Când antreprenorii aleargă pentru profesori mișto

Când antreprenorii aleargă pentru profesori mișto

Începem cu o întrebare: ce înseamnă un profesor mișto? Acum câteva sute de ani, pe când eram noi la școală, un profesor mișto nu ne dădea lucrări de control surpriză, nu ascundea întrebări capcane în teză și, uneori, zâmbea. Ba chiar mai și glumea, ceea ce era cu adevărat ceva neobișnuit. 

Adina Săniuță, Coordonator comunicare Fundația Romanian Business Leaders, Marketing&Innovation Enthusiast si fondator Lebbuchenhaus, și colegii ei antreprenori au altă definiție. (Pe Adina o știți de la o altă alergare despre care am scris, de când cu 7 deserturi și 7 deșerturi).

Ei au pornit Proiectul Merito, care isi propune sa gaseasca acei profi misto care fac orele altfel si care au rezultate bune in ciuda sistemului. Si pentru a găsi astfel de oameni, sunt dispuși să alerge și să strângă bani.

Adina povestește mai jos ce înseamnă un profesor mișto, cum a început acest proiect, de ce aleargă și câți bani vor să strângă. La final, colegii de alergare spun pentru IQads cum se antrenează, ce înseamnă sportul pentru ei, dar mai ales educația.

 

O bucată de cretă

Într-o dimineață la mijlocul lunii februarie participanții Romanian Business Leaders Summit au primit la înregistrare o bucată de cretă albă, au fost rugați să o păstreze și să o folosească când va veni momentul.

După câteva ore de dezbateri, la prima pauză de cafea, pe invitați îi aștepta o tablă proaspăt ștearsă cu buretele. Zeci de antreprenori au fost rugați să-și amintească de profesorii care le-au marcat drumul în viață și să le scrie numele pe tablă.

Mulți dintre antreprenorii de atunci sunt acum parte a echipei MERITO – proiectul care pune reflectorul pe profesorii cu vocație din România.

 

Căutarea

În urmă cu 2 ani am început să descoperim zeci de astfel de profesori, am primit recomandări de la elevi, părinți și foști elevi, am ales 10 ale căror povești le-am scris împreună cu jurnaliștii de la Decât o Revistă.

Nu ne-am oprit aici, am vrut să îi cunoaștem și să îi recunoaștem, așa s-a născut Gala Merito în cadrul RBL Summit unde i-am premiat pe primii profesori care dau dovadă de responsabilitate, profesionalism și creativitate în munca lor.

Prima ediție a fost primită cu entuziasm, atât de către comunitatea de business, cât și de elevi și părinți, ei au continuat să ne trimită recomandări de dascăli cu har. Astfel că anul acesta, la a doua ediție a Galei Merito, zece noi profesori au fost întâmpinați de aplauzele a 200 de antreprenori și șefi de companii de România.

 

Manifest

Pentru Merito creșterea aprecierii publice a meseriei de profesor este un obiectiv pe care reușim să îl atingem cu fiecare nouă generație pe care o premiem, este ceea ce ne ghidează și am sintetizat în manifestul proiectului:

“Educația este fundamentul unei națiuni. Nimeni nu contestă asta, dar e genul de prioritate de care uitam în fiecare zi. Iar schimbările din educaţie cer, de cele mai multe ori, zeci de ani pentru a da rezultate.

Este nevoie de o reconstrucţie a prestigiului social al meseriei de învăţător/profesor. Cei demni de respect și de admiraţie trebuie să primească recunoaștere publică, cu voce tare. Aceasta-i misiunea pe care și-o propune proiectul nostru. Este momentul ca noi, comunitatea de business, să alocăm o parte din energia și din resursele noastre concrete acestor oameni.”

 

Un prof mișto

Profesorul mișto este cel care face ‘istoria outside the box’, este cel care ‘îi face pe elevi să vadă lucrurile legate, interdisciplinar’, este proful care își impune să meargă cel puțin o dată pe lună la un training sau la o conferință pe tema educației și în fiecare an să facă un curs despre metode alternative de învățare.

E profa care lucrând cot la cot cu copiii, a reușit să construiască un mini-Silicon Valley, este profa pentru care puștii vor să vină la pregătire și vara.

Este dascălul care pune frecvent la cale proiecte extrașcolare sau cel care inventează povești în care termenii științifici devin personaje care au haz și personalitate, numai să le fie elevilor mai ușor să îi rețină.

Este proful de mate care începe să formeze elevii încă din clasele primare, când învățătoarele îl anunță că au în clasă copii cu aptitudini pentru matematică. El îi testează, apoi fie lucrează direct cu ei, fie le dă învățătoarelor materiale suplimentare.

Este proful care se implică dincolo de porțile școlii: “noi nu aveam foarte multe lucruri să le oferim la școală, în afară de a prinde drag de învățătură. Știu că tot ce ține de mine am făcut. Mă certam cu părinții și-i amenințam cu Protecția (n.r.: Protecția Copilului), cu poliția, numa’ să văd io copilul ăla că vine la școală.”, dupa cum spune Liliana Mursa, învățătoare.

Profesorul Merito este cel care se implică și își duce misiunea de dascăl dincolo de un sistem educațional care mai are nevoie de timp, investiții și mai ales de voință pentru a deveni cu adevărat performant.

 

Alergarea

Pentru un astfel de profesor, ne-am decis să punem la bătaie kilometrii pe care îi vom parcurge în cadrul MIB, suntem o gașcă de RBLi care prin acțiunea noastră și prin campania de fundraising inițiată, dorim să atragem atenția asupra faptului că prin educație, prin rigurozitate și disciplină poți performa.

Pentru fiecare dintre noi educația a fost cea care a contribuit la succesul nostru, sportul vine ca o completare a activităților noastre, este un timp pe care ni-l alocăm exclusiv pentru noi, este un moment de meditație activă.

Hai și tu în gașca noastră de RBLi, fie că vei dona, fie că vei alerga și vei face fundraising alături de noi, fie că îi vei mulțumi profului tău preferat.

 

Cum se antrenează antreprenorii:

Adina Săniuță:

Treaba asta cu competițiile de alergare a început anul trecut, încă nu îmi vine să cred că am alergat la 2 semimaratoane și acum urmează primul maraton. Cum mă antrenez?

Sunt mare fan al indoor cycling, este un antrenament foarte bun pentru cei care aleargă, întărește musculatura, alerg în parc, merg foarte mult pe jos, am ajuns să parcurg un kilometru în 7 minute și încerc să ajung și la sală pentru exercițiile de întărire a core-ului.

Ce îmi place la alergat, este că am o oră în care îmi las imaginația să zburde la propriu, asta mă ajută să găsesc soluții creative, să îmi pun în ordine gândurile care uneori sunt haotice. Este un timp pe care îl am eu cu mine și credeți-mă este foarte important să ni-l alocăm, face bine psihicului, ne eliberează de încordare și unde mai pui că prin sport se eliberează și hormonii fericirii.

 

Bianca Grip – fondator GripADs:

Am început să mă antrenez pentru semimaraton pentru că angajamentul meu față de mine, când vine vorba de sport, este egal cu zero. Știu cât de important este sportul și îmi place, dar antreprenoriatul presupune o agendă încărcată, iar sportul era mereu pe ultimul loc.

Imi place să fac bine, să mă implic în cauze  umanitare, deci înscrierea mea la semi este varianta ideală prin care mă implic social și reușesc să îmi dedic și timp pentru mine & sport. 

La nivel de business e fantastic să ai timpul tău de liniște, tu cu gândurile tale. O alergare te învață mult despre ambiție, perseverență, motivație, dozarea efortului pentru a îți atinge obiectivul. Voi alerga 21km pentru a 2-a oară.

 

Claudiu Vrînceanu - Promotor al antreprenoriatului și al inovației:

Cel mai bine mă pregătesc pentru alergat dimineața, la ora 6 sau 7, într-unul din parcurile bucureștene care sunt foarte faine și diferite prin ceea ce oferă: Herăstrău, Cișmigiu, IOR și Circului sunt preferatele mele. Cel mai bine mă simt, însă, când alerg sub Tâmpa și în Cartierul Schei, în Brașov, și în Pădurea Băneasa.

Am alergat trei maratoane, la Paris, Viena și București, și mai multe semimaratoane. Am observat că cele mai creative și curajoase idei au apărut în timp ce alergam, la antrenamentele matinale. Multe proiecte, decizii și poziționări au apărut în mintea mea la o alergare ușoară. Chiar și numele proiectului antreprenorial pe care îl voi lansa în curând a luat naștere într-o sâmbătă dimineața în Parcul Herăstrau din Capitală.

 

Dan Berteanu – fondator Equatorial:

Tocmai m-am întors de la o competiție de tip Ironman din Austria, îi mai las corpului puțin răgaz pentru recuperare, dar planul este să alerg de 4 ori pe săptămână. Până acum am la activ 15 maratoane și câteva zeci de semimaratoane, pot spune că alergarea face parte din rutina mea săptămânală.

Cât despre business, în momentele în care alerg am timp să mă gândesc la business și am observat că sunt foarte creativ. Ca să nu pierd toate ideile astea sunt un mare fan al notelor audio pe care le folosesc destul de des. În octombrie mi-am propus să alerg maratonul în mai puțin de 4 ore.

 

Virgil Stănescu – Președinte Steaua Baschet:

După o carieră de 20 de ani în baschetul de performanță, trebuie să recunosc că prefer acum să stau la nivelul alergării de întreținere. Asta înseamnă că încerc să alerg de vreo trei patru ori pe săptămână, dar nu mai mult de 6-7 kilometri.

S-a cam terminat din punctul meu de vedere cu performanța, dar profit de momentele de alergare pentru a-mi pune ordine în gânduri, să ascult TED-uri sau discursuri de care altfel nu aș avea timp. Îmi propun să alerg cât este nevoie… până obosesc! :)

Sportul m-a ajutat foarte mult in viață. Am învățat enorm din sport și cred că aplicarea și adaptarea acestor lecții îmi dau un avantaj încredibil în tot ceea ce îmi propun să fac. De asemenea, faptul că sportul m-a purtat peste tot în lumea asta, m-a ajutat să mă pot adapta diferitelor situații. Sportul este și va rămâne pentru mine un mod de viață.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related