Gaseste intrusul - intrebare de 10 puncte

Gaseste intrusul - intrebare de 10 puncte

UPDATE 

Amintiri din copilarie, concurs national pentru copii intre 4 si 11 ani in cadrul caruia circula revista cu intrebarea discriminatorie, a iesit cu o pozitie oficiala si cu solutii. Au modificat intrebarea cu mentiunea "In aceasta imagine nu exista niciun intrus", au scos revista de pe piata, sa nu mai ajunga la alti copii, iar cei care au primit-o deja, vor primi, in decembrie, o carte cu jocuri si povesti despre toleranta.

  

Sunt zile cand cate-un om de corporatie, dupa ce consuma, in biroul lui cu geamuri opace, niste cercetari si statistici, trage niste concluzii si le aliniaza perspectivei business-ului in care se afla. Poate involuntar, se poate si asta. Apoi iese cu niste declaratii despre ce crede el ca e cel mai important de schimbat in educatie, ca sa o facem mai eficienta. Chiar daca nu suntem de acord cu ce spune, e important ca spune. Treaba lui ce face cu raportul de sentiment pentru brand – desi, si aici, ar fi foarte interesant de vazut ce se intampla. Noi ajungem sa discutam si sa aducem tot felul de argumente, ceea ce e foarte bine. Poate-o sa ne si apropiem de o solutie, cu ocazia asta.

Sunt si zile cand cineva ilustreaza cu exemple concrete ce e gresit in felul in care ne educam copiii. De cele mai multe ori, e vorba de cate-un discurs de Evul Mediu – care merg in zona de rasism, xenofobie, misoginie sau homofobie – de prin manualele scolare, deghizat in cate-un joculet.

Azi, avem un exemplu de la gradinita:

 

Putem sa facem cate glumite vrem, desigur. Abia mai diluam amareala din aftertaste. Dar ideea ramane ca e groasa.

Asta tot incearca sa ne spuna si Centrul de Resurse Juridice, ONG-ul cu proiectul Educatie fara discriminare. Recent, au inceput sa analizeze toate manualele scoalare, aprobate de Minister si folosite zi de zi. Scopul: sa evidentieze mentiunile discriminatorii – fata de orice tip de minoritate – , discursul general discriminatoriu si intolerant, despre care elevii afla ca e norma. Si-apoi ii trimitem in societate, cum ar veni. Pana acum, au publicat rezultatele despre manualele de istorie, alea de educatie civica si de limba engleza.

Daca aveti impresia ca n-are ce efecte serioase sa aiba genul asta de discurs si ca nu facem decat sa ne inflamam aiurea, va reamintim de un studiu facut si rasfacut din 1940 incoace de psihologii americani. La noi, nu cunoastem astfel de studii.

Gaseste intrusul, cat de rau poate sa fie?

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related