Istoria Havana Club - esenta unui oras intr-o sticla de rom

E usor sa te lasi fermecat de traditia romului – aceeasi care a convins si capetele incoronate ale curtii spaniole in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Iar originea cubaneza (alaturi de nota fina de african si spaniol) este de fapt ingredientul care te face sa crezi ca, odata cu Havana Rom, bei si un strop din cultura din Havana, in mijlocul careia s-a nascut.

Istoria
Pentru a intelege traditia Havana Club trebuie sa ne intoarcem la sfarsitul secolului al XV-lea, cand Cristofor Columb a adus trestia de zahar in locul care avea sa intre in istorie drept "Insula Romului". La sfarsitul secolului al XVIII-lea, Cuba devenise una dintre principalele exportatoare de zahar, o realizare care nu ar fi fost obtinuta fara forta de munca importata. Ceea ce ar putea solutiona misterul amestecului etnic care sta la baza traditiei romului: cubanez, spaniol si african.

Din trestia de zahar, localnicii extrageau guarapo, un sirop dulce care a servit la productia unei forme nerafinate de rom – tafia. Productia de tafia, despre care se spune ca era bautura batranilor lupi de mare si a piratilor, s-a extins odata cu aparitia fabricilor care au impanzit Insula Romului.

Dar adevaratul punct de rascruce din istoria romului a fost in anii 1800, cand Pedro Diago a avut ideea de a depozita bauturile numite local aguardientes in recipiente de cupru si de a le ingropa in pamant, pentru a le da timp sa se invecheasca si pentru ca gustul sa devina mai dulce. La sfarsitul secolului al XIX-lea se nascuse romul lightEl Ron Ligero, care a traversat Atlanticul si a pus stapanire pe gusturile membrilor Curtii Regale Spaniole. Popularitatea romului a crescut intr-atat incat, pana in anul 1860, Cuba gazduia mai mult de 1.000 de distilerii. El Ron Superior, rafinat pentru a implini dorintele capetelor incoronate ale Spaniei, este tatal romului cubanez din prezent: cu un gust usor, fin, delicat si proaspat. Havana Club reuneste toate elementele care au contribuit la crearea in timp a gustului romului adevarat, incluzand si caracteristicile unice ale traditiei in care a fost creat.

Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, romul cubanez capata faima internationala. Este acelasi rom care contribuia la nasterea profesiei de bartender (cantinero) si a conceptului de cocktailuri. Havana devenise totodata epicentrul hollywoodian, unde vedetele Americii alegeau sa-si petreaca vacantele si sa se bucure de cocktailuri. Printre personalitatile care au contribuit la istoria bogata a romului cubanez a fost Ernest Hemingway, care a scris pe peretele unui bar local devenit astfel faimos: "Mi mojito en La Bodeguita, mi daiquiri en el Floridita".

De la melasa la esenta Havanei
La fel ca odinioara, din trestia de zahar este mai intai extrasa melasa pura, sucul dulce este apoi amestecat cu apa si lasat la fermentat. La finalul primei etape se naste vino da cana, un produs care este in continuare supus procesului de distilare. In urmatoarea etapa extractul devine aguardiente care este apoi amestecat cu apa si distilat. La finalul celei de-a doua etape se obtine ron fresco. Romul usor este apoi filtrat in butoaie de stejar printr-o metoda de purificare indelungata si este amestecat si invechit pana ajunge la perfectiune.

Legenda Giraldillei
Un oras intr-un pahar cu rom. Asta face Havana Club cu fiecare sorbitura: aduce esenta capitalei cubaneze care imbogateste aroma consacrata a bauturii. Si, odata cu orasul, bautorul unui pahar de Havana Club n-are de ales decat sa se cufunde si in legenda Giraldillei – care simbolizeaza senzualitate si putere. Statuia de bronz Giradilla, care este totodata iconica si pentru capitala, o reprezinta pe Isabel de Bobadilla, sotia guvernatorului Havanei. Legenda spune ca Isabel, in asteptarea sotului sau Hernando de Soto, care plecase pe mare, se urca in fiecare zi pe acoperisul celei mai inalte cladiri din oras si scruta orizontul in asteptarea vasului care avea sa-l aduca pe de Soto inapoi. Pentru capitala, Giraldilla este totodata simbol al sperantei si persistentei.

Picatura pentru sfinti
Havana Club vine insotit in mod traditional de vorbele lui Hemingway, de sentimentul de bunastare cu care i-a obisnuit pe consumatori de-a lungul timpului – fie ei vedete hollywoodiene sau oameni obisnuiti - si de obiceiul picaturii pastrate pentru sfinti. Traditia cere ca atunci cand se deschide o noua sticla de rom prima picatura sa fie varsata pe podea in cinstea sfintilor (la gota a los Santos). Si cu cat romul e mai bun, cu-atat sfintii sunt mai fericiti. Dar pentru a continua traditia si a crea un rom care sa-i onoreze pe sfinti, nimeni in afara de maestii romului nu putea asigura pastrarea vechii retete si a obiceiurilor.

Maestros Roneros
"Maestru al romului" este mai mult decat o calificare, inseamna transmiterea din generatie in generatie, de la maestru la maestru, de la inima la inima a secretelor din reteta romului cubanez. A fi Maestro Ronero inseamna a dedica intreaga capacitate de a iubi si de a crea romului. Crearea Havana Club inseamna mai mult decat stiinta, presupune folosirea spiritului cubanez in identificarea fiecarei etape de maturizare a romului in stadiul in care bautura este inca aguardiente. Presupune si identificarea momentului in care aguradientes se transforma in produsul finit. Jose Navarro, primul Maestro Ronero, povestea ca bautura nu se naste dintr-o reteta magica si ca munca presupune, pe langa multa rabdare, multa dragoste pentru rom.

Havana Club Romania pe Facebook

Incepand de azi, brandul de rom cubanez Havana Club isi continua misiunea de a raspandi pofta de viata si spontaneitate inclusiv pe Facebook, prin lansarea paginii Havana Club Romania, www.facebook.com/HavanaClubRomania. Brandul va recrea pe Facebook pulsul Havanei si va fi alaturi de cei care pastreaza legatura cu prietenii prin retelele sociale, dar pentru care viata sociala offline ramane cea mai importanta.

Prin pagina de Facebook, Havana Club va oferi mostre ale vietii in Havana si le va aminti oamenilor ca e un singur pas de la canoanele sociale si rutina la un mod de viata autentic, palpitant, mereu nou si interesant. Comunitatea construita pe Facebook ii va inspira pe fani sa isi traiasca viata cu spontaneitate, in spiritul liber al Havanei. Vom vorbi cu fanii despre ce inseamna sa-ti traiesti viata, care sunt subiectele care merita discutate dincolo de ce e pe agenda publica senzationalista, despre ce e libertatea si cum stim sa ne bucuram de ea, despre lucruri mici care ne anunta ca ziua de lucru s-a terminat si intalnirile cu prietenii pot sa inceapa, despre lucrurile cu care am ramas de la autori ca Hemingway sau Pedro Juan Gutierez, care au vorbit mereu cu fascinatie despre spiritul havanez, despre cocktailuri si istorie, despre arta si tehnica.

Extra info

Afla mai multe despre Havana Club


Branded


Related