La BitaColor, bicicletele se coloreaza cu rabdare de chinez batran

La BitaColor, bicicletele se coloreaza cu rabdare de chinez batran
Credit: Cristian Virlan

Proiectele BitaColor includ o bicicleta-acadea, un cadru cu motive romanesti, unul electric, transformari si reinventari, poate chiar si invieri. Ei le spun reconditionari, eu sunt mai dramatica si le vad ca pe o salvare din morti a bicicletelor pe care oamenii le aduc la atelierul lor. Lansat acum patru ani, proiectul lui Lucian Simion nu s-a desfasurat intotdeauna intr-un atelier: a inceput intr-o debara, din dorinta de a avea un proiect care sa ii bucure mintea in fiecare dimineata. Si mainile, adauga Madalina Oprisan, caci munca lor e, in mare parte, manuala, la care se adauga si un strop mai mare de rabdare si super-atentie la detalii. 

Echipa BitaColor e compusa din Lucian Simion (vopsire, mecanica, logistica), Sergiu Valu (super mecanic), Madalina Oprisan (comunicare online) si Alice Stoicescu (graphic designer). Patru oameni care au ales sa intre cu capul inainte intr-o aventura prin care sa-i inspire si pe altii.

De o doza de inspiratie au nevoie si cei care vor sa se inscrie in competitia video NESCAFE 3in1 Experiences. Si avem doua vesti bune: am prelungit inscrierile cu o luna, pana pe 5 noiembrie. A doua? O lasam pe Madalina sa ne povesteasca despre BitaColor, sigur va vin niste idei despre cum prietenii pot face super-lucruri impreuna:

BitaColor, la 4 ani de la lansare

Acum 4 ani cand ne-a venit ideea de a lasa un atelier de vopsit biciclete n-am fi crezut ca vom ajunge pana aici. Am inceput sa vopsim biciclete intr-o debara, in apartamentul in care locuim si de atunci am evoluat pas cu pas. Intre timp, ne-au iesit multe fire de par alb si am invatat niste lectii pretioase.

Cel mai important lucru pe care l-am invatat este ca ai nevoie de rabdare si perseverenta. Tot ce facem noi implica munca manuala, atentie la detalii si rabdare de ”chinez batran”.

Adesea avem cate o misiune speciala. Multi dintre cei care care ajung in atelierul nostru vor sa ofere cadou unei persoane dragi bicicleta din copilarie. E complesitor sentimentul pe care-l ai cand stii ca ceea ce faci tu va fi cadoul cuiva - bicicleta din tinerete readusa la viata. Unul dintre cele mai complexe proiecte a fost reconditionarea unei biciclete vechi de 65 de ani. Un domn a vrut sa-i ofere mamei lui bicicleta pe care ea a avut-o in tinerete. A fost complicat pentru ca bicicleta era din anii 1950 si a trebuit sa o readucem la viata si sa o facem sa arate identic cum arata atunci.

Comunicarea BitaColor

Inca de la inceput, am ales sa comunicam foarte mult prin fotografii si povesti. Punem multe fotografii pe Facebook, scriem pe blog si suntem fascinati de Instagram. Prin Instagram am iesit in lume, zicem noi. Am descoperit multe atelier, mesteri si tineri la fel de pasionati ca noi, peste tot in lume. Feedback-ul lor ne confirma de multe ori ca suntem pe drumul cel bun.

Si cand scriem, ne gandim in primul rand la prietenii nostri. Am vrea ca oricine se uita pe pagina noastra de Facebook sau pe blogul nostru sa gaseasca inspiratie. Spre exemplu, pe noi ne inspira foarte mult povestile romanilor care fac calatorii lungi cu bicicleta, oriunde in lume.

Cum arata comunitatea biciclistilor din Bucuresti

Ne dorim ca tot mai multi oameni sa iasa cu bicicleta in oras, sa mearga la serviciu, la piata, la scoala, oriunde au nevoie. Participam la evenimente prin care incercam sa le spunem oamenilor ca mersul pe bicicleta in Bucuresti poate fi ceva normal, ca lucrurile s-au mai schimbat in ultimii ani, ca e mai bine, mai usor si mai frumos. Speram sa reusim pentru ca fiecare om care merge cu bicicleta contribuie la cresterea Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti.

Bucharest Vintage Bicycle Show si Scoala de Mecanica de Biciclete

Bucharest Vintage Bicycle Show este un eveniment prin care ne dorim sa crestem comunitatea oamenilor pasionati de biciclete vechi, de cursiere clasice, de felul in care erau bicicletele pe vremuri. Am organizat prima editie la final de septembrie si deja ne gandim la urmatoarea editie pentru ca ne-a placut foarte mult si feedback-ul participantilor a fost grozav.

Scoala de Mecanica este un proiect prin care incercam sa dam mai departe meseria de mecanic ce biciclete. Am organizat anul trecut o scoala pentru tineri cu putine posibilitati pentru care am castigat o finantare prin Fondul Mega Image pentru Comunitate, derulat de Fundatia Comunitara Bucuresti. Apoi, am dus povestea mai departe la Scoala 136 din Ferentari, la Street Delivery, la Femei pe Matasari, oriunde avem ocazia.

Aceste proiecte ne reprezinta si sunt modalitatea noastra de a ne implica in comunitatea. Nimic nu se compara cu momentul acela in care ai o idee grozava si incepi sa o pui in aplicare. Fiecare dintre proiectele noastre a inceput cu ”Cum ar fi daca am face asta…”.

Cea mai tare amintire colectiva BitaColor

Cea mai tare amintire e cea de la petrecerea aniversara de 3 ani de BitaColor. Am inaugurat noul atelier, ne-am chemat toti prietenii si am facut o petrecere despre care inca mai vorbim.

Ne plac foarte mult si iesirile in grup, cu bicicleta. Anul acesta am reluat Tura de Seara, un eveniment dedicat plimbarilor nocturne cu bicicleta prin Bucuresti. Inca ne minunam cat de frumos este orasul nostru seara, mai ales de pe bicicleta.

Cele mai fun bucurii mici traite cu intre prieteni pe care ar trebui sa le incerce oricine / sa nu uitam sa le facem:

Credem ca e fun sa iti placa ceea ce faci, sa mergi cu drag la biroul sau la atelierul tau. Ne place bucuria care vine dupa disperarea de a da gres si truda de a repara ce-ai stricat. Si suntem fericiti cand vedem bucuria din ochii omului care-si vede bicicleta reconditionata. Pentru acele momente lucram in fiecare zi.

Ce sfat colectiv le-ati da participantilor in competitia NESCAFE 3in1 Experiences?

Sa aiba curajul sa faca ceea ce-si doresc cu adevarat.

Ce ne pregatiti pe viitor?

Ne dorim sa lansam Scoala de Mecanica pentru Juniori, sa mai facem o editie de Bucharest Vintage Bicycle Show si sa oferim cadouri pentru biciclisti de Craciun.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related