu Jun 03, 2004 1:45 pm

Nu zici rau :) , da' care-i singurul punct la care se pot scadea zdravan costurile?La difuzare nu prea e loc de intors, mai ales ca la buget mic nu-i nimeni nebun sa dea cine stie ce discount, la realizarea spotului insa se poate aranja cu vecinu' Gogu, ca stie el un baiat priceput care-l face pe doi lei(ce-i drept, si DE doi lei :) ).Ce mare inginerie sa faci o reclama la radio?Bagi acolo niste vorbe, daca gasesti si un joc prost de cuvinte e cu atat mai bine, de ce sa mai dai banu' pe copywriter, trantesti si-o muzica, ceva, sa fie(ce bine era cand nu iesise legea aia cu dreptu' de autor, ca bagai piesa aia misto pe care o aveai in playlist la heavy rotation), la o adica mai infigi un claxon, o sirena, la inceput, ca sa se-auda mai bine cand incepe spotul tau, si gata...te-ai scos :lol: Sau, daca esti baiat de baiat, ii gasesti pe unii care sa-ti faca un cantecel schiop, cam pe genunchi, da' la super-mocaceala :D
Nu stiu daca romanii au inventat chestia asta care se cheama "a te scumpi la tarate", da' in mod cert ei sunt cei care au facut din asta un mod de viata...
gicusudoru
moderator IQads

Perseverare....

Postby catalin66ro » Thu Jun 03, 2004 4:42 pm

gicusudoru wrote:Chestia e ca romanul se pricepe la orice.Valabil si pt client, si pt creatie/productie.Clientul, daca vrea muschii lui sa impuna o idee si/sau un script de doi lei, o face fara ezitare, iar pe partea cealalta oricine are un PC zice ca stie sa produca.Cat despre copywriter, Caragiale a zis-o perfect: cel mai greu lucru pt un roman care stie sa citeasca e sa NU scrie... :lol:

Sau cum spunea Murphy: "singurul lucru pe care il invatam din istorie e ca oamenii nu invata nimic din istorie" :lol:
Gicule, clientul mai poate fi si educat, chiar si "santajat" (te las cu campania-n ploaie :wink: ). Recent am avut un client, un dealer de filme foto Kodak, care voia musai ceva cu "cotcodac" :shock: . Dupa ce mi-am revenit din ris, i-am facut un scenariu pe o cu totul alta linie (emotional) si i-am spus "daca vrei cotcodac du-te sa-ti faca altcineva, eu am o reputatie de pastrat". A ramas ca se gindeste, dar cred ca l-am "cotit" insa e prea mindru s-o recunoasca imediat.
Si, la o adica, daca muschiu' lu' clientu' nu si nu, se spune frumos "la revederele", ca are balta peste. E foarte important sa-ti stabilesti niste standarde (cu cit mai ridicate, cu atit mai bine) si sa nu faci compromisuri. Eu fac (conceptie&executie) spoturi audio (si ceva TV) cam de 10 anisori in Ploiesti si, recent, am patruns si pe piata "de capitala" cu doi clienti destul de mari si ecourile au fost mai mult decit foarte bune. Deci se poate tovarasi :lol: Sanatate care ti-o doresc si tie :D
catalin66ro
IQader Senior

Next

Return to Spoturi radio